Seimas pritarė LLRA-KŠS siekiui užbaigti žemės reformą

2019-01-12, 15:28
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Lietuvos lenkų rinkimų akcija–Krikščioniškų šeimų sąjunga  inicijavo Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymo pataisas,  pagal kurias už miestuose esančią buvusių savininkų prieš nacionalizaciją turėtą žemę galėtų būti kompensuojama mišku kaimo vietovėje Lietuvos lenkų rinkimų akcija–Krikščioniškų šeimų sąjunga inicijavo Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymo pataisas, pagal kurias už miestuose esančią buvusių savininkų prieš nacionalizaciją turėtą žemę galėtų būti kompensuojama mišku kaimo vietovėje © L24 (fot. Ivona Klimaševska)

Po Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo pradėta ir iki šiol neužbaigta  žemės reforma  nepateisino didelės dalies buvusių žemės savininkų ir jų įpėdinių lūkesčių atkurti istorinį teisingumą.

Ypatingą nusivylimą teko išgyventi žmonėms, kurių protėvių žemė pateko į miestų ribas: tokios žemės susigrąžinti daugeliu atveju neleido įstatymai, o siūlomos kompensacijos toli gražu neatitiko tikrosios jos vertės.

Atsižvelgusi į tai,  Lietuvos lenkų rinkimų akcija–Krikščioniškų šeimų sąjunga  inicijavo Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymo pataisas,  pagal kurias už miestuose esančią buvusių savininkų prieš nacionalizaciją turėtą žemę galėtų būti kompensuojama mišku kaimo vietovėje.

„Šia įstatymo pataisa siekiame sudaryti galimybes žmonėms iki 2019 m. birželio 1 d.  apsispręsti, kuriuo kompensavimo būdu asmuo norėtų, kad jam būtų kompensuota už mieste turėtą žemę. Vienas iš būdų būtų, kaip ir dabar, pinigine išraiška, o kitas, naujas būdas, – mišku. Šiuo projektu siekiama pagreitinti nuosavybės teisių atkūrimo į žemę procesą, įvykdyti įsipareigojimus piliečiams grąžinant jų nuosavybę. LLRA–KŠS frakcijos nariai nuolat gauna  piliečių nusiskundimus dėl negrąžinamos žemės, dėl jų lygiateisiškumo ir teisės į nuosavybę principų nesilaikymo. Ta skriauda yra ne tik pačių savininkų, jie dažniausiai nesulaukia žemės grąžinimo, ateina paveldėtojai, kurie taip pat nori atgauti žemę, o valstybė siūlo tik piniginę kompensaciją, kuri neatitinka teisingumo principo, rinkos dėsnių bei teisėtų savininkų lūkesčių. Kompensavimas mišku už miestų žemę jau buvo taikomas nuo 2014-11-01 iki 2015-03-01 ir jis pasiteisino, kadangi apie 800 asmenų per pakankamai trumpą laiką pasirinko šį būdą ir atgavo savo teisėtą turtą,“ – kalbėjo LLRA-KŠS frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė.

Ir štai džiugi žinia buvusiems žemės savininkams ir jų įpėdiniams: net 69 Seimo nariams nubalsavus  už LLRA-KŠS inicijuotą pataisą, nuo 2019 m. vasario 1 d. atsiras galimybė už miestuose esančią žemę gauti miško.

LLRA-KŠS iniciatyvos Seime sulaukia parlamentarų palaikymo. Būtent ši partija užregistravo Išmokų vaikams įstatymo pataisas, kurios šiandien jau virto realia nauda: kas mėnesį gaunamais pinigais, kurie taip reikalingi Lietuvos šeimoms.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24