Lietuva nesulaukė Rusijos atsakymų į esminius klausimus dėl Kaliningrado atominės elektrinės

2011-11-23, 16:12
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuva iki šiol nesulaukė Rusijos atsakymų į esminius klausimus dėl Kaliningrado atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimo, todėl konstatuoja, kad Rusija nėra pasirengusi atviram dialogui dėl branduolinės energetikos projekto Lietuvos kaimynystėje.

Nepaisant daugkartinių Lietuvos priminimų, Rusija nesureagavo į prašymus dėl poveikio aplinkai vertinimo procedūrų vykdymo pagal Jungtinių Tautų konvenciją dėl poveikio aplinkai vertinimo (Espo konvencija), nors pati Rusija tai buvo įsipareigojusi daryti.

Turi būti laikomasi šioje konvencijoje nustatytų poveikio aplinkai vertinimo procedūrų: iš pradžių turime gauti poveikio aplinkai vertinimo dokumentaciją su atsakymais į iškeltus klausimus, tada surengti viešuosius svarstymus, po to – dvišales ekspertų konsultacijas.

Susirašinėjimuose dėl atominės elektrinės Kaliningrado srityje Rusijos institucijos kaskart pateikia trumpą, nemotyvuotą informaciją, kad normalios AE eksploatacijos metu poveikio Lietuvos aplinkai nebus. Atsakymai yra deklaratyvaus pobūdžio, nepagrįsti faktine informacija ir neatsako į Lietuvos klausimus.

Iki šiol neaišku, kokiame etape šiuo metu yra Kaliningrado atominės elektrinės projekto įgyvendinimas ir kokias licencijas dėl šios jėgainės yra išdavusios Rusijos branduolinės, ekologinės ir technologinės saugos institucijos.

Iki šiol nepateikta jau ne kartą prašyta svarbi informacija ir dokumentai dėl atominės elektrinės ekonominio ir techninio statybos pagrįstumo, aikštelės parinkimo kriterijų, neįvertintas potencialaus panaudoto branduolinio kuro ir radioaktyviųjų atliekų gabenimo Baltijos jūra poveikis, nepateikta prašyta informacija dėl elektrinės atsparumo lėktuvo kritimo atveju, nepateikti jėgainės eksploatacijos poveikio Nemuno upės vandens kokybei ir biologiniams ištekliams įvertinimo rezultatai, nepateikta prašyta dokumentacija, susijusi su radiologinio poveikio gyventojams ir aplinkinėms teritorijoms vertinimu normalios eksploatacijos ir avarinių situacijų metu.

Lietuvą taip pat labai neramina faktas, kad vietovėje, kurioje planuojama Kaliningrado atominė elektrinė, 2004 metais įvyko stiprus žemės drebėjimas.

Lietuva siūlo Rusijai vykdyti prisiimtus tarptautinius įsipareigojimus ir skubiai pateikti atsakymus į klausimus. Galutinio sprendimo pagal Espo konvenciją priėmimui būtina, kad Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) ir kiti tarptautiniai ekspertai įvertintų potencialių Kaliningrado atominės elektrinės aikštelių tinkamumą atominės elektrinės statybai. Taip pat Lietuva lauks, kada Rusija atliks Kaliningrado atominės elektrinės testavimą nepalankiausiomis sąlygomis (stress test) pagal tarptautinius ir ES reikalavimus, rezultatus pateiks nepriklausomam įvertinimui.

Lietuva dar kartą ragina Rusiją sutelkti dėmesį į branduolinių objektų saugą, nes, kaip rodo patirtis, branduolinė sauga pasaulyje priklauso ne nuo išduotų leidimų, bet nuo valstybės požiūrio į tokių objektų saugumą. Kad Rusijoje tokio požiūrio stokojama, parodė neseni įvykiai. Nors Leningrado atominės elektrinės antrojo reaktoriaus statybai buvo išduotos visos reikiamos licencijos, bet vis dėlto įvyko avarija ir sugriuvo esminis atominės elektrinės saugos elementas – statomo reaktoriaus apsauginio gaubto konstrukcijos.

www.urm.lt
www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24