Lietuva palaiko iniciatyvą išplėsti vietinio eismo zoną per visą Kaliningrado sritį

2011-09-23, 02:39
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuva palaiko Lenkijos ir Rusijos iniciatyvą išplėsti vietinio eismo zoną į visą Kaliningrado sritį, tačiau jos ribos Lietuvoje išlaikys Europos Sąjungos reglamentuotą 30 km ribą. Tokią nuomonę dėl vietinio eismo per Kaliningrado sritį išsakė vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis vyksiančioje 7-ojoje kasmetinėje tarptautinėje konferencijoje Bendradarbiavimas per sieną: Rusijos Federacija, Europos Sąjunga ir Norvegija.

„Pabrėžiu, kad Lietuva geranoriškai palaiko šią iniciatyvą ir daro viską, kad ji būtų tinkamai įgyvendinta“, - sakė vidaus reikalų ministras R. Palaitis, atmesdamas Rusijos Federacijos konferencijoje vicepremjero išsakytus teiginius, esą projektas dėl vietinio eismo zonos išplėtimo stabdomas iš Lietuvos pusės.
Pasak vidaus reikalų ministro, Lietuva palaiko ypatingus ryšius su Kaliningrado sritimi ir nuosekliai laikosi savo pozicijos už kelionių vietos gyventojams palengvinimą. Galimybė plėsti vietinio eismo per sieną režimo taikymą ir sąlygos buvo ne kartą aptartos su aukštais pareigūnais, pastarąjį kartą – prieš keletą mėnesių vykusiame susitikime su Rusijos Federacijos Kaliningrado srities gubernatoriumi Nikolajumi Cukanovu. „Kiekviename šių susitikimų, o ir dabar, pabrėžiu, jog vietinio eismo per sieną režimas turi apimti visą Kaliningrado sritį, tačiau vien mūsų norų neužtenka – visa Europos Sąjunga turi ieškoti galimybių tai įgyvendinti“, - teigė ministras R. Palaitis.
Vietinio eismo per sieną schema pradėta įgyvendinti 2009 m. Šio projekto tikslas – užtikrinti, kad 30-50 km pasienio ruože gyvenantys piliečiai nepatirtų sunkumų plėtojant socialinius, ekonominius ir kultūrinius ryšius, taip pat siekiama užkirsti kelią nelegaliai migracijai iš pasienio teritorijų.
Kasmetinėje tarptautinėje konferencijoje Bendradarbiavimas per sieną: Rusijos Federacija, Europos Sąjunga ir Norvegija buvo aptartas ne tik teisinis ir tarpinstitucinis bendradarbiavimo per sienas reguliavimas, bet ir 2007-2013 m. Europos kaimynystės ir partnerystės priemonės bendradarbiavimo per sienas programų finansavimo ir įgyvendinimo klausimai, taip pat - tolesnio bendradarbiavimo perspektyvos ir prioritetai.
Rugsėjo 22-23 d. Kaliningrade vykstančioje konferencijoje dalyvauja Rusijos Federacijos Regioninės plėtros ministras Viktoras Basaraginas, Estijos Respublikos regioninių reikalų ministras Siim Valmar Kiisler, Kaliningrado srities gubernatorius Nikolajus Tsukanovas, Latvijos Respublikos aplinkos apsaugos ir regioninės plėtros ministras Aleksandras Žukovas, Lenkijos Respublikos regioninės plėtros ministerijos valstybės sekretorius Marceli Niezgoda, Šiaurės ministrų tarybos generalinis sekretorius Halldor Asgrimsson ir kiti, už bendradarbiavimą per sieną atsakingi šalių atstovai.
Kasmetinė konferencija Bendradarbiavimas per sieną: Rusijos Federacija, Europos Sąjunga ir Norvegija yra rengiama nuo 2005 m. Pagrindinis konferencijos tikslas – sukurti palankias sąlygas naudingam dialogui tarp šalių, paskatinti pasidalinimą patirtimi bendradarbiavimo per sieną klausimais. Šiais metais konferencija skiriama bendradarbiavimo perspektyvoms tarp Rusijos Federacijos ir Europos Sąjungos Baltijos jūros regiono.  

www.vrm.lt
www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24