Spausdinti šį puslapį

Dėl V. Uspaskicho teisinės neliečiamybės - pertrauka

2013-11-27, 08:00
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lapkričio 26-ą, antradienį, Seimas ketino sugrįžti prie parlamentaro Viktoro Uspaskicho teisinės neliečiamybės klausimo, tačiau šis darbotvarkės klausimas nebuvo realizuotas.

Vakariniame Seimo plenariniame posėdyje "darbietis" Valentinas Bukauskas paprašė pertraukos šito klausimo svarstyme iki kito plenarinio posėdžio. Šis pasiūlymas sulaukė Seimo pritarimo - už balsavo 48 Seimo nariai, prieš buvo 20, susilaikė 2 parlamentarai.

Pasak V. Bukausko, Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, kad ši išaiškintų tolesnes procedūras. Todėl, parlamentaro nuomone, logiškai būtų sulaukti šios komisijos išvadų.

Antradienį svarstant darbotvarkę parlamentarai pritarė Seimo opozicijos lyderio, konservatoriaus Andriaus Kubiliaus siūlymui įtraukti V. Uspaskicho teisinės neliečiamybės klausimą į darbotvarkę ir užbaigti sudaryti laikinąją tyrimo komisiją.

Kaip ELTA jau skelbė, lapkričio 19 d. Seimui nepavyko sudaryti laikinosios tyrimo komisijos, spręsiančios, ar sutikti Seimo narį V. Uspaskichą patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę.

Toks nutarimo projektas po svarstymo nesulaukė Seimo pritarimo, už jį balsavo 43 Seimo nariai, prieš buvo 18, susilaikė 28 parlamentarai. Konservatoriai nepritarė nutarimo projektui, nes pirmininku buvo siūloma paskirti Seimo narį Petrą Gražulį.

Pagal projektą, komisija tyrimą turėjo atlikti per mėnesį, iki šių metų gruodžio 19 d.

Generalinis prokuroras Darius Valys kreipėsi į Seimą prašydamas leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn Seimo narį V. Uspaskichą.

Ikiteisminis tyrimas dėl nepagarbos teismui pradėtas, kai šių metų liepos 28 d. šis Seimo narys Vilniaus oro uoste, atsakydamas į žurnalistų klausimus, pasisakė apie Vilniaus apygardos teismo teisėjus, priėmusius apkaltintąjį nuosprendį vadinamoje Darbo partijos byloje.

Prokurorų vertinimu, ikiteisminio tyrimo medžiagoje yra surinkta pakankamai duomenų, leidžiančių manyti, kad savo veiksmais V. Uspaskichas galimai parodė nepagarbą teismui.

Seimo statutas numato, kad parlamentaras be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas bei negali kaip nors kitaip būti suvaržoma jo laisvė.

Komentuoti