Užsitęsusių konfliktų sprendimas – Lietuvos pirmininkavimo ESBO prioritetas

2011-09-19, 18:29
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė priėmė naująjį Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) generalinį sekretorių Lamberto Zannierį.

Susitikimo metu aptarta Lietuvos pirmininkavimo ESBO patirtis ir rezultatai sprendžiant užsitęsusius konfliktus Moldovoje ir Pietų Kaukaze, stiprinant kibernetinį ir energetinį saugumą, užtikrinant žmogaus teisių apsaugą, žiniasklaidos laisvę ir žurnalistų saugumą.
„Moldovos konfliktas po truputį išjuda iš užsitęsusio sąstingio, yra pozityvių signalų, kad konfliktuojančios pusės vėl atnaujins derybas. Tikiuosi, tai bus naujas impulsas spręsti ir kitus konfliktus", - susitikime pabrėžė Prezidentė.
Demokratiški rinkimai - vienas iš Lietuvos pirmininkavimo ESBO prioritetų, todėl Prezidentė ir naujasis ESBO generalinis sekretorius aptarė artėjančius Dūmos rinkimus Rusijoje, pabrėždami, jog svarbu pasiekti susitarimą ir užtikrinti deramą rinkimų stebėjimą.
Astanoje vykusiame ESBO viršūnių susitikime Lietuva pasiūlė stiprinti šalių bendradarbiavimą sprendžiant energetinio saugumo klausimus. Šiam prioritetui bus daug dėmesio skirta ir gruodžio 6-7 dienomis Vilniuje vyksiančio ESBO Ministrų Tarybos susitikimo metu.
Žmogaus teisių apsaugos, žiniasklaidos laisvės ir žurnalistų saugumo klausimus Lietuva kėlė kaip vienus svarbiausių ESBO darbų.
Prezidentės teigimu, žurnalistų saugumas konfliktų zonose ir šalyse, kurios nepaiso demokratijos normų bus užtikrintas tik tada, kai visos šalys laikysis konkrečių įsipareigojimų. Lietuvos iniciatyva yra rengiamas geros praktikos taisyklių vadovas.
Susitikimo metu daug dėmesio skirta naujoms grėsmėms, ypač prekybai narkotikais ir kontrabandai, kurių dideli srautai Europą pasiekia iš Centrinės Azijos. Prezidentės teigimu, siekiant užkirsti tam kelią, ypač svarbu koordinuoti ESBO veiksmus su kitomis tarptautinėmis organizacijomis, pirmiausia su Jungtinėmis Tautomis.

Prezidentės spaudos tarnyba

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24