Spausdinti šį puslapį

Seimas sugriežtino atsakomybę už nusikaltimus

2017-09-28, 13:01
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Seimas sugriežtino atsakomybę už nusikaltimus © M.Paliuškevič nuotr.

Seimas priėmė Baudžiamojo kodekso pataisas, padidindamas pinigines baudas už visas nusikalstamas veikas, sugriežtindamas atsakomybę už korupcinio pobūdžio nusikaltimus.

Kodekse įtvirtintos tokios baudos: už baudžiamąjį nusižengimą - nuo 15 iki 500 minimalaus gyvenimo lygio (MGL) dydžio (šiuo metu galiojančiame kodekse - iki 150 MGL dydžio); už nesunkų nusikaltimą - nuo 50 iki 2 tūkst. MGL dydžio (šiuo metu galiojančiame kodekse - iki 500 MGL dydžio); už apysunkį nusikaltimą - nuo 100 iki 4 tūkst. MGL dydžio (šiuo metu galiojančiame kodekse - iki 1 tūkst. MGL dydžio); už sunkų nusikaltimą - nuo 150 iki 6 tūkst. MGL dydžio (šiuo metu galiojančiame kodekse - iki 1,5 tūkst. MGL dydžio); už neatsargų nusikaltimą - nuo 20 iki 750 MGL dydžio (šiuo metu galiojančiame kodekse - iki 225 MGL dydžio).

Nustatyta, kad už nusikaltimus ir baudžiamuosius nusižengimus valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams skiriama bauda negali būti mažesnė negu nustatyto nusikalstamos veikos dalyko, kaltininko padarytos turtinės žalos arba kaltininko gautos ar siektos gauti turtinės naudos sau ar kitam asmeniui dydis.

Kai yra keli baudos dydžio apskaičiavimo kriterijai, skiriamos baudos dydis apskaičiuojamas pagal tą, kurio vertė išreikšta pinigais yra didžiausia.

Priimtomis pataisomis taip pat įtvirtintos papildomos teisinės priemonės, siekiant veiksmingesnės kovos su korupcija. Kodekse nustatyti ilgesni baudžiamojo poveikio priemonių (viešųjų teisių atėmimas ir teisės dirbti tam tikrą darbą arba užsiimti tam tikra veikla) terminai už apysunkius ir sunkius korupcinius nusikaltimus, nuspręsta viešinti už visas korupcines nusikalstamas veikas nuteistų juridinių asmenų nuosprendžius.

Baudžiamojo kodekso pataisos priimtos už jas vieningai balsavus 95 Seimo nariams.

Komentuoti