Spausdinti šį puslapį

J. Petrauskienė raginama galvoti apie atsistatydinimą

2018-09-11, 16:08
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
J. Petrauskienė raginama galvoti apie atsistatydinimą © L24 (Viktor Jusel ) nuotr.

Opozicinė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS - LKD) sąjungos frakcija ragina švietimo ir mokslo ministrę Jurgitą Petrauskienę svarstyti apie atsistatydinimą.

Tuo metu Švietimo ir mokslo ministerija prašo Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) įvertinti ministrės vyro įmonės laimėtus pirkimus.

„Manome, kad ši situacija turi būti vertinama politiškai. Esu įsitikinęs, kad demokratines tradicijas turinčioje valstybėje ministrė turėtų pagalvoti, ar ji toliau gali tęsti darbą", - po frakcijos posėdžio antradienį sakė vienas konservatorių lyderių Andrius Kubilius.

Konservatoriai antradienį posėdyje apklausė valstybinių įstaigų, pasirašiusių sutartis su ministrės vyro Evaldo Petrausko įmone „Ecotour" dėl konsultacijų paslaugų, vadovus.

Pasak A. Kubiliaus, daugelio įstaigų vadovų atsakymai neįtikino, iš pateiktos informacijos susidarė įspūdis, kad pirkimai organizuoti pritaikant juos konkrečiai įmonei. Taip pat kilo rimtų abejonių, ar ši įmonė parduodamas paslaugas teikė legaliai - turėdama reikalingus sertifikatus ar licencijas.

Su E. Petrausko įmone „Ecotour" dėl informacinių sistemų „Labbis" aptarnavimo sutartis pasirašė trys tiesiogiai Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldžios įstaigos. Visų jų vadovai tikino nežinoję, kad įmonė priklauso ministrės vyrui.

Įstaigų vadovai taip pat tvirtino nežinantys, ar įmonė „Ecotour" turi sertifikatus ar sutartis, reikalingas aptarnauti kitos bendrovės „Labbis" kurtą sistemą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai pavaldžių Jasiuliškių ir Utenos socialinės globos namų vadovai tikino net nežiną visų aplinkybių, kaip buvo sudaromos sutartys ir kodėl būtent su „Ecotour", nes šią įmonę surado ir sutartis pasirašė įstaigų buhalterės.

„Jei kiekvieno trintuko pirkimui reikės klausti, kas kieno giminės yra, tai suprantate, kas čia bus?", - sakė Utenos socialinės globos namų vadovas Osvaldas Žiezdrys.

Jo konservatoriai klausė, ar „Ecotour" sėkmei pirkimuose neturėjo įtakos tai, kad jos direktorius - buvusios Utenoje rinktos Seimo narės įtakingos socialdemokratės Mildos Petrauskienės sūnus bei dabartinės švietimo ministrės vyras.

O. Žiezdrys sakė su daugeliu ministrų bendravęs betarpiškai, tačiau šiuo atveju jokių prašymų ar protekcijų nebuvę.

Valstybinio studijų fondo vadovas Ernestas Jasaitis atsakydamas į klausimus tikino, kad „Ecotour" buhalterinės apskaitos sistemos priežiūros paslaugas teikia jau šešerius metus, teikiamų paslaugų kokybė tenkino, todėl atliekant pirkimus į kitas įmones ir nebuvo kreipiamasi - buvo apklausiamas vienas tiekėjas „Ecotour".

Jis taip pat užsiminė, kad kaskart buvo lyginamos ir įvertinamos siūlomų paslaugų kainos, tačiau E. Jasaitis negalėjo paaiškinti, su kuo lygino kainas, jei į kitus tiekėjus nebuvo kreipiamasi.

„J. Petrauskienė yra jūsų tiesioginė vadovė, jūs pasirašote sutartį su jos vyru E. Petrausku, ar tikite,versija, kad jūsų viršininkė nežino, kad jos vyras pasirašo sutartį su jos pavaldiniu?", - klausė Seimo narys Vyrautas Juozapaitis.

Valstybinio studijų fondo vadovas patikino negalįs atsakyti už ministrę, tačiau teigė, jog pats apie ministrės vyro įmonę sužinojęs tik praėjusią savaitę viešoje erdvėje kilus ažiotažui.

„Turbūt neneigsite, kad sutarties tekstą jums atnešė paslaugų tiekėjas „Ecotour", nes kitų įstaigų sutarčių šriftas ir punktai tie patys", - replikavo konservatorius Jurgis Razma.

Beveik visų įstaigų vadovai taip pat patvirtino, kad „Labbis" informacinę sistemą aptarnauja vienas iš dviejų „Ecotour" darbuotojų - Gintautas Samuolis.

Kaip rašė BNS, G. Samuolis yra buvęs UAB „Labbis" darbuotojas. Viešai nei jis, nei „Ecotour" nesiskelbia, kad specializuojasi aptarnaujant būtent „Labbis" informacines sistemas.

G. Samuolis atsisakė BNS nurodyti, ar bendrovė turi licenciją ar sutartį su sistemos kūrėjais, suteikiančią teisę aptarnauti buhalterinės apskaitos sistemą.

Tuo metu bendrovė „Labbis" atsakymuose BNS nurodė, kad nei jos buvęs darbuotojas G. Samuolis, nei „Ecotour" neturi sutarties su įmone, todėl "negali teikti priežiūros paslaugų, jei teikiant paslaugas yra pažeidžiamos „Labbis" teisės į intelektinę nuosavybę".

