Siekiama didesnio rinkimų tvarkos stabilumo

2018-09-25, 16:43
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Siekiama didesnio rinkimų tvarkos stabilumo © M.Paliuškevič nuotr.

Šiandien Seimas pradėjo svarstyti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos pateiktus Seimo, Prezidento, Europos Parlamento ir savivaldybių tarybų rinkimų įstatymų pakeitimus, kurie numato, kad rinkimų į Respublikos Prezidentus, savivaldybių tarybas, Seimą ir Europos Parlamentą rengimo ir vykdymo tvarka negali būti keičiama likus mažiau kaip vieneriems metams iki rinkimų, išskyrus atvejus, kai būtina pašalinti įstatymo ar jo dalies prieštaravimą Lietuvos Respublikos Konstitucijai.

„Šiai dienai rinkimų įstatymas keičiamas likus vos keliems mėnesiams iki rinkimų, o tai pažeidžia politinės kampanijos dalyvių teisėtus lūkesčius, neužtikrina situacijos stabilumo rinkimų dalyviams bei yra nesuderinama su tarptautine gerąja rinkimų praktika. Priėmus LLRA-KŠS frakcijos siūlomas įstatymo pataisas bus atsižvelgta į ESBO Lietuvai dar 2012 m. pateiktas rekomendacijas dėl rinkimų proceso tobulinimo, išvengta politizuotų įstatymo pataisų bei užtikrintas rinkimų proceso stabilumas“, – kalbėjo LLRA-KŠS frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė.

Šiuo metu tik rinkimų į Europos Parlamentą įstatymas numato, kad rinkimų į Europos Parlamentą rengimo ir vykdymo tvarka negali būti keičiama likus mažiau kaip 6 mėnesiams iki rinkimų dienos, išskyrus atvejus, kai būtina pašalinti šio įstatymo ar jo dalies prieštaravimą Lietuvos Respublikos Konstitucijai arba kai šis įstatymas yra keičiamas Lietuvos Respublikos vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymo 3 straipsnio 10 dalyje nustatyta tvarka. Kituose rinkimų įstatymuose nėra numatyta jokio laikotarpio, kuriuo metu būtų draudžiama keisti nusistovėjusias rinkimų taisykles.

ESBO 2012 m. ataskaita apie Seimo rinkimus aiškina, kad Venecijos komisijos Gerosios rinkimų praktikos kodekso II.2.b pastraipa nurodo, jog „pamatinės rinkimų įstatymo nuostatos, o ypač nuostatos reglamentuojančios rinkimų sistemą, rinkimų komisijų narystę ir rinkimų apygardų ribas, neturėtų būti keičiamos likus metams iki rinkimų arba turėtų būti įrašytos į konstituciją ar kitą už paprastą įstatymą viršesnį teisės aktą.“

Po išsamaus pristatymo už minėtas įstatymų pataisas balsavo 66 Seimo nariai, prieš nebalsavo niekas ir 13 Seimo narių susilaikė.

Toliau įstatymo pataisas svarstys Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24