Spausdinti šį puslapį

LLRA-KŠS prieš Darbo kodekso liberalizavimą

2017-05-31, 13:33
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Seimo narys Zbignev Jedinskij iš LLRA-KŠS Seimo narys Zbignev Jedinskij iš LLRA-KŠS © M.Paliuškevič

Seimas antradienį, gegužės 30-ąją, po svarstymo pritarė naujojo Darbo kodekso pataisoms, kurios baigtos derinti su Trišale taryba.

Už balsavo 71 Seimo narys, prieš - 4 (visi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos atstovai), o susilaikė 25. Vienintelė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcija pasisakė prieš Darbo kodekso liberalizavimą. Per plenarinį posėdį Seimo narys Zbignev Jedinskij iš LLRA-KŠS paaiškino, kodėl jo frakcija balsavo prieš.

„Mūsų frakcija turbūt vienintelė pasisako prieš bet kurį galiojančio Darbo kodekso liberalizavimą. Todėl, kad mes neišgirdome nė vieno argumento, nė vieno motyvuoto atsakymo, kodėl būtent dabar reikia keisti galiojantį Darbo kodeksą. Ir prie dabar galiojančio Darbo kodekso Lietuvoje yra šimtai įmonių, kurios puikiai tvarkosi: sukuria darbo vietas, generuoja pelną“, - pabrėžė politikas.

Parlamentaras nurodė, kad galėtų pateikti labai daug gerai besitvarkančių įmonių Lietuvoje pavyzdžių ir pateikė vieną jų. Nurodė, kad Pabradėje veikia anglų kapitalo įmonė, kurioje dirba apie 2 tūkst. dirbančiųjų. Įmonė moka atlyginimus, kuria darbo vietas, bet jai neužtenka darbo jėgos, todėl ji pritraukia darbuotojus, ypač specialistus, iš Vilniaus ir aplinkinių rajonų. „Vadinasi, ne Darbo kodeksas yra problema. Tada kyla klausimas, dėl ko visa tai?“, - klausė Z. Jedinskij.

„Šio projekto iniciatoriai mums teigia, kad reikia liberalizuoti Darbo kodeksą, kad pagerėtų verslo aplinka. Pernai Pramoninkų konfederacijos suvažiavime, kuriame dalyvavau, buvo pateiktas visas paketas pasiūlymų, kaip gerinti verslo aplinką. Tai yra ir mokesčių reforma, ir švietimo reforma, energetikos kainų mažinimas. Kodėl buvusioji, o, kas keisčiausia, dabartinė valdžia pasirinko patį prasčiausią kelią, t.y. gerinti verslo aplinką dirbančiųjų sąskaita? Galbūt dėl to, kad šalyje labai silpnos profesinės sąjungos, kad darbuotojams tinkamai niekas neatstovauja“, - svarstė parlamentaras.

„Tarp darbdavių girdėjau dar tokią nuomonę, kad reikia liberalizuoti Darbo kodeksą tam, kad į šalį galėtų atvažiuoti dirbantieji iš trečiųjų šalių ir dirbs čia už minimalų atlyginimą, be jokių garantijų“, - pabrėžė Seimo narys ir kreipėsi į Vyriausybės vadovą. „Gerbiamas Premjere, kreipiuosi į Jus. Per savo rinkimų kampaniją esate pasakęs: „Dėl mūsų godumo išvarėme jus iš Lietuvos“. Gerbiamas Premjere, turite pranašo gebėjimų“, - iš tribūnos sakė LLRA-KŠS politikas.

„Pasisakome už kiekvieną pataisą, kuri bus dirbančiųjų naudai. Balsavome už prezidentės vetuotą Darbo kodeksą su tomis pataisomis, mes balsuosime prieš bet kurį dirbančiųjų sąlygų pabloginimą. Mūsų nuomone, Darbo kodekso keisti nereikėjo, reikėjo paimti atskirus straipsnius, kurie, galbūt, neatitinka šiandienos situacijos ir svarstyti. Dabar įvyko chaosas. Valstiečiai ir žalieji džiaugiasi, kad nėra streikų ir protestų. Tiesiog puikiai sugebėjote viską padaryti tyliai, per Trišalę tarybą, o rezultatas bus toks, kokį žadėjo premjeras. Išvarysime dirbančiuosius iš Lietuvos“, – sakė jis.

Galutinis balsavimas bus vėliau, o Darbo kodeksas įsigalios nuo liepos.

Šalyje, protestuojant prieš liberalizuotą Darbo kodeksą, surengtas ne vienas streikas. Lietuvos profesinės sąjungos mano, kad naujasis Darbo kodeksas žymiai susiaurina dirbančiųjų teises ir yra palankus vien darbdaviams.

LLRA-KŠS frakcija Seimo pavasario sesijos pradžioje pateikė 10 Darbo kodekso pataisų, kurių pagrindinis tikslas yra užtikrinti darbuotojams socialines garantijas.

Komentuoti