Prezidentė su darbo vizitu lankysis Latvijoje

2014-01-16, 14:16
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Penktadienį Prezidentė Dalia Grybauskaitė Latvijos Prezidento Andrio Bėrzinio kvietimu lankysis Rygoje.

Lietuvos vadovė susitiks su Latvijos Prezidentu, dalyvaus "Ryga - Europos kultūros sostinė 2014" atidarymo renginiuose.

Dvišaliame susitikime Prezidentai aptars Lietuvos ir Latvijos energetiniam ir ekonominiam saugumui svarbių projektų įgyvendinimo klausimus, santykius su Rytų partnerystės šalimis, kalbėsis apie Latvijos prisijungimo prie euro zonos patirtį.

Lietuva pirmoji iš Baltijos valstybių pirmininkavo Europos Sąjungos (ES) Tarybai. Perimti pirmininkavimą ES Tarybai nuo 2015 m. sausio 1 d. besirengiančios Latvijos vadovui Prezidentė pristatys Lietuvos pirmininkavimo patirtį, rezultatus ir aptars tęstinius darbus.

Pasak D. Grybauskaitės, Lietuva ir Latvija - vienintelės baltų valstybės, kurias sieja bendros kultūrinės šaknys ir nuolatiniai kultūriniai ryšiai. Todėl Rygai suteiktas Europos kultūros sostinės statusas - puiki proga pristatyti pasauliui ir baltiškąją kultūrą.

Gražaus bendradarbiavimo įrodymas yra ir tai, kad Europos kultūros sostinės Rygos renginiai prasidės lietuvių dirigento Modesto Pitrėno Richardo Vagnerio (Richard Wagner) operos "Rienzi" koncertiniu atlikimu.

Lietuvos ir Latvijos vadovai klausysis atidarymo koncerto bei pasakys sveikinimo kalbas.

Renginių metu Prezidentei bus įteikta unikalaus albumo apie senąją Baltijos šalių istoriją "Terra Mariana" faksimilinė kopija. Šio albumo originalas 1888 m. buvo padovanotas popiežiui Leonui XIII ir saugomas Vatikano apaštalinėje bibliotekoje. Viena iš kelių egzistuojančių šio albumo kopijų ir bus padovanota Prezidentei, o vėliau perduota Vilniaus universiteto bibliotekai.

Europos kultūros sostinės titulu Ryga šiemet dalijasi su Švedijos miestu Umeo. Vilnius Europos kultūros sostine buvo tapęs 2009 m., Talinas - 2011 metais.

Europos kultūros sostinės atidarymo renginiuose penktadienį Rygoje dalyvaus ir Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė.

Seimo vadovė susitiks su Latvijos Seimo Pirmininke Solvita Abuoltinia, Švedijos parlamento Pirmininku Peru Vesterbergu (Per Westerberg).

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24