Europai reikia operatyviau priimti sprendimus

2011-10-27, 12:34
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvavo neeiliniame ES valstybių vadovų susitikime, kuriame buvo svarstomos detalios priemonės euro zonos skolų krizei įveikti.
Europos vadovų tarybai buvo pateiktos konkrečios euro zonos šalių priemonės kaip maksimaliai išnaudojant ES turimus instrumentus stiprinti viešuosius finansus ir stabilizuoti bankų sektorių.

Prezidentės teigimu, finansinei krizei virtus skolų krize reikia radikalių, o ne tarpinių sprendimų ir efektyvaus veiksmų koordinavimo.
„ES per lėtai priima sprendimus, skolų įveikimo priemonės vėluoja, todėl krizė tik gilėja. Europai reikia operatyviau veikiančio sprendimų priėmimo mechanizmo", - pabrėžia Prezidentė.
Norint užkirsti kelią aplaidžiam finansų valdymui, pasak Prezidentės, būtina ne tik griežčiau naudoti turimus instrumentus fiskalinei drausmei užtikrinti, bet ir sukurti naujus. Visos priemonės kaip įveikti Europai iškilusius ekonominius sunkumus yra aiškios, reikia tik ES valstybių politinės valios jas įgyvendinti.
Svarbus susitikimo klausimas buvo bankų stabilumo užtikrinimas. Prezidentės teigimu, 27 ES šalių vadovai davė politinį leidimą rekapitalizuoti probleminius bankus - sustiprinti bankų kapitalą pirmiausia panaudojant privačias lėšas, o prireikus ir valstybės paramą bei Europos finansinio stabilumo fondo lėšas.
Šiąnakt euro zonos valstybių vadovai turi sutarti dėl konkrečių veiksmų, kaip tai įgyvendinti. Lietuvos vadovės teigimu, jeigu šie veiksmai bus greitai įgyvendinti, tai krizė neišplis.
ES valstybių lyderiai taip pat palaikė reguliarios Eurozonos vadovų tarybos įteisinimą bei pasiūlymą ES biudžetinės priežiūros ir ekonominės politikos koordinavimą užtikrinti per naujai priimtą ekonominio valdymo paketą.
Šie sprendimai, pasak Prezidentės, yra pirmas žingsnis spartesnių euro zonos problemų sprendimo link.
Šalies vadovės nuomone, euro zonoje vykstantys procesai ir užsitęsusi skolų krizė turės įtakos ir Lietuvos ekonomikai, todėl privalome laikytis fiskalinės drausmės įsipareigojimų ir įvertinant galimas rizikas atsakingai formuoti 2012 m. valstybės biudžetą.

Prezidentės spaudos tarnyba
www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24