Spausdinti šį puslapį

Islandų energetinius projektus vadina sektinu pavyzdžiu

2011-08-27, 17:45
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuvai būtų labai naudinga Islandijos patirtis geoterminės energetikos srityje, sako Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Šeštadienį Lietuvos vadovė susitiko su Islandijos ministre pirmininke Johana Sigursdottir.
Susitikime daug kalbėta apie alternatyviąją energetiką, aptartos dvišalio bendradarbiavimo stiprinimo galimybės, aktualūs NATO klausimai, Islandijos eurointegracija. Prezidentės teigimu, jeigu Islandijos žmonės apsispręs siekti narystės ES, Lietuva pasirengusi padėti savo patirtimi ir žiniomis, o Lietuvai būtų labai naudinga Islandijos patirtis geoterminės energetikos srityje.


Pasak šalies vadovės, Islandija yra pavyzdys, kad nedidelės valstybės gali labai sėkmingai ir išradingai panaudoti ribotus gamtinius resursus ir įvykdyti ambicingus energetinius projektus.
„Šiaurės šalys yra labai pažengusios vystant alternatyviąją energetiką. Islandija, būdama Europos ir Amerikos tektoninio lūžio zonoje, puikiai išnaudoja savo unikalią geologinę sandarą – geizerių teikiamą šilumą pritaiko geoterminei energijai išgauti.
Tai pavyzdys Lietuvai, kaip išradingai ir efektyviai galima tvarkyti savo energetikos ūkį“, – Prezidentūros pranešime spaudai cituojama Prezidentė D. Grybauskaitė.
Prezidentė šeštadienį lankosi Helišeidi geoterminėje elektrinėje, kuri yra antra didžiausia tokio tipo elektrinė pasaulyje.
Prezidentės teigimu, Lietuva taip pat turi resursų plėtoti geoterminę energetiką, tačiau nepakankamai išnaudoja šią galimybę. Pasitelkus naujausias technologijas ir kitų šalių patirtį energijos gavybai, pasak Prezidentės, galėtų būti panaudoti Vakarų Lietuvoje esantys geoterminiai vandenys. Šiuo metu Lietuva turi tik nedidelių pajėgumų geoterminę elektrinę Klaipėdoje „Geoterma“.
Siekdami energetinės šalies nepriklausomybės, pasak šalies vadovės, privalome aktyviai dirbti visomis energetikos kryptimis – skatinti elektros ir dujų rinkų liberalizavimą, kurti jungčių infrastruktūrą, vykdyti Visagino atominės elektrinės projektą, plėtoti atsinaujinančių energijos šaltinių, biokuro, atliekų deginimo sritis.
Prezidentės D. Grybauskaitės nuomone, šalies energetikos ūkio įvairovė mažina priklausomybę nuo monopolinių energijos tiekėjų, skatina konkurencingesnes ir vartotojams palankesnes kainas bei užkerta kelią energetiką naudoti kaip politinės įtakos įrankį.


www.lrt.lt

Komentuoti