LLRA-KŠS parengė du reikalingiausius Lietuvai įstatymus

2017-02-20, 14:20
Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
LLRA-KŠS parengė du reikalingiausius Lietuvai įstatymus © M.Paliuškevič nuotr.

„Mūsų frakcija tikisi, kad neseniai priimtos Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisos suveiks, bus signalas mūsų visuomenei, kad su vaikais reikia elgtis kitaip, nors tai tėra kova su pasekmėmis. Per daugiau kaip 25 nepriklausomos Lietuvos metus mums taip ir nepavyko sukurti vaiką ir šeimą saugančios vertybinės sistemos“, - per šiandien Seime surengtą spaudos konferenciją mūsų šalį užplūdusią smurto protrūkių bangą komentavo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė, kuri šią grėsmingą tendenciją aiškina tikėjimo krize, šeimos ir santuokos svarbos menkinimu.

LLRA-KŠS frakcija užregistravo Išmokų vaikams įstatymo pataisas, patobulintas po susitikimų su šeimų organizacijų atstovais, tėvais, ekspertais. LLRA-KŠS siūlo atsisakyti papildomo neapmokestinamų pajamų dydžio (PNPD) taikymo, nes, kaip nurodė parlamentarė, jo veikimo mechanizmas atrodo mažų mažiausiai keistai. „Turint daugiau vaikų, papildoma prie atlyginimo išmoka ne didėja, o mažėja. Pritaikius 200 eurų PNPD, vidutines pajamas gaunanti šeima faktiškai gauna 30 eurų už vieną vaiką. Tačiau, kai pajamos mažos, faktiškai gaunama suma už vaikus irgi sumažėja", - įstatyminės bazės trūkumus ir pataisų atsiradimo aplinkybes vardijo parlamentarė. „Siūlome skirti 120 EUR dydžio išmoką už kiekvieną vaiką. Jei pajamos šeimoje yra didesnės nei 240 EUR vienam asmeniui, išmoka priklausys už antrą ir kiekvieną kitą vaiką”, - aiškino Seimo narė. “Tai būtų reali parama vaikus auginančiai šeimai, jai duotas ženklas, kad liktų gyventi šalyje“, - komentavo LLRA-KŠS frakcijos seniūnė.

Parlamentarės manymu, skurdas ir nepriteklius sukelia daugelį problemų mūsų šalyje: alkoholizmą, narkomaniją, agresiją, psichinės sveikatos sutrikimus, neviltį. Politikė apgailestavo, kad per rudens sesiją Seime neatsirado Šeimos stiprinimo įstatymo, vaikams ir jų auklėjimui skirto įstatymo, tačiau nurodė tikinti, kad parlamento pavasario sesijoje vieni pirmųjų darbų bus nurodytų problemų sprendimas ir visuomenei kuo įmanoma greičiau realiais teisės aktais bus nusiųsta žinutė, kad kiekviena šeima ir vaikas rūpi mūsų valstybei.

Politikė taip pat apgailestavo, kad per Seimo rudens sesiją net nebuvo užsiminta apie gyvybės kultūrą, politiką mūsų valstybėje, o negimę vaikai toliau Lietuvoje žudomi tūkstančiais. "Netoleruojame smurto, mirties politikos. Kvaila, kai tie patys asmenys deklaruoja nepakantumą smurtui prieš vaikus, bet tuo pat metu pasisako už tai, kad būtų galima nutraukinėti nėštumą. Būtina apsvarstyti Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymą, kalbėti apie bendrą apie gyvybės kultūrą valstybėje“, - pareiškė.

LLRA-KŠS pirmininkas, EP narys Valdemar Tomaševski pareiškė tikintis, kad artėjančioje parlamento pavasario sesijoje bus svarstomos patobulintos Išmokų vaikams įstatymo pataisos. „Tai vienas iš aktualiausių ir reikalingiausių Lietuvai įstatymų. Dabartiniai sprendimai netenkina šeimų, mūsų šeimų pajamos yra vienos mažiausių ES“, - pabrėžė politikas.

