Spausdinti šį puslapį

Seimas palaikė LLRA-KŠS siekį užbaigti žemės reformą

2018-03-23, 10:45
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Asociatyvinė iliustracija Asociatyvinė iliustracija © L24 (fot. Ivona Klimaševska)

Ketvirtadienį po pateikimo Seimas pritarė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos parengtam įstatymo projektui, kuris numato pagreitinti nuosavybės teisių atkūrimo į žemę procesą, įvykdyti įsipareigojimus piliečiams grąžinant jų nuosavybę bei išplėsti atlyginimo už valstybės išperkamą žemę, turėtą miestuose, būdus, užtikrinant nuosavybės teisių atkūrimą piliečiams. Projektą parengė LLRA-KŠS frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė ir seniūnės pavaduotoja Vanda Kravčionok.

Projekte numatoma, kad miesto teritorijos neužstatyta žemė, kuri išnuomota fiziniams ir juridiniams asmenims, grąžinama natūra nutraukiant valstybinės žemės nuomos sutartis prieš terminą. Miesto teritorijoje užstatyta žemė, kuri naudojama arba nuomojama fiziniams ir juridiniams asmenims, grąžinama natūra ir teisės ir pareigos pagal žemės nuomos sutartį pereina žemės savininkui.

LLRA-KŠS frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė projekto pristatymo metu pažymėjo, kad būtina yra  pagreitinti nuosavybės teisių atkūrimo į žemę procesą, įvykdyti įsipareigojimus piliečiams grąžinant jų nuosavybę.

„Žemės reforma jau tęsiasi beveik 30 metų. Nuo pat pradžių skirtingos valdžios savo programose vis keitė žemės grąžinimo sąlygas ir tvarkas, tolino reformos darbų baigimo datas. Šiuo metu valstybė yra įsipareigojusi 2019 metais galutinai užbaigti žemės reformą, todėl siūlome papildomą būdą ir galimybę pasiekti užsibrėžtam tikslui. Mūsų siūlymas yra labai aiškus ir paprastas. Miestų teritorijoje užstatyta arba neužstatyta žemė, kuri naudojama arba nuomojama fiziniams ir juridiniams asmenims turi būti grąžinama natūra ir teisės ir pareigos pagal žemės nuomos sutartį pereitų žemės savininkui. Kitaip sakant valstybė perleistų žemės nuomotojo vaidmenį žmogui, kuriam visu pirma būtų atkurta jo nuosavybė, o visu antra tapęs žemės savininku galėtų tęsti žemės nuomą ir gauti už tai pajamas“ – sakė Rita Tamašunienė.

Pagal Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos 2018 m. sausio 1 d. duomenis sudėtingiausia ir blogiausia situacija yra sostinėje. Vilniaus mieste iki 2018 m. sausio 1 d. 6,4 tūkst. piliečių pateikė prašymus atkurti nuosavybės teises į 5,24 tūkst. ha žemės plotą.

Iki 2018 m. kovo 13 d. Vilniaus mieste nuosavybės teisės atkurtos į 2,9 tūkst. ha žemę,  t.y. nuosavybės teisės atkurtos į 55,53 proc. piliečių prašymuose nurodytą plotą.

Po pateikimo projektui pritarė 63 Seimo nariai, prieš buvo 2 ir 19 parlamentarų susilaikė.

Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Kaimo reikalų komitetas, projektą Seimo posėdyje siūloma svarstyti balandžio 26 d.

 

Komentuoti