Tarp siūlymų dėl R. Pakso – draudimas patekti į Seimą 10 metų

2011-06-01, 10:56
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Strasbūro žmogaus teisių teismui nusprendus, kad visą gyvenimą galiojantis draudimas per apkaltą iš prezidento posto pašalintam Rolandui Paksui eiti parlamentaro pareigas – per griežta bausmė, ekspertai pateikė savo siūlymus, kaip taisyti šalies Konstituciją. Griežčiausias jų siūlo drausti užimti visas pareigas, kurios susijusios su konstitucinės priesaikos davimu, o Seimo nariu leisti tapti ne anksčiau nei po 10 metų.

Premjero sudaryta teisės ekspertų darbo pateikė tris pagrindinio šalies įstatymo keitimo alternatyvas.

Pirmosios alternatyvos atveju siūloma keisti Konstitucijos 56 straipsnį, papildant jį punktu, kad asmuo, kurį Seimas apkaltos proceso tvarka pašalino iš pareigų už priesaikos sulaužymą arba šiurkštų Konstitucijos pažeidimą, parlamentaro pareigas galėtų eiti tik po 10 metų. Darbo grupės manymu, tai – minimali ribojimo trukmė, o įstatymų leidėjas galėtų nustatyti ir ilgesnį terminą.

Antrosios alternatyvos atveju siūloma kartu su 56 keisti ir 78 Konstitucijos straipsnį, nurodant, kad priesaiką sulaužęs arba šiurkščiai Konstituciją pažeidęs ir per apkaltą posto netekęs asmuo negali būti renkamas Prezidentu ar eiti jo pareigų.

Trečiąja alternatyva siūloma keisti 74 Konstitucijos straipsnį, jame numatant, kad toks asmuo negali užimti Prezidento, Konstitucinio Teismo pirmininko ir teisėjo, Aukščiausiojo Teismo pirmininko ir teisėjo, Apeliacinio teismo pirmininko ir teisėjo bei kitų pareigų, kurių užėmimas susijęs su konstitucinės priesaikos davimu. Be to, tokie asmenys gali būti renkami Seimo nariais ne anksčiau nei po 10 metų.

Vyriausybė darbo grupės išvadas svarstys artimiausiu metu.

R. Paksas, balsuojant Seime, buvo nušalintas 2004 metų balandžio 6 dieną. Taigi jeigu bus pritarta, kad per apkaltą pašalintas asmuo Seimo nario pareigas galėtų eiti tik po 10 metų, R. Paksas dar negalės dalyvauti artimiausiuose parlamento rinkimuose, kurie vyks 2012-aisiais.

www.lrt.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24