Kaip sektiną pavyzdį politikas nurodė Lenkijoje vykdomą programą, pagal kurią nuo 2016 m. balandžio už antrą ir kitą vaiką mokama 500 zlotų (apie 120 eurų) išmoka. „Po 9 mėnesių įstatymo galiojimo bendras skurdo lygis Lenkijoje sumažėjo 48 proc., beveik perpus. Vaikų skurdo lygis sumažėjo 94 proc. Santykinis bendras skurdas sumažėjo 26 proc. Tai įspūdingi rezultatai“, - įvertino V. Tomaševski. Politikas nurodė, kad po 9 mėnesių įstatymo galiojimo Lenkijoje gimė 16 tūkst. vaikų daugiau ir prognozės ateičiai yra tik gerėjančios, kadangi per du paskutinius mėnesius gimė beveik 11 000 vaikų daugiau nei užpernai: 5000 vaikų lapkritį ir 5700 vaikų gruodžio mėnesį. 2017 m. Lenkijoje tikimasi net 70-80 tūkst. daugiau naujagimių. „Deja, prognozės Lietuvai yra liūdnos: po 50 metų galime prarasti dar milijoną gyventojų. Reikalingi skubūs sprendimai, turime veikti operatyviai, nes per 26 m. nieko konkretaus šia linkme padaryta nebuvo“, - pabrėžė LLRA-KŠS lyderis. 

V. Tomaševski apgailestavo, kad, nepaisant plataus Išmokų vaikams įstatymo projekto pristatymo visuomenėje, pokalbių su valdančiais buvo priimti kiti įstatymai, kurie įtvirtino keistą tendenciją, kai turtingieji gauna daugiau. "Dar kartą kviečiame priimti šį įstatymą, priešingu atveju galime išmirti kaip valstybė", - apeliavo politikas.

Partijos skaičiavimais, 120 eurų išmokų programai įgyvendinti reikia apie 250 mln. eurų. "Jei oponentai sako, kad nėra pinigų, tai yra netiesa. Krašto apsaugos biudžetas padvigubėjo ir per metus buvo rasta papildomai 300 mln. eurų. Nors tai irgi yra reikalingas sprendimas, bet negalima sakyti, kad nėra pinigų, tereikia norėti juos skirti reikalingiausioms reikmėms", - politikas yra įsitikinęs, kad valstybės biudžete pinigų šiai programai rasti galima, rezervų yra. Tuo labiau kad LLRA-KŠS siūlo apmokestinti bankų aktyvus, kas leistų į valstybės biudžetą surinkti apie 100 mln. eurų., o apie 50 mln. eurų galima sutaupyti atsisakius PNPD taikymo.

V. Tomaševski pranešė, kad LLRA-KŠS frakcija taip pat užregistravo negimusios gyvybės apsaugos įstatymo projektą. Šis įstatymas, kaip nurodė LLRA-KŠS pirmininkas, sėkmingai veikia kitose valstybėse, o Lietuvoje vis dar leidžiama žudyti negimusius vaikus. „Tai yra ir mūsų šalies demografijos, ir moralės klausimas“, - komentavo politikas. „Negimusių vaikų apsaugos įstatymą turime priimti kuo greičiau“, - apeliavo V. Tomaševski.

LLRA-KŠS lyderis pacitavo visame pasaulyje pripažintų autoritetų - šv. Jono Pauliaus II ir šv. Teresės - žodžius apie būtinumą saugoti negimusių vaikų gyvybę

Motina Teresė iš Kalkutos, 1979 metais priimdama Nobelio taikos premiją, pasakė šiuos reikšmingus žodžius apie abortus:

„Kiekviena gyvybė tai Dievo gyvybė mumyse. Neturime jokios teisės jos sunaikinti - kokių priemonių tam nesiimtumėme. Vaikas visada yra Dievo dovana. Jeigu aukštai išsivysčiusiose šalyse leidžiami abortai, tai būtent tokios šalys yra skurdžiausios iš skurdžiausių. Didžiausia grėsmė taikai yra abortai ir jeigu galime sunaikinti gyvybę, kurią mums dovanoja Dievas arba jeigu motina gali tapti savo vaiko žudike, ką gi galime pasakyti apie kitas žudynes ir karus pasaulyje. Abortai - blogio pasaulyje užuomazga. Jeigu motinos ir toliau žudys savo vaikus, mums nepavyks užkirsti kelio karams”. 

“Dievas nori, kad kreipčiausi į Jus negimusių vaikų vardu. Kodėl šiandien žmonės bijo mažo vaiko? Kadangi nori lengvesnio, komfortiškesnio, patogesnio gyvenimo? Daugiau laisvės? Tai, kas labiausiai naikina taiką šiuolaikiškame pasaulyje, yra abortai – kadangi, jeigu motina gali užmušti savo pačios kūdikį, kas gali sulaikyti tave ir mane nuo žudymo? Saugiausia vieta pasaulyje turėtų būti motinos įsčios, kur vaikas yra silpniausias ir labiausiai bejėgiškas, visiškai pasitiki motina. Ir atsiminkite, kad Jėzus pasakė: „Viskas, ką padarėte vienam mano mažiausių brolių, Man padarėte“ (Mt. 25, 40).

Tuo tarpu Šventasis Tėvas Jonas Paulius II sakė: "Tauta, kuri žudo savo negimusisus vaikus, neturi ateities".

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24