Prezidentė Varšuvoje susitiks su D. Trampu

2017-07-04, 14:55
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Prezidentė Varšuvoje susitiks su D. Trampu © Scanpix/AFP PHOTO / Mandel NGAN

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį, liepos 6-ąją, dalyvaus Trijų jūrų iniciatyvos viršūnių susitikime Varšuvoje.

Šiemet į dvylikos Rytų ir Vidurio Europos valstybių vadovų susitikimą išskirtinio svečio teisėmis atvyksta JAV prezidentas Donaldas Trampas (Donald Trump).

Toks aukščiausio rango vizitas į Baltijos jūros regioną tarptautinėje erdvėje vertinamas kaip siekis parodyti ypatingą dėmesį Baltijos ir Rytų Europos šalių saugumui bei dar kartą išsakyti JAV įsipareigojimą NATO kolektyvinei gynybai.

Prezidentės teigimu, Lietuva jaučia nuolatinę JAV paramą ir mato konkrečius šios valstybės veiksmus atremiant iš Rytų kylančią grėsmę.

Per pastarąjį pusmetį tai jau trečiasis Lietuvos vadovės susitikimas su aukščiausiais naujosios JAV administracijos pareigūnais. Liepos pabaigoje dar numatomas Baltijos šalių prezidentų susitikimas su JAV viceprezidentu Maiku Pensu (Mike Pence) Taline.

Viršūnių susitikime Varšuvoje taip pat bus aptarti Europos vienybės ateities klausimai, strateginių energetikos, transporto ir infrastruktūrų projektų įgyvendinimas. Susitikime planuojama priimti bendrą politinę deklaraciją.

Trijų - Adrijos, Baltijos ir Juodosios - jūrų iniciatyva gimė Kroatijos ir Lenkijos pastangomis pernai Dubrovnike. Jos tikslas - užtikrinti geresnius politinius, verslo, transporto ryšius tarp šių regionų, skatinti didesnius krovinių ir keleivių srautus, gerinti tarpusavio bendradarbiavimą inovacijų, mokslinių tyrimų, skaitmeninių technologijų srityse, naikinti energetines salas, įjungti regionines elektros ir dujų rinkas į bendrą Europos Sąjungos energetikos rinką, įgyvendinti elektros tinklų sinchronizaciją, dalintis patirtimi, užtikrinant energetinių šaltinių įvairovę.

Prie Trijų jūrų iniciatyvos šiuo metu yra prisijungusios Lietuva, Latvija, Estija, Lenkija, Slovakija, Čekija, Rumunija, Bulgarija, Vengrija, Austrija, Kroatija ir Slovėnija.

Komentarai  

 
#1 mama 2017-07-07 06:20
Kroatija ir Slovėnija yra Pietų Europos Valstybės esančios šalia Adrijos jūros
Tai Trijūrio Samitas
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24