Spausdinti šį puslapį

Didelis susidomėjimas LLRA-KŠS konferencija Seime

2018-12-05, 12:48
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
LLRA-KŠS Seimo frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė ir LLRA-KŠS pirmininkas, europarlamentaras Valdemar Tomaševski LLRA-KŠS Seimo frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė ir LLRA-KŠS pirmininkas, europarlamentaras Valdemar Tomaševski © L24.lt (fot. Viktor Jusel)

Antradienį vykusi spaudos konferencija Seime, organizuota LLRA-KŠS partijos pirmininko, europarlamentaro Valdemaro Tomaševskio bei LLRA-KŠS frakcijos seniūnės Ritos Tamašunienės, sukėlė didžiulį susidomėjimą tiek žiniasklaidoje, tiek Lietuvos politinėje arenoje. Konferencijoje buvo kalbama ne tik apie politines aktualijas, streikus, ministrų atstatydinimus, bet ir apie svarbius LLRA-KŠS pasiūlymus, kurių tikslas – pagerinti Lietuvos gyventojų būvį.

Rita Tamašunienė pažymėjo, kad LLRA-KŠS palankiai vertina mokesčių reformą, kuri įsigalios nuo 2019 metų sausio 1 dienos. Pakitimai šioje srityje leis padidinti pajamas mažiau uždirbantiems, o tie, kurie uždirba daugiau, sumokės didesnius mokesčius. „Mūsų vertinimu, tai yra ta kryptis, kuri ir turėtų būti mūsų valstybėje, siekiant socialinio teisingumo – didinti žmonių pajamas ir mažinti skurdą“, – sakė Rita Tamašunienė.

Valdemar Tomaševski pridūrė, kad šiuo metu dirbantys valstybei atiduoda 24 proc. savo uždarbio, o po reformos atiduos 20 procentų. „Šitie 4 procentai bus ženklus mūsų piliečių, mūsų šeimų rėmimas“ – pažymėjo LLRA-KŠS lyderis. Jis akcentavo, kad mokestinių pakeitimų dideliu pliusu bus nuo 2022 metų galutinai įvesti progresyvūs mokesčiai: metinė pajamų dalis, viršijanti 60 vidutinių atlyginimų (VDU) sumą bus apmokestinta 27 procentais.

„Ankstesnės vyriausybės apie tai tik tai kalbėjo. Nieko nedarė ir kairieji, ir dešinieji. Reikia teigiamai įvertinti šios vyriausybės daugumos veiksmus – galų gale bus šitie įstatymai priimti ir mes įvesim daugiau socialinio teisingumo. Mūsų partija šiuos sprendimus palaikys“, – pažymėjo Valdemar Tomaševski.

Rita Tamašunienė taip pat kalbėjo apie būtinybę didinti išmokų vaikams sumą. „Nuosekliai laikydamiesi savo pozicijos, užregistravome išmokų vaikams įstatymo pataisas, kur siūloma, kad jau nuo kitų metų kiekviena šeima už kiekvieną vaiką kas mėnesį gautų 60 eurų, taip pat neatsisakant kitų išmokų daugiavaikėms šeimoms, gaunančias mažesnes pajamas“, – sakė LLRA-KŠS frakcijos seniūnė.

Seimūnė taip pat pažymėjo, kad vaiko pinigai – tai svarbi parama kiekvienai šeimai, auginančiai vaikus, tuo pačiu prisidedanti prie skurdo mažinimo šalyje. Rita Tamašunienė patikino, jog įmanoma, kad dabartinė vyriausybė sugebėtų šios kadencijos pabaigoje dar labiau padidinti vaikų išmokų dydį.

„Mūsų siekis 120 eurų ir tikimės, kad 2020-2021 metais pasieksim šitą ribą”, – pažymėjo Valdemar Tomaševski. Jis atkreipė dėmesį, kad jeigu kalbama apie vaiko pinigus, tai Lietuva gerokai atsilieka nuo kaimynų, pavyzdžiui, nuo Lenkijos, kuri jau svarsto apie vaiko pinigų padidinimą nuo 500 iki 1000 zlotų.

LLRA-KŠS politikai taip pat aptarė klausimus, pastaruoju metu sukeliančius šalyje karštas diskusijas.

