Spausdinti šį puslapį

Lenkijos Premjeras Mateuszas Morawieckis: „Lietuva yra strateginė Lenkijos partnerė“

2018-03-09, 20:25
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Lenkijos Premjeras Mateusz Morawiecki ir Lietuvos Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis Lenkijos Premjeras Mateusz Morawiecki ir Lietuvos Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis © L24.lt (Fot. Marijan Paliuškevič)

„Mūsų strateginis bendradarbiavimas daugelyje sričių – energetikos, prekybos, ūkio, verslo, taip pat kultūros – tampa vis gilesnis ir intensyvesnis“, – sakė Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis po susitikimo Vilniuje su Lietuvos Ministru Pirmininku Sauliumi Skverneliu.

Penktadienį Lenkijos Ministras Pirmininkas Mateuszas Morawieckis atvyko vizito į Lietuvą Premjero Sauliaus Skvernelio kvietimu.

„Tikiuosi, kad šis vizitas dar labiau suaktyvins dvišalius santykius. Lenkija yra mūsų kaimynė ir ypač svarbi partnerė. Mus sieja istorinė patirtis ir daugybė bendrų  interesų“, – po susitikimo su Lenkijos Ministru Pirmininku sakė Saulius Skvernelis.

Lietuvos Premjeras ypač pabrėžė Lenkijos ir Lietuvos ekonominį bendradarbiavimą: „Lenkija yra svarbi Lietuvos ekonomikos partnerė – trečia prekybos partnerė ir antra lietuviškos kilmės prekių eksporto rinka. Džiugu, kad prekybos apimtys toliau auga“, – sakė Lietuvos vyriausybės vadovas.

Lietuvos Premjeras atkreipė dėmesį į tai, kad Lenkijos naftos koncerno „PKN Orlen“ investicija Lietuvoje yra „labai svarbi ne tik ekonominiu, bet ir energetinio saugumo aspektu“. Politikas džiaugėsi, kad praėjusiais metais buvo rasti abiems pusėms naudingi sprendimai konflikte tarp „Orlen Lietuva“ ir „Lietuvos geležinkelių“. „Pradedame geležinkelio ruožo į Rengę atstatymą, kuris bus baigtas iki 2019 m. pabaigos. Mes taip pat esame pasirengę remti kitus „Orlen Lietuva“ projektus“, – teigė Saulius Skvernelis.

Premjeras taip pat atkreipė dėmesį į ypatingą proveržį abiejų šalių transporto bendradarbiavimo srityje: „Džiaugiamės Lenkijoje pradėtais darbais modernizuojant Europos geležinkelio vėžę nuo Varšuvos Lietuvos kryptimi; iki 2023 metų žadamu užbaigti greitkeliu Varšuva-Kaunas; nuo gegužės mėnesio išaugusiu aviakompanijos „LOT“ vykdomų skrydžių iš Lietuvos skaičiumi; visa tai prisidės prie verslo ir turizmo sričių stiprinimo. Esame suinteresuoti jūrų kelto linijos tarp Klaipėdos ir Ščecino atidarymo“,– sakė Lietuvos vyriausybės vadovas.

S. Skvernelis nepamiršo Lenkijos ir Lietuvos bendradarbiavimo energetikos srityje ir padėkojo Lenkijos kolegai už paramą Baltijos šalių elektros sistemų sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais per Lenkiją. Jis taip pat išreiškė padėką dėl „Lenkijos pozicijos nepirkti elektros iš nesaugios Astravo atominės elektrinės.“

Saulius Skvernelis tikisi, kad artimiausiu metu prasidės Lenkijos-Lietuvos dujotiekio (GIPL) dujotiekio tiesimo darbai.

„Šiandien pasirašyti Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimo susitarimai energetikos ir transporto, jūrų transporto srityje turėtų suteikti papildomą impulsą šalių bendradarbiavimui“,– sakė Lietuvos vyriausybės vadovas.

Saulius Skvernelis taip pat atkreipė dėmesį į dvišalį bendradarbiavimą regioninio gynybos ir saugumo srityje: „Esame dėkingi Lenkijai už reikšmingą indelį užtikrinant regiono saugumą. Turime daug bendrų interesų. Situacija regione įpareigoja kartu planuoti regioninę gynybą, ypač oro gynybos srityje“, – sakė politikas.

Vyriausybės vadovas  pridūrė, kad Lietuva bendradarbiauja su Lenkija vykdydama projektus, susijusius su istorinio ir kultūrinio paveldo išsaugojimu.

„Mūsų strateginis bendradarbiavimas daugelyje sričių: energetikos, prekybos, ūkio, verslo, taip pat kultūros – tampa vis gilesnis ir intensyvesnis", – sakė Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis.

Lenkijos vyriausybės vadovas pabrėžė, kad Lietuva yra strateginė Lenkijos partnerė tiek dėl istorinių ryšių, tiek dėl geografinės padėties, tiek dėl gynybos klausimų ir požiūrio į Rusiją.

„Remiame Lietuvą saugant Lietuvos dangų, taip pat stengiamės plėtoti bendrus energetikos projektus, labai konkrečius, kurių tikslas – energetikos sistemų sinchronizavimas, ir projektus, kurie padidins mūsų mainus dujų transportavimo srityje“, – pažymėjo Mateuszas Morawieckis.

Lenkijos Ministras pirmininkas pridūrė, kad Lenkijoje ir Lietuvoje taip pat yra daug bendrų temų, kalbant apie Europos bendradarbiavimą. Jis padėkojo už Lietuvos paramą ginčuose Europos Sąjungoje, kurių esmė slypi skirtingame postkomunistinės sistemos transformacijos suvokime. „Lietuva puikiai suprantai tai, kadangi pati anksčiau buvo sovietinė respublika“, – pabrėžė Lenkijos premjeras.

„Mūsų bendras darbas pirmiausia susijęs su ateities temomis, tokiomis kaip 2021-2027 m. Europos biudžetas, kuriame turime panašių poreikių, įskaitant transportą, logistiką ar paslaugų teikimo laisvę“, – sakė Mateuszas Morawieckis.

Lenkijos Premjeras taip pat padėkojo Lietuvos Ministrui Pirmininkui už „Orlen“ padėties pasikeitimą Lietuvoje. Jis pabrėžė, kad tai yra „labai svarbi užsienio investicija, kuri turėtų jungti mūsų ekonomikas ir turėti visas galimybes tai padaryti“.

„Akivaizdu, kad mūsų bendradarbiavimas stiprėja tiek augant prekybai, tiek didėjant lenkiškoms investicijoms Lietuvoje, tiek lietuviškoms investicijoms Lenkijoje, taip pat gerėjant infrastruktūros jungtims, ryšiams, kurie jungia žmones, verslininkus, didina turizmo srautą, suartina tautas“, – pažymėjo Mateuszas Morawieckis.

„Visa tai suteikia man daug optimizmo. Tikiu, kad šis bendradarbiavimas, jau šiuo metu itin svarbus ir strategiškas, taps dar glaudesniu ir partnerišku“.

Komentuoti