LLRA-KŠS siekis – visuotinė liustracija jau 2019 metais

2018-04-14, 08:08
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
LLRA-KŠS siekis – visuotinė liustracija jau 2019 metais © L24.lt (Fot. Marijan Paliuškevič)

Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) ištesėjo savo pažadą ir nuosekliai siekia išslaptinti asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, pavardes.

Atitinkamą įstatymo projektą balandžio 12 dieną Seime užregistravo LLRA-KŠS Seimo frakcijos narys Zbignev Jedinskij, siekiantis, kad pavardės žmonių, bendradarbiavusių su SSRS, būtų išslaptintos nuo 2019 m. sausio 1 dienos.

„Šiandien žmonės dažnai girdi apie politikų, visuomenės veikėjų buvusį galimą bendradarbiavimą su KGB struktūromis, tačiau jokio pagrindimo ar to įrodančių faktų neišgirsta. Esant tokiai situacijai, kai kuriais atvejais galima pakenkti žmogaus reputacijai, skleisti apie jį tikrovės neatitinkančią informaciją, kurios patikrinti neįmanoma“, – teigė LLRA-KŠS Seimo frakcijos narys Zbignev Jedinskij.

Parlamentaro manymu, visuomenė turi žinoti, ką Lietuvoje veikė KGB, kas bendradarbiavo su šia organizacija.

„Projektu siekiama užkirsti kelią galimam tų asmenų šantažui ir poveikiui jų sprendimams, kadangi dalis tokių asmenų užėmė ir iki šiol užima aukštas pareigas valstybės valdyme ir teismų struktūrose“, – komentuoja Z. Jedinskij.

Šiuo metu užregistruotų, prisipažinusių ir įrašytų į įskaitą asmenų pateikta informacija ir duomenys apie juos yra įslaptinti 75 metams ir saugomi įstatymų nustatyta tvarka. „Asmenys, bendradarbiavę su KGB, būdami įslaptinti, kai visuomenė apie juos nežino, gali būti šantažuojami ne tik vidaus politikų, bet ir iš išorės. Tie žmonės yra potencialūs valstybės kenkėjai, ir niekas negali garantuoti, kad jie iki šiol nėra kaimyninės valstybės agentai“, – mano parlamentaras.

Z. Jedinskio teigimu, priėmus įstatymo projektą, būtų paskelbti visi – ir prisipažinę, ir neprisipažinę, ir visiems laikams būtų galima  užversti gėdingą KGB knygą, kad šia tema daugiau nebūtų manipuliuojama ir spekuliuojama, o ypač – prieš rinkimus.

„Laiku neišspręstas liustracijos klausimas iki šiol valstybei ir jos piliečiams kelia problemų. Dalis žmonių, taip pat užimančių aukštas pareigas valstybės valdymo struktūrose ir teismų sistemoje, gali būti šantažuojami ir išnaudojami tų, kurie turėjo priėjimą prie informacijos archyvų“, – komentuoja Seimo narys, liustracijos įstatymo projekto iniciatorius.

Portalas L24.lt primena, kad 2017 m. rugsėjį LR Seimas nesutiko paskelbti prisipažinusių buvusių KGB bendradarbių pavardžių. Tuomet už projektą balsavo 19 Seimo narių, prieš buvo 26, 33 susilaikė. Pataisos atmestos net negrąžinus jų tobulinti.

Už balsavo „tvarkiečių“, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijų nariai, keletas socialdemokratų ir „valstiečių“. Tarp jų buvo ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24