Spausdinti šį puslapį

LLRA-KŠS siūlo visuotinę liustraciją

2017-07-27, 14:03
Įvertinkite šį įrašą
(5 balsai)
Parlamentaras Zbignev Jedinskij Parlamentaras Zbignev Jedinskij M. Paliuškevič nuotr.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) sieka, kad būtų išslaptintos asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, pavardės. Atitinkamą įstatymo projektą Seime užregistravo LLRA-KŠS frakcijos narys Zbignev Jedinskij.

Seimo narys, kad slaptų bendradarbių pavardės būtų išslaptintos nuo 2018 m. sausio 1 d.

„Šiandien žmonės dažnai girdi apie politikų, visuomenės veikėjų buvusį galimą bendradarbiavimą su KGB struktūromis, tačiau jokio pagrindimo ar to įrodančių faktų neišgirsta. Esant tokiai situacijai, dažnu atveju galima pakenkti žmogaus reputacijai, skleisti apie jį tikrovės neatitinkančią informaciją, kurios patikrinti neįmanoma“, - aiškina Seimo narys Z. Jedinskij.

Parlamentaru manymu, visuomenė turi žinoti, ką Lietuvoje veikė KGB, kas bendradarbiavo su šia organizacija.

„Projektu siekiama užkirsti kelią galimam tų asmenų šantažui ir poveikiui jų sprendimams, kadangi dalis tokių asmenų užėmė ir iki šiol užima aukštas pareigas valstybės valdyme ir teismų struktūrose“, - komentuoja Z. Jedinskij.

Šiuo metu užregistruotų, prisipažinusių ir įrašytų į įskaitą asmenų pateikta informacija ir duomenys apie juos yra įslaptinti 75 metams ir saugomi įstatymų nustatyta tvarka. „Asmenys, bendradarbiavę su KGB, būdami įslaptinti, kai visuomenė apie juos nežino, gali būti šantažuojami ne tik vidaus politikų, bet ir iš išorės. Tie žmonės yra potencialūs valstybės kenkėjai, ir niekas negali garantuoti, kad jie iki šiol nėra kaimyninės valstybės agentai“, - mano parlamentaras.

Z. Jedinskio teigimu, priėmus įstatymo projektą, būtų paskelbti visi – ir prisipažinę, ir neprisipažinę ir visiems laikams galima būtų užversti gėdingą KGB knygą, kad šia tema daugiau nebūtų manipuliuojama ir spekuliuojama, ypač – prieš rinkimus.

„Laiku neišspręstas liustracijos klausimas iki šiol valstybei ir jos piliečiams kelia problemų. Dalis jų taip pat užimančių aukštas pareigas valstybės valdymo struktūrose ir teismų sistemoje gali būti šantažuojami ir išnaudojami tų, kurie turėjo priėjimą prie informacijos archyvų“, - komentuoja Seimo narys, liustracijos įstatymo projekto iniciatorius.

Z. Jedinskij siūlo, kad įstatymas įsigaliotų 2018 m. sausio 1 d.

Komentarai  

 
#1 mh 2018-01-21 19:29
koloradų partija..
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti