Spausdinti šį puslapį

V. Adamkaus knyga: vieni kritikuoja, kiti – liaupsina

2011-11-21, 06:10
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Prezidento V. Adamkaus knyga sulaukė itin skirtingų vertinimų. Kol vieni įžvelgia valstybinių paslapčių atskleidimo pavojų, kiti knygą liaupsina.

Joje Prezidentas V. Adamkus aprašo savo antrosios kadencijos laikotarpį. Vos pasirodžius knygai, kai kurie mūsų politikai bei apžvalgininkai ėmė kritikuoti Prezidento prisiminimus, esą juose per daug atvirų bei kritiškų vertinimų apie veikiančius politikus ir partijas, jų interesus. Neva per daug detaliais pasakojimais gali būti atskleistos valstybės paslaptys, todėl prokurorai skubiai kreipėsi į saugumiečius.

Tačiau mūsų kalbinti pašnekovai sakė, kad Prezidentas knygoje per kukliai įvertina savo indėlį tuometiniame politiniame gyvenime. Kam kitam, jei ne Valdui Adamkui, per antrąją kadenciją, teko kraštą traukti iš tarptautinės izoliacijos.

Vienas iš knygos kritikų, premjeras Andrius Kubilius pareiškė, kad rašant reikia pagalvoti apie informacijos teisinį statusą. Viename iš Prezidento prisiminimų epizodų teigiama, kad V. Kubilius ir jo partija nuolat kėlė savo sąlygas ir žiūrėjo tik siaurų partijos interesų.

„Politikams yra būdinga pasižiūrėti tik kokiame kontekste yra paminėti jie patys ir tuojau pat iš to pradėti vertinti visą knygą. Garantuoju, kad daugelis iš jų jos net nėra perskaitę. Natūralu, kad tie, kurie šioje knygoje buvo kritikuojami, ją linkę menkinti. Vis dėlto, išėjo priešingai – kilo didėlis susidomėjimas ir knyga tapo plačiai skaitomu bestseleriu“, – kalbėjo Seimo narys, buvęs premjeras Gediminas Kirkilas.

„Man, besidominčiam politika, buvo daug įdomių atradimų apie politikus. Aš nors lyg ir žinau apie juos pakankamai daug, žinau, kad jie Lietuvoje dažniausiai yra neypatingai pagarbos verta veislė. Vis dėlto, V. Adamkaus knygoje yra tokių dalykų, kad net viską mačiusiam paskutiniai plaukai kartais šiaušiasi, kokie būna žmonės – be savigarbos, be pagarbos tautai, be pagarbos valstybei. Ir dėl to politikai labiausiai ir pyksta, turbūt dėl to ir prokurorai perskaitė tą knygą per dvi dienas“, – svarstė politikos apžvalgininkas Rimvydas Valatka.

Generalinė prokuratūra kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą, kad šis išaiškintų, ar prezidento knygoje nėra atskleistų valstybės paslapčių. G. Kirkilo manymu, toks žingsnis – sukeltas tų, kuriems knygoje pažeriama kritikos.

„Man tai juokingi šitie kaltinimai yra. Aš sakyčiau, kas seniai įvyko, nebėra paslaptis. O tai buvo seniai ir prisiminti ir mūsų pačių klaidas, ir politikų klaidas, ir tarnybų klaidas – visiškai vertinga pamoka“, kalbėjo G. Kirkilas.

Tuo tarpu Rimvydas Vlatka trijuose epizoduose lyg ir įžvelgė galimą valstybinių paslapčių atskleidimo faktą. Nors iš esmės tokius kaltinimus vertina kaip „bandymą prisikabinti prie knygos autoriaus už tai, kad jis daug kam nuplėšė kaukes ir apnuogino jų veidus“.

Kai kurie Valdo Adamkaus prisiminimų knygos kritikai tvirtino, kad tokią knygą buvo galima išleisti praėjus mažiausiai dvidešimčiai metų nuo aprašomų įvykių. G. Kirkilas su tuo nesutiko.

„Prezidentui atrodė, kad knygą reikia leisti dabar – tą jis ir padarė. Aš nemanau, kad tai yra blogai. Po dvidešimt metų bus kita situacija, mes visai kitaip tai įsivaizduosim“, – knygos leidimo laiką vertino G. Kirkilas.

Tai ne pirma Valdo Adamkaus prisiminimų knyga, tačiau ši sulaukė daugiausiai dėmesio. Pasak Rimvydo Valatkos, nuobodi knyga tokios reakcijos nebūtų sukėlusi.  

„Šita knyga yra nuoširdi knyga. Autorius, buvęs Prezidentas, nieko nedailino, kaip parašė dienoraštį, taip ir dėjo. Aš manau, kad būtent tai ir yra didžioji knygos vertė“, – sakė R. Valatka.

„Valdas Adamkus visus Lietuvai svarbius įvykius skrupulingai užrašydavo. Mano požiūriu, bent jau mūsų šalies užsienio politikai, įėjimui Lietuvos į tarptautinę areną, V. Adamkaus valdymas buvo vienas naudingiausių laikotarpių“, – kalbėjo G. Kirkiklas.

„Lietuva buvo labai svarbi žaidėja V. Adamkaus eros metais ji buvo patekusi į diplomatinį lauką. Ir tas iš šitos knygos jaučiasi. Dabar vėl galima sakyti, kad Lietuva ištrinta iš diplomatinio lauko ir net nebeturi tokių ambicijų į jį sugrįžti“, – taip svarstė R. Valatka.

Vos prieš porą savaičių knygynų lentynose pasirodę Valdo Adamkaus prisiminimų 3000 egzempliorių išgraibstyti akimirksniu. Leidybai rengiamas papildomas 5000 knygų tiražas.


Algirdas Igorius
LTV „Savaitė“
www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti