Spausdinti šį puslapį

Zbignev Jedinskij: kandidatai privalo atskleisti, jei yra bendradarbiavę su specialiosiomis kitų valstybių tarnybomis

2018-09-26, 14:27
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
LLRA-KŠS frakcijos narys Zbignev Jedinskij LLRA-KŠS frakcijos narys Zbignev Jedinskij © M.Paliuškevič nuotr.

Seimo posėdžių sekretoriate Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos atstovas Zbignev Jedinskij užregistravo frakcijos parengtas Seimo, Prezidento, Europos Parlamento ir savivaldybių tarybų rinkimų įstatymų pataisas, kurios numato kandidatų prievolę viešai paskelbti, jeigu ne pagal savo kilmės valstybės narės užduotis yra sąmoningai bendradarbiavę su kitos valstybės specialiosiomis tarnybomis.

„Šiuo metu rinkimų įstatymuose nėra suderinti reikalavimai kandidatams pateikti informaciją rinkėjams apie bendradarbiavimą su užsienio valstybių specialiosiomis tarnybomis. Kai kur reikalaujama rinkėjams nurodyti bendradarbiavimą tik su keturiomis užsienio valstybių tarnybomis, kitur nereikalaujama rinkėjams nurodyti bendradarbiavimo fakto. Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymas nereikalauja rinkėjams nurodyti bendradarbiavimo fakto, tačiau tai prieštarauja Lietuvos Respublikos asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, registracijos, prisipažinimo, įskaitos ir prisipažinusiųjų apsaugos įstatymo 9 straipsnio nuostatoms, kur reikalaujama, jog keliamas kandidatu į savivaldybės tarybos narius asmuo Vyriausiajai rinkimų komisijai pateiktų informaciją apie savo slaptą bendradarbiavimą su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis“, – pažymėjo LLRA-KŠS frakcijos narys Zbignev Jedinskij.

„Priėmus įstatymų pataisas būtų įnešta daugiau skaidrumo ir rinkėjams būtų pateikta visa informacija, kuri lemtų jų apsisprendimą balsuojant už tam tikrus kandidatus. Bendradarbiavimo su užsienio valstybių specialiosiomis tarnybomis faktai nebūtų nuslepiami, kaip yra dabar, o jei atsitiktų taip, kad kandidatas nenurodytų rinkėjams bendradarbiavimo fakto, tam išaiškėjus, mandatai būtų panaikinami atitinkamo rinkimų įstatymo nustatyta tvarka“, – aiškino pašnekovas.

Tikėtina, kad šias įstatymo pataisas Seimas pradės svarstyti dar šioje rudens Seimo sesijoje.

Primename, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga siekia išslaptinti asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, pavardes. Birželio mėnesį Seime vyko LLRA-KŠS inicijuoto Liustracijos įstatymo pateikimas. 55 parlamentarai pritarė, 34 buvo prieš, dar 9 susilaikė.

Komentuoti