Spausdinti šį puslapį

Europos Parlamente – svarbi diskusija dėl elektrinės Visagine. Europarlamentarai palaikė Lietuvą

2019-01-17, 15:58
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Valdemar Tomaševski ragino europarlamentarus priimti Lietuvai palankų sprendimą ir skirti didesnį finansavimą Ignalinos atominės elektrinės uždarymui Valdemar Tomaševski ragino europarlamentarus priimti Lietuvai palankų sprendimą ir skirti didesnį finansavimą Ignalinos atominės elektrinės uždarymui

Šiandien, ketvirtadienį, europarlamentarai Strasbūre balsavo už didesnį Ignalinos atominės elektrinės (AE) uždarymo finansavimą.

Europarlamentarai balsavo už tai, kad 2021–2027 m. laikotarpiu Ignalinos atominės elektrinės uždarymui būtų numatyta ne 552 mln. eurų ES lėšų, kaip siūlė Europos Komisija, bet 780 mln. eurų.

Sprendimui pritarė 569 EP nariai, nepritarė 17, o susilaikė 32.

Ignalinos atominės elektrinės uždarymas buvo viena svarbiausių sąlygų Lietuvai stojant į Europos Sąjungą. Elektrinės veikla buvo sustabdyta 2009 metų pabaigoje, o jos likvidacija tęsis iki 2038 metų.

Trečiadienį, sausio 16 dieną, Europos Parlamento sesijoje Strasbūre vyko diskusija, susijusi su Europos Tarybos nutarimu, nustatančiu pagalbos programą likviduojant atominius objektus Ignalinos elektrinėje (programa „Ignalina“).

Svarbioje Lietuvai diskusijoje aktyviai dalyvavo europarlamentaras Valdemar Tomaševski, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininkas, kuris siekė finansinių lėšų, skirtų saugiam Ignalinos atominės elektrinės uždarymui, padidinimo.

„Tai akivaizdus ir nenuginčijamas dalykas, o pagalba mano šaliai yra būtina, jei norime išlaikyti aukščiausius saugumo standartus“, – sakė europarlamentaras.

Valdemar Tomaševski aiškino europarlamentarams, kad Ignalinos atominės elektrinės uždarymas yra ypatingas iššūkis Europos branduolinei saugai tiek dėl įrenginio dydžio, tiek dėl techninių reaktorių charakteristikų, kadangi Ignalinos jėgainėje veikė du tos pačios rūšies reaktoriai kaip ir Černobylyje.

Savo kalboje Valdemar Tomaševski ragino europarlamentarus priimti Lietuvai palankų sprendimą ir atsižvelgti į tai, kad Ignalinos atominės elektrinės eksploatavimo nutraukimo programa artėja prie kulminacinės stadijos – grafito reaktorių likvidavimo. Tai yra negrįžtama operacija. Europarlamentaras argumentavo, kad lėšų stoka nutrauktų išmontavimo procesą, o tai labai padidintų viso projekto išlaidas ir keltų pavojų Europos branduoliniam saugumui.
 
„Saugaus ir efektyvaus šios priemonės uždarymo užduotis smarkiai viršija Lietuvos finansines galimybes. Be to, šalis patiria papildomų išlaidų, susijusių su elektrinės uždarymu, nes ji buvo didžiausias regiono darbdavys. Dėl šios priežasties gyventojų pajamos Visagino regione sumažėjo, o nedarbo lygis yra didžiausias šalyje. Tai rimta našta savivaldybės biudžetui“, – situacijos komplikuotumą aiškino Valdemar Tomaševski.

„Atsižvelgus į aukščiau išvardintus faktus, Lietuvai turėtų būti patvirtinta speciali finansinė pagalba uždarant Ignalinos atominę elektrinę“, – tokiu kolegų raginimu savo kalbą baigė europarlamentaras.

Komentuoti