Spausdinti šį puslapį

Druskininkams ir Rokiškiui – tiesioginio valdymo grėsmė

2018-04-14, 12:59
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Druskininkams ir Rokiškiui – tiesioginio valdymo grėsmė © Scanpix Lithuania nuotr.

Vidaus reikalų ministerija nagrinėja galimybes įvesti tiesioginį valdymą Druskininkų ir Rokiškio savivaldybėse, tačiau tvirtina pirmiausiai norinti išnaudoti visus būdus situaciją išspręsti taikiai.

Druskininkų savivaldybės taryboje jau beveik metus nesuformuojamas Kontrolės komitetas. Tuo metu Rokiškyje susiformavus naujai valdančiajai daugumai nuo sausio pabaigos nepaskiriami vicemeras ir administracijos direktorius.

Nors įstatymai numato, kad minėti postai laisvi gali būti ne ilgiau kaip du mėnesius, Vidaus reikalų ministerija neskuba teikti siūlymo įvesti šiose savivaldybėse tiesioginio Vyriausybės valdymo.

Ministerijos komanda trečiadienį vyko aiškintis situacijos į Rokiškį, o penktadienį – į Druskininkus.

„Negalime taip aklai taikyti tokios teisės normos“, – BNS sakė vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

Susipažinęs su situacija Rokiškyje jis teigė, kad politikai „patys supranta savo situacijos rimtumą“ ir jau kitame posėdyje turėtų paskirti ir vicemerą, ir administracijos direktorių.

Ministro atstovas spaudai Karolis Vaitkevičius BNS sakė, kad E. Misiūnas su situacija Druskininkuose bus supažindintas pirmadienį.

Druskininkuose – rietenos

Druskininkų savivaldybės taryba Kontrolės komiteto nesuformuoja nuo 2017 metų gegužės, nes į jį nepavyksta paskirti opozicijos atstovų.

Dėl šios situacijos kurorto opozicijos politikai dar šių metų kovą kreipėsi į šalies vadovus, prašydami įvesti tiesioginį valdymą.

Druskininkų savivaldybės tarybą sudaro 25 politikai, 15 iš jų yra kurorto mero Ričardo Malinausko vadovaujamo judėjimo nariai.

R. Malinauskas teigia, kad opozicija siūlydama Kontrolės komiteto narius vykdo „piktybinę veiklą su visais to įrodymais“.

„Jie jau buvo delegavę į komitetą narius, jie buvo išrinkti, nedalyvaudavo posėdžiuose, tada pati opozicija juos atšaukė, tada jau metus piktybiškai siūlo du tuos pačius susikompromitavusius veikėjus, kurie buvo svarstyti 17-oje posėdžių ir iki šiol nepatvirtinami“, – BNS sakė meras.

Jis tvirtino nebijantis tiesioginio valdymo.

„Kol manimi pasitiki Druskininkų žmonės, aš dirbu. Jeigu būtų įvestas tiesioginis valdymas, aš, be abejonės, dalyvaučiau rinkimuose ir dėl rezultatų mes dar pasigalynėtume su tais politikieriais“, – kalbėjo R. Malinauskas.

„Vien dėlto, kad kažkas sugalvojo padaryti aferą, aš prieš nieką šliaužioti neplanuoju“, – pridūrė jis.

Opozicinio Liberalų sąjūdžio atstovas Druskininkų savivaldybės taryboje Juozas Šarkus sakė, kad tiesioginis valdymas čia – objektyviai būtinas.

Jis piktinosi Druskininkų mero replikomis apie nesėkmingus opozicijos narių paskyrimus į Kontrolės komitetą.

„Būdamas korupcijos liūne iki ausų jis dar sugeba aiškinti, kas yra geras, kas yra blogas?“ – kalbėjo J. Šarkus.

Rokiškyje – optimizmas ir abejonės

Rokiškio rajono savivaldybėje politinė krizė kilo, kai taryboje susiformavo nauja, su meru Antanu Vagoniu nesutarianti valdančioji koalicija.

Nors šioje savivaldybėje nuo sausio iki šiol nepavyko paskirti naujo vicemero ir administracijos direktoriaus, meras sako su naująja valdančiąja dauguma sutaręs dėl kandidatų į šias pareigas ir būtinybės imti derinti bendrą veiklos planą.

A. Vagonis teigė, kad trečiadienio susitikimai su Vidaus reikalų ministerijos atstovais padarė įtaką tarybos nariams, kad jie rastų sutarimą.

„Meras irgi turi daryti kokių nors nuolaidų, nes jis nėra kažkoks ponas ir turi nešti atsakomybę“, – sakė Rokiškio rajono meras.

„Manau, kad tai yra krizės pabaiga“, – pridūrė jis.

Meras ir naujoji valdančioji dauguma preliminariai sutarė į vicemero pareigas deleguoti socialdemokratą Stanislovą Dambrauską, o į administracijos direktores – nepriklausomą kandidatę Natašą Aleksejevą.

Tačiau Socialdemokratų partijos Rokiškio skyriaus pirmininkas Tadas Barauskas ragina neskubėti su išvadomis ir sulaukti balandžio 27 dienos tarybos posėdžio.

„Mes jau galvojome kokius keturis ar penkis kartus, kad mums pavyko susitarti. Sulaukime posėdžio“, – BNS teigė politikas.

Šiuo metu valdančiojoje daugumoje Rokiškio rajono savivaldybėje dirba 15 politikų iš 25-ių, koaliciją sudaro atstovai iš penkių politinių jėgų. Meras A. Vagonis nė vienai iš šių politinių jėgų nepriklauso.

Tiesioginio valdymo įstatymas numato, kad du mėnesius savivaldybėje nepaskiriant vicemero, administracijos direktoriaus ar nesuformuojant Kontrolės komiteto, pasiūlymą įvesti tiesioginį valdymą teikia Vyriausybė. Galutinį sprendimą dėl to priima Seimas.

bns
Naujienų agentūros BNS informaciją
atgaminti visuomenės informavimo
priemonėse bei interneto tinklalapiuose
be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

Komentuoti