Atviri visuomenei teismai - didesnis pasitikėjimas visa teisėsaugos sistema

2011-10-21, 07:46
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvavo apskritojo stalo diskusijoje „Visuomenės atstovų dalyvavimas vykdant teisingumą". Šalies vadovė su visuomenės veikėjais, mokslininkais, įvairių sričių teisininkais ir politikais aptarė visuomenės atstovų - tarėjų instituto steigimo klausimus: kokia apimtimi, kokiose bylose ir nuo kada visuomenė turi būti įtraukta į teismų veiklą, kaip turėtų būti vykdoma atstovų atranka.

„Privalome ne tik kalbėti apie visuomenės atstovus teismuose, bet ir numatyti tokį šio instituto veikimo modelį, kuris pateisintų žmonių lūkesčius, nesukeltų sąmyšio teisingumo rūmuose ir nepažeistų žmonių teisių, ypač teisės į greitą ir nešališką teismą", - pabrėžė šalies vadovė.
Pasak Prezidentės, norint užtikrinti kokybiškesnį teisėsaugos institucijų darbą, atkurti žmonių pasitikėjimą, teismams reikalingi pokyčiai. Būtina įvertinti, kaip padaryti teismus atviresnius ir kaip tarėjai arba visuomenės atstovai galėtų efektyviai ir prasmingai įsilieti į teismų veiklą.
Šalies vadovės nuomone, į teismų veiklą įtraukti visuomenės atstovai kai kuriose užsienio šalyse užtikrina skaidresnį jų darbą ir kelia žmonių pasitikėjimą visa teisėsaugos sistema. Perėmus pažangią užsienio šalių patirtį tarėjų arba visuomenės atstovų teismuose institutas pasidalytų atsakomybe už priimamus sprendimus bei galėtų padėti išvengti dažnai nepagrįstų kaltinimų dėl teisėjų šališkumo bei kvalifikacijos stokos.
Įvertinusi apskritojo stalo diskusijoje išsakytas mintis Prezidentė nutarė sudaryti darbo grupę, kuri atsakingai parengtų visuomenės atstovų - tarėjų instituto įtvirtinimo koncepciją.

Prezidentės spaudos tarnyba
www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24