Ministerija kreipėsi į VPT

Tuo metu Švietimo ir mokslo ministerija antradienį pranešė, jog kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą, prašydama neplanine tvarka įvertinti vykusius Europos socialinio fondo agentūros, Gamtos tyrimų centro ir Valstybinio studijų fondo pirkimus, kuriuose dalyvavo „Ecotour".

„Viešojoje erdvėje pasirodė informacija apie tai, kad galimai buvo padaryti pažeidimai, atliekant viešuosius pirkimus Europos socialinio fondo agentūroje, Gamtos tyrimų centre, Valstybiniame studijų fonde, ir kuriuose dalyvauja ir laimi UAB „Ecotour". Siekdami aiškumo ir skaidrumo dėl minėtų įstaigų tinkamo viešųjų pirkimų vykdymo, prašome Jūsų neplanine tvarka įvertinti, ar buvo laikomasi reikalavimų atliekant viešuosius pirkimus", - rašoma ministerijos kreipimesi.

VPT direktorė Diana Vilytė sako, kad tarnyba dar svarstys, ar imtis tyrimo. Anot jos, iš pirmo žvilgsnio, viešieji pirkimai vykdyti nepažeidžiant įstatymų, tačiau abejonių dėl skaidrumo rengiant reikalavimus tiekėjams, vykdant jų atranką, kyla.

Anot jos, paviešintos įstaigų sutartys su „Ecotour" yra "labai aptakios, nekonkrečios", todėl iškilus ginčui tarp tiekėjo ir perkančios organizacijos, „būtų daug teisinių problemų".

„Mokama už konsultacijas telefonu, nuotolines konsultacijas. Šioje vietoje, gal pats tiekėjas kažkiek dalyvavo rengiant sutarties šablonus, nes perkančiosios organizacijos, ypač viešojo sektoriaus, būna konkrečios, detalios ir smulkmeniškos. Čia - neaišku, ką tiekėjas turi padaryti ir už ką mokami pinigai", - BNS sakė D. Vilytė.

Pasak jos, iki praėjusių metų birželio įstatymai leido pačioms įstaigoms nustatyti sumą, kurios neviršijant galima vykdyti mažos vertės pirkimus - juos vykdant, pakanka apklausti tik vieną tiekėją. Šia galimybe, anot jos, ir pasinaudojo vienas „Ecotour" klientų - Valstybinis studijų fondas. Šiuo metu minėta riba yra 10 tūkst. eurų.

„Iš viešųjų pirkimų įstatymų pusės, matyt, jie viską atliko legaliai(...) bet kyla klausimų dėl sutarčių nekonkretumo, neaišku, kaip yra atsiskaitoma", - pripažino VPT vadovė.

Pasak jos, kyla ir intelektinės nuosavybės klausimų dėl „Ecotour" sutarčių aptarnaujant „Labbis" sistemą, kadangi pati bendrovė „Labbis" BNS teigė, jog nebuvo suteikusi teisių prižiūrėti sistemas „Ecotour". D. Vilytės nuomone, būtent dėl to „Ecotour" sutartys yra „labai aptakios". Taip pat nėra aišku, kodėl ESFA dėl paslaugų apklausė tris tiekėjus, bet tarp jų nebuvo sistemos kūrėjų „Labbis".

„Sutartys yra tikrai labai neprofesionaliai arba kaip tik labai „profesionaliai" parengtos, jos yra „apie nieką". Nes jei yra labai nekonkretu, neaišku, už ką mokami pinigai. Matyt, už „orą". Tai ir yra vieta, kuri kelia mums daugiausia klausimų. Ne viskas yra gražu, skaidru ir aišku", - pabrėžė ji.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) praėjusią savaitę pranešė, kad imsis tyrimo, ar J. Petrauskienė nepažeidė įstatymo, jos vyro įmonei laimint viešuosius pirkimus ministerijai pavaldžiose įstaigose.

Anot komisijos, tyrimo metu bus vertinama, ar ministrė laikėsi pareigos vengti interesų konflikto, nusišalinti nuo sprendimų Švietimo ir mokslo ministerijoje bei pavaldžiose įstaigose, jei jie susiję su sutuoktinio verslo interesais.

Taip pat bus aiškinamasi, ar ministrė nepažeidė reikalavimų, įpareigojančių deklaruoti interesus.
Tyrimo metu ministrės vyras E. Petrauskas tikino nežinojęs, kad reikia įspėti sutuoktinę apie dalyvavimą ministerijos įstaigų pirkimuose.

„Aš nežinojau, tikrai, nes nuo 2012 metų net nepagalvojau, kad pasakotis jai, nes tai prasidėjo nuo nedidelių sumų... Aš žmonai gal pernai užsiminiau, bet nežinau, ar ji deklaravo. Esu tik įmonės bendrasavininkas, akcininkas, ne 100 procentų valdau. Nepagalvojau, tikrai. Bet kad įmonėje dirbu, deklaravo", - praėjusią savaitę sakė švietimo ministrės sutuoktinis.

bns
Naujienų agentūros BNS informaciją
atgaminti visuomenės informavimo
priemonėse bei interneto tinklalapiuose
be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

Komentuoti