Lietuviškoms mokykloms Lenkijoje – 350 tūkst. litų

2011-11-12, 09:50
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

„Lenkijos švietimo politika nepalanki lietuviškoms mokykloms. Tai matydama Lietuvos valdžia pirmąkart skiria tiesioginę paramą lietuviškoms mokyklos Lenkijoje“, – penktadienį Lenkijoje, kurioje minima svarbiausioji šalies nacionalinė šventė pareiškė Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Pasak Prezidentūros, daugelis lietuvių vaikų Lenkijoje negali gauti išsilavinimo gimtąja kalba, neturi galimybių susipažinti su savo istorija ir kultūra.

Su vizitu į Lenkiją, kurioje švenčiama Nepriklausomybės diena – svarbiausioji Lenkijos nacionalinė šventė – išvykusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė lietuvių tautinės mažumos padėtį Lenkijoje ir lietuviškų mokyklų problemas aptarė su lietuvių bendruomenės atstovais.

Lenkijos lietuviai informavo Prezidentę apie sudėtingą lietuvių mokyklų padėtį Lenkijoje. Kaip teigiama Prezidentūros išplatintame pranešime, šios šalies skiriamas valstybinis finansavimas lietuviškoms mokykloms yra per mažas, o jų mokiniai neturi visų dalykų vadovėlių lietuvių kalba. Daugelis Lenkijoje gyvenančių lietuvių vaikų negali mokytis ir gauti išsilavinimo savo gimtąja kalba, neturi galimybių susipažinti su savo istorija ir kultūra.

Nuo 1998 m. lietuvių mokyklų Lenkijoje sumažėjo perpus, tuo tarpu, Lietuvoje šiais metais padidintas finansavimas tautinių mažumų mokykloms ir priimti sprendimai dėl komplektavimo palankūs mažoms tautinių mažumų mokykloms.

„Lenkijos švietimo politika nepalanki lietuviškoms mokykloms. Tai matydama Lietuvos valdžia pirmąkart skiria tiesioginę paramą lietuviškoms mokyklos Lenkijoje – 350 tūkstančių litų“, – pabrėžė Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Kaip teigiama Prezidentūros pranešime, šiandien įvykusiame susitikime Lietuvos ir Lenkijos prezidentai sutarė asmeniškai rūpintis dvišalių santykių gerinimu, tame tarpe ir švietimo srityje.

Valstybės vadovė padėkojo Lenkijos lietuvių bendruomenės atstovams už jų nuolatines pastangas puoselėti lietuvybę, gimtąją kalbą ir papročius.

„Mūsų pareiga Jums padėti mokytis lietuvių kalbos ir išsaugoti savo kultūrą. Lietuvai yra brangus kiekvienas, Tėvynėje ar tolimiausiame pasaulio kampelyje gyvenantis lietuvis. Džiaugiuosi, kad Lenkijos lietuviai išlaiko tvirtą ryšį su Lietuva, yra aktyvūs pasaulio lietuvių bendruomenės nariai“, – sakė Prezidentė.

Lenkijoje šiuo metu gyvena daugiau kaip 10 tūkstančių lietuvių, daugiausia Punsko ir Seinų regionuose.

www.lrt.lt
www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24