Spausdinti šį puslapį

V. Kravčionok: „Priešrinkiminėse LRT programose matome akivaizdžius pažeidimus“

2019-02-12, 18:29
Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Edita Tamošiūnaitė ir Vanda Kravčionok Edita Tamošiūnaitė ir Vanda Kravčionok © L24.lt (fot. Marliena Paškovska)

„Priešrinkiminėse nacionalinio transliuotojo programose buvo pažeistas lygiateisiškumo principas “, – pareiškė Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga, reaguodama į tai, kad dalyvauti LRT laidose pakviesti tik kai kurie kandidatai į Vilniaus merus. Dėl to LLRA-KŠS nusiuntė raštą Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) ir Lietuvos radijui ir televizijai (LRT).

Šiam klausimui ir kitoms politinėms aktualijoms aptarti skirta Vandos Kravčionok, LLRA-KŠS Seimo frakcijos seniūnės pavaduotojos, bei Vilniaus miesto vicemerės Editos Tamošiūnaitės organizuota spaudos konferencija Seime, vykusi šį pirmadienį, vasario 11 dieną.

Vanda Kravčionok informavo, jog 2019 sausio mėnesį LRT raštu kreipėsi į VRK, pranešdama, kad savo lėšomis rengs 3 specialias diskusijų programas „LRT forumas“, skirtas Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos tiesioginiams mero rinkimams. LRT nurodė, kad dėl programų trukmės ir dekoracijų bus ribojamas dalyvių skaičius, į laidas neva nebus galimybių pakviesti visų kandidatų, tik po 5, pirmaujančius merų rinkimų apklausose (atliktose LRT užsakymu bendrovės „Norstat“). „Bet kokie tų apklausų rezultatai, nei „Norstat”, nei LRT neatskleidžia“, – pabrėžė V. Kravčionok.

„Mes susidomėjome apklausos rezultatais. Savotiškas detektyvas čia išeina, kadangi nieks nenori tų duomenų atskleisti. Kodėl ta informacija yra tokia slapta? Kodėl LRT negali paskelbti visų kandidatų apklausos rezultatų, kad mes žinotume, kokioje vietoje mūsų kandidatas ir dėl kokių priežasčių jis yra nekviečiamas į laidas?“ , – rimtus klausimus pateikė V. Kravčionok.

LLRA-KŠS kandidatė į Vilniaus merės postą – Edita Tamošiūnaitė – nebuvo pakviesta į diskusiją televizijoje. Kaip pažymėjo Vanda Kravčionok, LLRA-KŠS frakcija yra antra pagal dydį Vilniaus miesto taryboje – joje yra 10 narių. Rinkimų rezultatai irgi atskleidžia, kad kelerius metus beveik visada Vilniaus mieste pagal frakcijos dydį LLRA-KŠS užima II vietą.

„Kiek mes domėjomės, niekas tos apklausos nematė. Kur ji paslėpta? Dėl to kyla abejonių, mes matome lygiateisiškumo principo akivaizdų pažeidimą, todėl penktadienį įspėjome raštu VRK ir LRT. Pasiliekame galimybę savo teises ir teisėtus interesus ginti teisme“, – pareiškė LLRA-KŠS vicepirmininkė.

Vanda Kravčionok priminė apie Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimą, priimtą iškart po 2016 metų Seimo rinkimų. Juo teismas pripažino neteisėtais VRK veiksmus, kuriais kandidatams vienmandatėse apygardose nebuvo užtikrinta lygi teisė kalbėti valstybinėse visuomeninėse informavimo priemonėse ir skelbti savo rinkimų programas bei pažeista teisė nemokamai naudotis Lietuvos nacionaliniu radiju ir televizija.

Pasak Vandos Kravčionok, rinkimų agitacijai skirtų laidų rengimo taisykles tvirtina VRK, suderinusi jas su LRT. Laidos turi būti paskirstytos taip, kad nebūtų pažeistas lygiateisiškumo principas tarp kandidatų sąrašų ir tarp kandidatų apygardoje.

Seimo narė taip pat atkreipė dėmesį, kad rinkiminės laidos su kandidatų į merus dalyvavimu nebus transliuojamos LRT televizijoje, o tik internete. Politikės nuomone, tai pažeidžia rinkėjų teises, kadangi vyresnio amžiaus žmonės neturės galimybės pamatyti, paklausyti kandidatų bei susipažinti su jų programų pristatymu. „Manome, kad tai yra rinkėjų interesų pažeidimas“, – sakė Vanda Kravčionok.

Politikė pabrėžė, kad ji puikiai supranta, jog dėl didelio kandidatų į savivaldybių tarybas ir į mero postus skaičiaus – 468 rinkiminių sąrašų ir 413 kandidatų į merų postus – bus sunku visiems suteikti galimybę pasisakyti visuomeninėje televizijoje. Tačiau, kaip pažymėjo Vanda Kravčionok, nacionalinis transliuotojas turi net 3 kanalus, taigi yra galimybė paskirstyti eterį visiems kandidatams. Politikė pridūrė, kad tereikia nepamiršti, jog LRT biudžetas 100 proc. susideda iš mokesčių mokėtojų pinigų.

Komentuoti