Dar viena antilenkiška iniciatyva Lietuvoje

2018-07-25, 10:56
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Dar viena antilenkiška iniciatyva Lietuvoje fot.Marian Paliuškevič

Lietuvos lenkų bendruomenei ir vėl bandoma suduoti smūgį. Šį kartą trys konservatoriai, siekdami likviduoti lenkų švietimą, pasiūlė, kad nuo 2023 metų Lietuvos tautinių mažumų mokyklose 60 proc. mokymo turinio būtų vykdoma lietuvių kalba. Griežtai sukritikavo tokią iniciatyvą Seimo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė ir pabrėžė, kad Lietuvos tautinių mažumų mokyklų mokiniai sėkmingai laiko brandos egzaminus ir stoja į aukštąsias mokyklas, todėl nėra reikalo stiprinti lietuvių kalbos dėstymą tautinių mažumų mokyklose.

„Valstybės egzaminai laikomi valstybine kalba ir vaikai sugeba perskaityti, suvokti, atsakyti, išlaikyti.  Mokytojai gerai parengti ir sugeba parengti vaikus laikyti brandos egzaminus“, – sakė antradienį Seimo LLRA-KŠS frakcijos seniūnė R. Tamašunienė, komentuodama konservatorių pasiūlymą. – Svarbiausias yra rezultatas, o rezultatai yra geri. Vaikai ir stoja į aukštąsias mokyklas, ir randa darbą. Nežinau, kodėl vėl susirūpinta lietuvių kalba.“

Trys parlamentarai konservatoriai – Audronius Ažubalis, Laurynas Kasčiūnas ir Agnė Bilotaitė – iškėlė pasiūlymą, kad nuo 2023 metų tautinių mažumų mokyklose Lietuvoje 60 proc. mokymo programos būtų vykdoma lietuvių kalba.

Anot R. Tamašunienės, konservatorių siūlymas reikštų regresą kalbant apie tautinių mažumų teises. Atkreipė dėmesį, jog Europos Sąjunga nuolat pabrėžia, kad reikia gerbti tautinių mažumų teises, kultūrą ir kalbą.

„Turime gerą tautinių mažumų švietimo sistemą, kuri atitinka visus standartus. Mūsų vaikai ir taip jau nukentėjo dėl suvienodinto lietuvių kalbos egzamino, netekę vienodų starto galimybių. Nepaisant to, mūsų vaikai neblogai stoja į aukštąsias mokyklas“, – teigia parlamentarė. Pasak jos, argumentas, kad baigęs lenkų mokyklas jaunimas važiuoja studijuoti į Lenkiją, nėra teisingas, nes vis daugiau lietuvių tęsia mokslus užsienyje.

Konservatorių siūlymą Seimo LLRA-KŠS frakcijos seniūnė įvertino kaip norą pasipuikuoti tautinių mažumų klausimo sąskaita.

Lietuvos lenkų bendruomenė jau ilgus metus patiria puolimą iš Lietuvos konservatorių frakcijos pusės. Bandymo suduoti smūgį lenkų bendruomenei pastaruoju metu ši partija ėmėsi šio mėnesio pradžioje. Konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio iniciatyva aštuonių politinių partijų atstovai Vilniaus rajone išreiškė norą suvienyti savo jėgas prieš savivaldos rinkimus siekdami sudaryti realią konkurenciją ilgus metus valdžią rajone vykdančiai LLRA-KŠS. Tačiau tai nėra nauja idėja. Dar 2017 metais  prieš savivaldos rinkimus tuometinis konservatorių lyderis Vytautas Landsbergis ragino lietuvius registruoti gyvenamąją vietą Vilniaus rajone, siekiant „laimėti istorinę pergalę prieš Vilniaus krašto lenkus“.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24