Spausdinti šį puslapį

Seimas: Astravo AE kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui

2017-06-15, 15:51
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Seimas: Astravo AE kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui © BFL (Vyginto Skaraičio nuotr.)

Baltarusijos Astravo rajone statoma atominė elektrinė (AE) yra nesaugi ir kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui bei aplinkai ir visuomenės sveikatai, ketvirtadienį nutarė Seimas.

Už Branduolinės elektrinės, statomos Baltarusijos Respublikoje, Astravo rajone, pripažinimo nesaugia, keliančia grėsmę Lietuvos Respublikos nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai įstatymą balsavo 104 Seimo nariai.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas Vytautas Bakas tvirtino, kad priimtas įstatymas turės didelę reikšmę.

„Tiek vidutiniu, tiek ilguoju laikotarpiu turės ypatingos reikšmės žmonių saugumui, jų gyvenimo kokybei ir valstybės pažangai“, - teigė V.Bakas.

Pasak jo, statydama nesaugią elektrinę Baltarusija pažeidžia tris tarptautines konvencijas, projektas yra neskaidrus.

Liberalo Eugenijaus Gentvilo teigimu, priimdama šį įstatymą Lietuva parodė, kad yra pasirengusi nutraukti energetinius ryšius, kurie ekonomiškai būtų svarbūs, bet geopolitiškai yra dar svarbesni „su neigimau ženklu“.

Pasak socialdemokrato Juozo Oleko, Astravo AE pripažinimas keliančia grėsmę Lietuvos saugumui nėra paskutinis sprendimas.

„Tai labai stiprus parlamento instrumentas, teikiamas mūsų vykdomajai valdžiai ypatingai tarptautiniu mastu ieškoti stipresnio partnerių palaikymo“, - teigė J.Olekas.

Konservatorius Laurynas Kasčiūnas mano, kad Astravo AE keliamos grėsmės klausimą derėtų „internacionalizuoti“.

„Siūlau kreiptis į Latvijos, Estijos parlamentus, kad priimtų analogiškus įstatymus“, - tvirtino L.Kasčiūnas.

Jis taip pat įspėjo, kad priėmus įstatymą „lieka daug namų užduočių“ ką daryti toliau, jeigu Astravo AE bus statoma toliau.

Seimui pristatydamas įstatymo projektą energetikos viceministras Simonas Šatūnas šią savaitę aiškino, kad Baltarusija iki šiol nėra pateikusi įrodymų, kad pasirenkant atominės elektrinės statybų aikštelę Astravo rajone buvo tinkamai įvertintas Lietuvos gyventojų skaičius, neatlikta „pilnos apimties“ TATENA aikštelės vertinimo misija, Baltarusijos branduolinės energetikos elektrinės riziką ir atsparumą vertinantys streso testai.

Viceministro teigimu, Lietuva iš Baltarusijos sistemos importuoja mažiau nei 2 proc. elektros, todėl pradėjus riboti baltarusiškos elektros importą ir jos tranzitą per Lietuvą, tai didelės įtakos neturės.

Seimas neseniai priėmė įstatymą, kuriuo ketinama riboti elektros iš Baltarusijos ir Rusijos importą.

Astravo AE Rusijos korporacija „Rosatom“ stato 50 kilometrų nuo Vilniaus. Lietuvos Vyriausybė teigia, kad darbai vyksta nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos standartų. Minskas šiuos priekaištus atmeta.

bns
Naujienų agentūros BNS informaciją
atgaminti visuomenės informavimo
priemonėse bei interneto tinklalapiuose
be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

Komentuoti