Spausdinti šį puslapį

Seimas pritarė pataisoms dėl geležinkelių transporto sektoriaus reformos

2011-09-13, 12:23
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Seimas rytiniame plenariniame posėdyje po svarstymo pritarė Geležinkelių transporto kodekso ir jo lydimųjų teisės aktų (projektai Nr. XIP-2913(4) ES, Nr. XIP-3028(3), Nr. XIP-3029(3) pataisoms, kuriomis siekiama perkelti Europos Sąjungos teisės aktų, reglamentuojančių geležinkelių transporto veiklą, nuostatas į nacionalinę teisę bei užtikrinti efektyvų geležinkelių transporto sektoriaus liberalizavimo reformos įgyvendinimą.

Seimas po svarstymo pritarė pataisoms dėl geležinkelių transporto sektoriaus reformos
Už pagrindinį projektą po svarstymo balsavo 87 Seimo nariai, prieš – 1, susilaikė 4. Tam, kad įstatymų pataisos būtų priimtos, Seimas turės balsuoti dar kartą.
Teisės aktų pakeitimais ketinama keisti viešosios geležinkelių infrastruktūros valdymą. Pataisomis siūloma nustatyti, kad viešąją geležinkelių infrastruktūrą valdytų integrali geležinkelio įmonė AB „Lietuvos geležinkeliai“, kuri viešosios geležinkelių infrastruktūros valdytojo funkcijoms vykdyti turėtų atskirą padalinį. Numatoma, kad visoms geležinkelio įmonėms (vežėjams) būtų suteikiama nediskriminacinė prieiga prie viešosios geležinkelių infrastruktūros. AB „Lietuvos geležinkeliai“, vykdydama keleivių ir krovinių vežimo veiklas, galėtų naudotis viešąja geležinkelių infrastruktūra tomis pačiomis sąlygomis kaip ir kitos geležinkelio įmonės (vežėjai).
Pagal siūlomą reglamentavimą geležinkelio įmonės (vežėjai) privalėtų atskirai tvarkyti krovinių vežimo ir keleivių ir bagažo vežimo geležinkelių transportu paslaugų teikimo veiklos rūšių apskaitas, sudaryti atskiras pelno (nuostolių) ataskaitas ir balansus.
Geležinkelių transporto viešąjį administravimą vykdytų net tik Vyriausybė, Susisiekimo ministerija, Valstybinė geležinkelių inspekcija prie Susisiekimo ministerijos, bet ir Konkurencijos taryba, kuri būtų geležinkelių transporto rinkos reguliuotojas, atliksiantis konkurencijos geležinkelių transporto sektoriuje stebėseną ir reguliuosiantis viešosios geležinkelių infrastruktūros valdytojo ir geležinkelio įmonių (vežėjų) santykius.
Teisės aktų pakeitimais taip pat numatoma reglamentuoti neįgaliųjų arba ribotos judėsenos asmenų vežimą vietiniais maršrutais. Pagal pataisas vežant neįgaliuosius arba ribotos judėsenos asmenis vietiniais maršrutais, geležinkelių infrastruktūros valdytojas ir geležinkelio įmonė (vežėjas) privalėtų užtikrinti, kad neįgaliesiems arba ribotos judėsenos asmenims būtų suteikta pagalba patekti į peronus, įlipti ir išlipti iš riedmenų techniškai tam pritaikytose geležinkelio stotyse, peronuose, kai riedmenys yra techniškai pritaikyti neįgaliesiems arba ribotos judėsenos asmenims aptarnauti ir yra pagalbą teikiantis personalas. Jeigu geležinkelio stotys, peronai ir riedmenys nebus techniškai pritaikyti neįgaliesiems arba ribotos judėsenos asmenims aptarnauti, geležinkelių infrastruktūros valdytojai ir geležinkelio įmonės (vežėjai) turėtų imtis visų įmanomų ir pagrįstų priemonių, kad šiems asmenims būtų suteikta galimybė naudotis geležinkelių transportu.

LR Seimo inf.

Komentuoti