Įstatymas dėl visuotinės liustracijos dingo iš Seimo darbotvarkės

2018-05-02, 14:01
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Įstatymas dėl visuotinės liustracijos dingo iš Seimo darbotvarkės © l24

Balandžio 12 dieną Seime LLRA-KŠS Seimo frakcijos narys Zbignev Jedinskij užregistravo įstatymo projektą, kuriuo siekiama, kad būtų išslaptintos pavardės žmonių, bendradarbiavusių su SSRS specialiosiomis tarnybomis. Gegužės 3 dieną Seime turėjęs būti svarstomas minėtas įstatymo projektas dingo iš Seimo darbotvarkės.

„Maždaug prieš pusmetį Seime pristačiau taip vadinamą liustracijos įstatymo projektą, kuriame buvo numatyta išslaptinti visus, slapta bendradarbiavusius su Sovietų Sąjungos slaptosiomis tarnybomis. Deja, projektas buvo atmestas, net nebuvo (suteikta) galimybė tobulinti (projektą)“, – pirmadienį žiniasklaidos atstovams sakė Zbignev Jedinskij, paklaustas apie kelių minučių paviešintą ir internete plačiai paplitusį video apie KGB agentus.

Kaip pažymėjo Seimo narys, šiuo įstatymo projektu siekiama užkirsti kelią galimam asmenų šantažui ir poveikiui jų sprendimams iš tų struktūrų arba žmonių, kurie turi priėjimą prie įslaptintų archyvų.

Politikas atkreipė dėmesį į tai, kad per pastarąjį pusmetį buvo nemažai įvykių, kai iškilo žinomų asmenų galimas bendradarbiavimas su KGB. Todėl, Seimo nario manymu, visuotinė liustracija tampa opia problema: „Visai neseniai VSD vadovas Darius Joniškis, pristatinėdamas grėsmių nacionaliniam saugumui ataskaitą, spaudos konferencijos metu patvirtino, kad tie asmenys, kurie yra įslaptinti, tikrai šantažuojami,  ir į žurnalistės klausimą, ką reikia daryti, jis tiesiog atsakė – „kad trūksta visiškos liustracijos“,– paaiškino Jedinskij.

Taip pat Zbignev Jedinskij priminė, kad sausį Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras paskelbė pavardes žinomų aktorių ir kunigų, kurie galimai buvo užverbuoti KGB. Šis įvykis sukėlė didžiulį ažiotažą visuomenėje ir žiniasklaidoje.

Tuo tarpu visai neseniai laikraštyje „Respublika“ pasirodė taip vadinamieji „Tomkaus sąrašai“ (asmenų, galimai slapta bendradarbiavusių su KGB, sąrašas), kurie, Zbignevo Jedinskio nuomone, buvo nutylėti žiniasklaidoje: „Tai kelia labai daug įtarimų. Pavyzdžiui, ten buvo Arvydo Anušausko, kuris yra Seimo narys, pavardė, ir kandidatuodamas į Seimą jis turėjo anketoje pažymėti, bendradarbiavo ar ne – politikas pažymėjo, kad ne, bet mes visi puikiai žinome, jog žiniasklaida persekioja kiekvieną Seimo narį net už labai menkus įtarimus. Turbūt visi prisimename, dėl ko turėjo atsistatydinti Seimo narys Mindaugas Bastys. Dėl to, kad galimai bendradarbiavo su buvusiu KGB darbuotoju. Žiniasklaida persekiojo jį kiekvieną dieną,“  – sakė Seimo narys.

Politikas stebisi, kad dėl naujo paviešinto galimai KGB bendradarbių sąrašo žiniasklaida tyli. „.Niekas nepaklausė nei Anušausko, nei VRK, kodėl tokie įvykiai vyksta, kodėl Anušauskas nesikreipė į teismą“, – svarstė Zbignev Jedinskij.

„Todėl mes dar kartą teiksime šį įstatymo projektą Seime ir tas pristatymas buvo numatytas gegužės 3 dieną, deja, iš darbotvarkės šis klausimas dingo ir, įtariu, todėl, kad pirmojoje posėdžio dalyje turėjo pasisakyti buvęs signataras Česlovas Okinčicas, kurio pavardė irgi yra pažymėta KGB  bendradarbių sąraše“, – sakė Zbignev Jedinskij.

Primename, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų siekia išslaptinti asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, pavardes. 2017 m. rugsėjį LLRA-KŠS užregistravo liustracijos įstatymo projektą, tačiau projektas buvo atmestas. Dabar LLRA-KŠS frakcija dar kartą užregistravo įstatymo projektą ir siūlo, kad pavardės žmonių, bendradarbiavusių su SSRS, būtų išslaptintos nuo 2019 m. sausio 1 dienos. Įstatymą pristato Seimo narys Zbignev Jedinskij.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24