Vienas tokių klausimų – Vaiko teisių apsaugos įstatymas. „Įgyvendinant vaiko teisių apsaugos įstatymą, sukelta neleistina situaciją, kuomet vaikai buvo paimami iš šeimų. Vis dėlto vaikų paėmimas iš šeimų turi būti paskutinė, kraštutinė ir išimtinė priemonė“, – teigė Rita Tamašunienė. Pasak jos, ministerijos siūlomos pataisos turi būti kuo greičiau priimtos. Politikės nuomone, sprendžiant tokias jautrias visuomenės problemas visos institucijos privalo vadovautis protingumo ir žmogiškumo kriterijais, o ne aklai vykdyti įstatymų punktus.

LLRA-KŠS Seimo frakcijos pirmininkė taip pat aptarė streikuojančių mokytojų, nepatenkintų naujo etatinio darbo apmokėjimo sistema, klausimą, pabrėždama, kad pati sistema nėra bloga ir daugelyje savivaldybių vykdoma sėkmingai, pavyzdžiui, Vilniaus rajone. „Su savivaldybės pagalba praktiškai visi mokytojai gavo didesnį atlyginimą“, – sakė Seimo narė. Tačiau Rita Tamašunienė pridūrė, kad negali būti tokių situacijų, kuomet už tokį patį atlyginimą mokytojai dirbtų daugiau. „Profsąjungos turi derėtis su Vyriausybe. Mes palaikome mokytojus“, – sakė Seimo narė.

Valdemar Tomaševski priminė apie LLRA-KŠS Seimo frakcijos užregistruotus svarbius įstatymų pasiūlymus. Vienas jų – nemokami vaistai senjorams, kuriem sukako 75 ir daugiau metų. „Deja, šitas įstatymas nėra kol kas priimtas, raginam parlamentą atsižvelgti į šitą labai svarbų reikalą ir kuo skubiau priimti šį įstatymą“, – sakė Valdemar Tomaševski.

Pinigai, reikalingi nemokamiems vaistams ir vaiko išmokų didinimui, gali būti paimti iš bankų aktyvų apmokestinimo. „Manome, kad pas mus per daug apmokestinta darbo jėga, o turtingesni ir labai turtingos struktūros, tokios kaip bankai, moka labai nedaug mokesčių. Kartais pelno mokesčio beveik ir nemoka, kadangi jie sugeba suvesti savo balansą iki labai mažos sumos“, – teigė LLRA-KŠS pirmininkas.

Politikas siūlo apmokestinti banko aktyvus tarifu 0,033 kas mėnesį arba 0,4, proc. per metus. Valdemar Tomaševski pridūrė, kad tokie tarifai yra kitose valstybėse, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje, Vengrijoje. Jeigu tokį apmokestinimą pavyks įvesti Lietuvoje, į biudžetą papildomai įplauks apie 100 mln. eurų, skaičiuoja V. Tomaševski.

Papildomas finansines priemones, pasak LLRA-KŠS pirmininko, galima ištraukti iš „šešėlio“, taupyti ministerijose, sumažinti valdymo išlaidas, taip pat ieškoti kitų būdų.

„Nereikia bijoti truputį padidinti mūsų biudžeto deficitą. Mes kažkodėl norime tapti ES pirmūnais – jokiu būdu nepadidinti deficito. Visos kitos valstybės tą daro ir labai realiai sprendžia savo socialines problemas“, – sakė Valdemar Tomaševski.

Kaip pavyzdį LLRA-KŠS pirmininkas pateikė Italiją, kurios valdžia ženkliai padidino deficitą, kad spręstų problemas ir realizuotų tą programą, kuri buvo pažadėta rinkėjams. „Mes turime mažiausią įsiskolinimą visoje ES. Graikija turi 150 proc. BVP, Italija –120 proc., Ispanija – 100 proc., mes turime 40 procentų. Tai kodėl mūsų žmonės šiandien negali gyventi geriau? – retoriškai klausė Valdemar Tomaševski.

Žurnalistai paklausė LLRA-KŠS atstovų, ar parems ateinančių metų biudžetą, kuris yra svarstomas Seime. „Mes kaip Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų seimų sąjunga, atstovaujanti krikščioniškas vertybes, vertinsime, kaip naujas biudžetas darys įtaką kiekvienai šeimai ir jos gerovei”, – sakė Rita Tamašunienė.



Politinė reklama. Apmokėta iš Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos rinkiminės sąskaitos. Rengėjas LLRA-KŠS. Užsakymo Nr. 20181204-01

Komentuoti