Palangoje susitiko Lietuvos ir Lenkijos premjerai

2011-09-04, 16:17
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Palangoje susitikę premjerai sutarė sukurti ekspertų darbo grupę, kuri įvertins naująjį Švietimo įstatymą.

Be to, ji taip pat nagrinės kitus tautinių mažumų švietimo klausimus. Andrius Kubilius teigia, kad kol kas keisti įstatymo neplanuojama.
Anot jo, geresnių sąlygų mokytis gimtąją kalba už Lenkijos ribų nėra jokioje kitoje šalyje. Abu premjerai pabrėžė nepritariantys tokių klausimų politizavimui. Maždaug valandą už uždarų durų bendravę Lenkijos ir Lietuvos premjerai neneigia, kad daugiausia dėmesio buvo skirta naujajam Švietimo įstatymui, kuris   numato tautinių mažumų mokyklose daugiau dalykų dėstyti lietuvių kalba. Premjerai sutarė kurti ekspertų darbo grupę, kuri rekomendacijas turėtų pateikti po kelių savaičių.

Lietuvos pramjeras pabrėžia, kad keisti įstatymo kol kas neplanuojama, nes Lietuva, anot jo, yra vienintelė šalis už Lenkijos ribų, kurioje lenkiškai vaikai gali mokytis nuo darželio iki universiteto.

Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius: „Mes to neplanuojam, nematau tam kokių nors priežasčių, bet ekspertų lygyje galima tartis ir kalbėtis, ieškoti būdų kaip, atsižvelgiant į įvairius pasiūlymus, realizuoti įstatymo įgyvendinimą. Taip pat noriu priminti, kad už Lenkijos ribų veikia apie 160 mokyklų, kuriose lenkų tautybės vaikai gali gauti išsilavinimą lenkų kalba. Iš tų 160 mokyklų – beveik 100 veikia Lietuvoje.“

Į Lietuvą kaimyninės šalies premjeras Donaldas Tuskas netikėtai išsirengė po penktadienį Vilniuje įvykusio mitingo prieš naujajį Švietimo įstatymą. Tačiau lenkijos premjeras pabrėžė, kad tautinių mažumų problemų negalima politizuoti.

Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas: „Esu įsitikinęs, kad abi valstybės suinteresuotos, kad joks politikas neišnaudotų tautinių mažumų problemų savo naudai. [...] Nėra abejonių, kad Lietuvoje gyvenantiems lenkams gerai mokėti lietuvių kalbą turi būti lygiai taip pat svarbu, kaip ir mokėti savo – lenkų. To niekas neturėtų neigti.“

Pasak Andriaus Kubiliaus, ekspertų darbo grupė svarstys ne tik lenkų Lietuvoje, bet ir kaimyninėje šalyje gyvenančių lietuvių švietimo problemas. Lietuva, anot premjero, deda daug pastangų lenkiškoms mokykloms išsaugoti – joms bus skiriami apie 20-čia procentų didesni mokinio krepšeliai, leista formuoti mažesnes klases, nei kitose mokyklose. Tuo metu Lenkijoje lietuviškų mokyklų skaičius, anot jo, drastiškai mažėja – esą rengiamasi uždaryti dar dvi.

Asta Kažukauskienė
Lietuvos radijas

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24