Energetikos viceministrė pristatė Lietuvos tikslus šilumos ūkyje

2013-11-27, 13:31
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lapkričio 26 d. energetikos viceministrė Renata Cytacka skaitė pranešimą Baltijos energetikos forume 2013. Renginyje viceministrė pristatė pagrindines Lietuvos šilumos ūkio reformos gaires ir ministerijos veiksmus, siekiant mažesnių šildymo kainų vartotojams.

„Centralizuoto šilumos tiekimo reikšmė Lietuvai yra labai didelė. Lietuvos centralizuoto šilumos tiekimo sektorius patiekia santykinai didelę vartotojui reikalingos šilumos dalį, palyginti su kitomis ES šalimis – daugiau kaip 50 proc. visos suvartojamos šilumos. Todėl labai svarbu, kad centralizuotai tiekiama šiluma būtų gaminama efektyviai panaudojant pigesnius vietinius išteklius t.y. biokurą " – pabrėžė R. Cytacka.

Pagrindiniai centralizuotai tiekiamos šilumos vartotojai – didieji miestai, kurie už šilumos kilovatvalandę vidutiniškai moka 25 proc. daugiau nei kili Lietuvos gyventojai. Anot viceministrės, taip yra todėl, jog didžioji dalis miestuose centralizuotai tiekiamos šilumos pagaminama iš brangaus iškastinio kuro – gamtinių dujų.

Šiuo metu biokuro dalis centralizuotai šilumą tiekiančių įmonių kuro balanse sudaro tik apie 27%. R. Cytacka renginio dalyviams pristatė Ministerijos jau įgyvendintus ir būsimus žingsnius, siekiant, kad centralizuotos šilumos gamyboje biokuras sudarytų mažiausiai 60-75 proc., kaip yra įtvirtinta nacionaliniuose dokumentuose.

2012 m. gegužės mėnesį buvo priimtas Lietuvos Respublikos energijos išteklių rinkos įstatymas, nustatantis energijos išteklių rinkos organizavimo, administravimo, reguliavimo, priežiūros ir kontrolės teisinius pagrindus, reglamentuojantis centralizuotos prekybos biokuru santykius. Įstatymas padėjo pagrindus biokuro biržos atsiradimui Lietuvoje. Prekybos biokuru įteisinimo tikslas – skatinti konkurenciją, užtikrinti elektros energijos ir šilumos gamybos įmonėms vienodas sąlygas skaidriais, aiškiais ir visiems vienodais principais įsigyti biokurą. Ministerija ketina rengti teisės aktų pakeitimus, siekiant sudaryti realias sąlygas formuotis konkurencingai ir skaidriai biokuro rinkai, taip užtikrinant biokuro kainos stabilizavimą.

Anot viceministrės, kur kas pigesnio nei kitos alternatyvos biokuro naudojimas šilumos ūkyje sumažins energijos kainas vartotojams ir taip sustiprins Lietuvos ekonomiką, ženkliai sumažins CO2 išmetimą į atmosferą, taip pat – padidins Lietuvos energetinę nepriklausomybę nuo išorės energijos išteklių tiekėjų.

enmin.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24