Vilniaus rajone aptarti šeimos aplinkos kūrimo ypatumai

2017-02-14, 14:51
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Vilniaus rajone aptarti šeimos aplinkos kūrimo ypatumai vrsa.lt nuotr.

Vasario 13 dieną Šeimos ir vaiko gerovės centre Geisiškėse lankėsi LR Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, kur iš arti susipažino su įstaigos veikla bei su Vilniaus rajono savivaldybės atstovais aptarė institucinės globos Vilniaus rajone pertvarkos gaires.

Susitikime taip pat dalyvavo viceministrė Vilma Šilalienė, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Šeimos ir bendruomenių departamento direktorė Daina Urbonaitienė, Socialinių paslaugų priežiūros departamento Įstaigų priežiūros skyriaus vedėjas Vykintas Bagdonas, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – krikščioniškų šeimų sąjungos Seimo frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė, Vilniaus rajono savivaldybės merė Marija Rekst, vicemerė Teresa Demeško, administracijos direktorė Liucina Kotlovska, direktoriaus pavaduotoja Danuta Narbut, Socialinės rūpybos bei Vaiko teisių apsaugos skyrių atstovai, kaimyninių seniūnijų darbuotojai, švietimo atstovai ir vietos gyventojai.

Merė Marija Rekst savo kalboje akcentavo, kad Vilniaus rajono savivaldybė apgalvotai ir atsakingai įgyvendina vaiko gerovės politiką. Tačiau netikėtai pakeista teisinė bazė suponuoja probleminę situaciją: savo veiklą privalo nutraukti Geisiškių kaime esantis Šeimos ir vaiko gerovės centras bei 2011 metais įkurtas Šeimos ir vaiko krizių centras Kalveliuose, kurie nėra globos namais, bet gerovės centrais, nukreiptais į vaikų ir šeimų pagalbą, apsaugą ir laikiną rūpybą. Merė pabrėžė, kad vaiko globa turi būti organizuojama kuo arčiau vaiko gyvenamosios aplinkos, o tokios tarpinės stotelės yra ypač reikalingos tautinių mažumų šeimų vaikams, kurie patekdami į kitakalbes šeimas patiria dvigubą pokyčių smūgį.

Seimo narė Rita Tamašunienė apgailestavo, kad Savivaldybė, įsigilinusi į vaiko globos problemą bei realijas, negali tinkamai įgyvendinti vaiko gerovės valstybės politikos koncepciją ir kitų teisės aktų dėl neapgalvotų aukštesnių institucijų sprendimų. Seimo narė paminėjo, kad dažnai be tėvų globos likusių neįgalių vaikų bei paauglių šansai būti įvaikintiems išlieka mažesni.

„Vilniaus rajonas yra vienas didžiausių Lietuvoje, kuriame gyvena daugiau kaip 20 tūkst. vaikų. Ir mažiau nei 0,5 proc. vaikų gyvena globos institucijose. Mes siekiame išgelbėti kuo daugiau krizinėje situacijoje atsidūrusių vaikų ir šeimų bei užtikrinti gyvenimą biologinėje šeimoje“, – kalbėjo Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Silva Lukoševičienė. Jos teigimu, Savivaldybė labai daug dėmesio skiria vaiko teisių apsaugai ir rūpinimuisi šeimomis. Prioritetas – vaikas šeimoje arba bent jau šeimai artimoje aplinkoje. Pabrėžta, kad Savivaldybė palaiko institucinės globos pertvarką, o ginamos įstaigos galėtų koordinuoti socialinės globos procesą pereinamuoju laikotarpiu iki 2020 metų. Iki šiol Vilniaus rajone darbas su šeimomis vyko sklandžiai, sistema veikė puikiai – yra sukurtos visos galimybės, kurioms, deja, šiuo metu teisinė bazė prieštarauja.

„Įspūdingi pastatai, įspūdingos sąlygos, skirtos socialiniai sričiai,“ – gerovės centro kompleksą Geisiškėse įvertino Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis. Jo teigimu, situacijos sudėtingumą šiame pokyčio laikotarpyje lemia institucinis socialinių paslaugų teikimo tipas, ko turime vengti. Ministras pabrėžė, kad reikia ieškoti sprendimų tiek artimiausioje, tiek ateities perspektyvoje, kad pertvarkos darbai galėtų vykti sklandžiai, o šiose moderniose erdvėse vyktų naudinga visuomenei veikla.

Vaiko teisių apsaugos ir gerovės užtikrinimas yra vienas svarbiausių Vilniaus rajono savivaldybės veiklos prioritetų. Tikimės, kad bus atsižvelgta į Vilniaus rajono bendruomenės prašymus dėl palankių vaikams veiksmų, pritarta priemonių politikai ir priimtas atitinkamas sprendimas, padėsiantis užtikrinti efektyvią pagalbą likimo nuskriaustiems vaikams.

vrsa.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24