Spausdinti šį puslapį

Monopolinių kainų ir politinės korupcijos suvaržymas – naujo politinio sezono prioritetai

2011-09-07, 13:50
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė su Seimo valdyba aptarė svarbiausius naujo politinio sezono darbus. Paskutinius kadencijos metus pradedančiam Seimui Prezidentė pristatė naujas įstatymų iniciatyvas, akcentuodama šilumos ūkio pertvarkos, partijų finansavimo ir viešųjų pirkimų skaidrinimo, teismų sistemos tobulinimo svarbą.

„Šalies gyventojams reikia ne rinkimų pažadų, o konkrečių sprendimų, kaip sumažinti kainas, užtikrinti orų pragyvenimą, gerinti teismų darbą ir užkirsti kelią politinei korupcijai", - pabrėžė Prezidentė.
Šalies vadovės teigimu, formuojant kitų metų biudžetą, būtina vengti nepagrįsto valstybės išlaidų didinimo ir įvykdyti duotus įsipareigojimus pensininkams bei mažiausias pajamas gaunantiems žmonėms.
Neatidėliotinu rudens sesijos darbu Prezidentė įvardijo šilumos ūkio pertvarką. Prezidentė paragino Seimą parodyti politinę valią ir priimti Šilumos ūkio ir Konkurencijos įstatymų pataisas, kurios padės pažaboti monopolininkų savivalę, sumažins sąskaitas už šilumą ir suteiks daugiau įgaliojimų Konkurencijos tarybai tirti kartelinius susitarimus ir piktnaudžiavimus dominuojančia padėtimi.
Kovojant su korupcija svarbiausiais darbais Prezidentė įvardijo politinių partijų finansavimo ir viešųjų pirkimų skaidrinimą. Prezidentė teikia Seimui Politinių partijų ir kampanijų finansavimo pataisas, kuriomis siūloma uždrausti partijas finansuoti juridiniams asmenims, sumažinti maksimalią fizinių asmenų aukos sumą ir supaprastinti smulkių aukų priėmimo tvarką. Šios įstatymo pataisos, pasak Prezidentės, yra būtinas žingsnis, norint užtikrinti skaidresnius 2012 m. Seimo rinkimus. Tokia tvarka jau įgyvendinta Latvijoje ir Estijoje bei Lenkijoje.
Prezidentė paragino Seimą priimti Viešųjų pirkimų įstatymo pataisas, kurios numato prievolę viešai skelbti informaciją apie visus pirkimus ir suteikia didesnių įgaliojimų Viešųjų pirkimų tarnybai.
Siekdama užtikrinti skaidresnį teismų darbą, Prezidentė teiks Seimui naują Visuomenės atstovų teismuose įstatymą, kuriuo siūloma įvesti teismuose Tarėjų institutą. Administracinių bylų teisenos ir Konstitucinio Teismo įstatymų pataisos, numatančios rašytinio proceso įvedimą, leis sparčiau nagrinėti administracines bylas.
Prezidentė Seimo rudens sesijai teiks daugiau kaip 11 teisės aktų projektų, 15 jau registruoti Seime.

Prezidentės spaudos tarnyba

Komentuoti