Sudužusio orlaivio lakūnai pasiruošę vėl skraidyti

2011-09-03, 07:38
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Krašto apsaugos ministrė susitiko su pilotais, kurie sėkmingai katapultavosi, Lietuvos orlaiviui „Albatros“ susidūrus su Prancūzijos naikintuvu.

Lakūnai teigia padarę viską, kad lėktuvas nenukristų ant miesto, ir sako, esą pasiruošę vėl skraidyti.

Danai nuo penktadienio perima Baltijos šalių oro erdvės apsaugą iš Prancūzijos karių, kuriems šios misijos pabaigą aptemdė savaitės pradžioje įvykęs incidentas, kai per eilines pratybas susidūrus prancūzų naikintuvui „Mirage“ ir lietuvių orlaiviui „Albatros“, pastarasis nukrito į pelkę, o „Mirage“ Šiaulių oro uoste teko leistis apgadintam.

Lietuvių pilotams pavyko iš krintančio naikintuvo katapultuotis, jie atsipirko tik mėlynėmis ir išgąsčiu. Su kariais susitikusi krašto apsaugos ministrė negailėjo jiems pagyrų.

„Vyrai padarė daugiau negu gali. Ir tai įrodo jų profesionalumą, įrodo, kokios aukštos kvalifikacijos lakūnai Lietuvoje. Manau, kad jie dar ilgai tęs savo tarnybą Lietuvos karinėse oro pajėgose“, – kalbėjo R. Juknevičienė.

Orlaivio lakūnai majoras Marius Matulaitis ir vyresnysis leitenantas Povilas Stučka sakė, kad jaučiasi gerai ir yra pasiruošę vėl skraidyti. Pasak karių, apsispręsti katapultuotis reikėjo labai greitai, jiems ypač pravertusios nuolatinės katapultavimosi treniruotės ir treniruotės vandenyje.

Per susidūrimą su „Albatros“ sugadintą naikintuvą „Mirage“ netrukus ketinama grąžinti į Prancūziją. Čia bus sprendžiama, ar verta jį taisyti. Teigiama, kad Lietuva ir Prancūzija dėl incidento viena kitai finansinių pretenzijų neturės.

„Šiuo atveju bus laikomasi visų nustatytų NATO procedūrų, kurios taikomos panašiems atvejams“, – sako Prancūzijos oro gynybos vadas gen. Antoine`as Noguier.

„Viena valstybė kitai jokių reikalavimų nekelia, nes tai abiejų šalių susitarimu vykdomos pratybos. Jokių kompensacijų mes nesiruošiame prašyti“, – tvirtina krašto apsaugos ministrė.

Prie į pelkę nukritusio naikintuvo „Albatros“ kariuomenė darbuojasi jau tris dienas. Iki šiol pavyko ištraukti didžiąją dalį orlaivio – sparnus, kabiną, variklį, kemsynėje liko tik smulkios nuolaužos.

„Du lėktuvai yra mažai, o vienas – labai mažai. Kad mums toms užduotims, kurias mes vykdome, reikia papildomų lėktuvų, tai buvo aišku ir seniau. Dabar šitas atsitikimas paaštrina ir įveda laiko trūkumą, tad reikia gal greičiau apsispręsti“, – sako Lietuvos karinių oro pajėgų vadas gen. mjr. Edvardas Mažeikis.

Orlaivių susidūrimo aplinkybes šiuo metu tiria bendra Lietuvos ir Prancūzijos sudaryta komisija. Tikimasi įvykio detales išsiaiškinti artimiausiu metu.

Jevgenijus Bardauskas
LTV „Šiandien

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24