Seimas palaikė LLRA-KŠS pasiūlymą ikimokyklinio amžiaus vaikus prižiūrėti „šeimos darželiuose“

2018-03-27, 21:50
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Seimas palaikė LLRA-KŠS pasiūlymą ikimokyklinio amžiaus vaikus prižiūrėti „šeimos darželiuose“ © L24.lt (Fot. Marijan Paliuškevič)

Antradienį po pateikimo Seimas pritarė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos parengtam įstatymo projektui, kuriuo numatoma įteisinti galimybę ikimokyklinio amžiaus vaikus prižiūrėti „šeimos darželiuose“. Švietimo įstatymo pataisos leistų, kad ikimokyklinio amžiaus vaikų priežiūrą savo namuose vykdytų dienos auklėtojai.

LLRA-KŠS frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė projekto pristatymo metu pažymėjo, kad šiuo metu daugelyje Lietuvos vietovių trūksta vaikų darželių arba vietų juose. Savivaldybės, neturėdamos reikiamų finansinių išteklių , nepakankamai efektyviai sprendžia šią problemą. Tėvai, kurių vaikams neužteko vietų darželiuose, patiria dideles išlaidas, leisdami vaikus į privačius darželius, samdydami aukles, kurių paslaugos kainuoja dar brangiau, arba galiausiai vienas iš tėvų privalo likti namuose.

„Įstatymo projekte kalbama apie tai, kad Lietuvoje būtų išplėstos vaikų priežiūros galimybės tėvams, auginantiems vaikus, ir būtų leidžiama pasirinkti, ar mažylius ugdyti vaikų darželiuose, rinktis privatų darželį ar auklę, kaip yra šiuo metu, ir įtvirtinti „dienos auklėtojo“, kuris vykdys veiklą dienos metu pagal verslo liudijimą ar individualios veiklos pažymą, sąvoką. Tai yra savotiški „namudiniai darželiai“. Idėja yra nenauja ir yra daugelyje šalių plačiai naudojama. Kuomet jau išėjęs į pensiją žmogus, kaimynas, kuriuo pasitikite, prižiūri jūsų vaikus, jeigu nėra kitokios galimybės atiduoti vaikų į ugdymo įstaigą – ar joje nėra vietų, ar toje vietovėje nėra vaikų lopšelio ar darželio“, – sakė Rita Tamašunienė.

LLRA-KŠS parengtos Švietimo įstatymo pataisos leistų išspręsti problemas, susijusias su darželių trūkumu Lietuvos didmiesčiuose ir kaimiškose vietovėse, užtikrintų realią pagalbą šeimoms, auginančioms vaikus, legalizuotų šiuos metu „šešėlyje“ dirbančias aukles, paskatintų mokėti mokesčius ir užsitikrinti sau socialines garantijas.

LLRA-KŠS Švietimo įstatyme siūlo įteisinti galimybę dienos auklėtojams prižiūrėti ikimokyklinio amžiaus vaikus „šeimos darželiuose“. Tai padėtų išspręsti tėvų darbo ir vaikų auklėjimo derinimo problemas bei padidintų vaikų priežiūros formas, skatinant šeimas turėti daugiau vaikų ir suteikiant tėvams galimybę derinti darbą, karjerą ir vaikų auginimą.

Dienos auklėtojas – asmuo, vykdantis auklės veiklą dienos metu pagal verslo liudijimą ar individualios veiklos pažymą.

Dienos auklėtojo „šeimos darželyje“ prižiūrimų vaikų tėvams ar globėjams išlaidos už vaikų priežiūrą būtų kompensuojamos 50 procentų iš valstybės biudžeto skirtų tikslinių dotacijų savivaldybėms.

Po pateikimo projektui pritarė 85 Seimo nariai, prieš nebalsavo nei vienas Seimo narys ir 2 parlamentarai susilaikė.

Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Švietimo ir mokslo komitetas, projektą Seimo posėdyje siūloma svarstyti birželio 21 d.

LLRA-KŠS jau kelerius metus siūlo skirti didesnį dėmesį šeimos politikai Lietuvoje. Partija yra įstatymo projektų, remiančių šeimas, tokių kaip išmokos vaikams, šeimos kortelės ar nemokami vaistai senjorams, autorė.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24