Prezidentė Dalia Grybauskaitė: vaikas turėtų augti šeimoje

2011-06-01, 19:18
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

 img_8773

president.lt nuotr. 

Tarptautinę vaikų gynimo dieną prezidentė Dalia Grybauskaitė aplankė Utenos rajone Užpaliuose gyvenančią šeimyną.

Šalies vadovė pabrėžė, kad vaiką ginančios institucijos turi dėti visas pastangas, kad kuo mažiau vaikų atsidurtų vaikų globos namuose.

Trylika „Šventosios Teresės“ šeimynoje augančių vaikų turės naują žaislą – Prezidentės dovanotą batutą.

Šeimynos tėvai neslepia – norint išauginti vaiką vien žaislų neužtenka.

„Mes negalime turėti nedarbingumo lapelio ligos atveju, neturime atostogų, neturime galimybių paimti kredito, išsimokėtinai pirkti daiktų, užtai, kad esame nedirbantys“, – sakė šeimynos motina Jūratė Keraminienė.

Prezidentė pabrėžia, kad prieš ketverius metus Vyriausybės patvirtinta vaiko globos sistemos reorganizavimo strategija, įpareigojanti vaikų skaičių globos namuose mažinti iki 60-ties neveikia.

„Mes labai norėtumėme, kad kuo daugiau būtų dirbama su tomis rizikingomis šeimomis, kad vaikai iš viso nepatektų ir neišeitų iš šeimos, kad tie tėvai pagaliau suprastų savo atsakomybę, jiems būtų padėta, kad jie toliau augintų vaikus, kad tie vaikai kurie atsiduria galiausiai globos namuose būtų ir patektų į šeimas“, – kalbėjo Prezidentė.

Kaip alternatyvą vaikų globos namams prezidentė įvardija šeimynas. Tačiau pernai liepą priimtas naujas šeimynų įstatymas ne tik perpus sumažino jas bet ir apsunkino naujų steigimą – per metus įsikūrė tik aštuonios. Dabar žadama įstatymą keisti.

„Buvo atsisakyta reikalavimo vesti buhalterinę apskaitą, kaip bet kokioj kitoj organizacijoj. Dalis dalykų supaprastinti, leidžia šeimynom namų aplinkoj organizuoti gyvenimą ir savo ir globojamų vaikų“, – teigė socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

Šalyje daugiau nei 11 tūkst. vaikų beglobiai, 43-ose šeimynose auga apie 300 vaikų, vienoje jų vidutiniškai po 7-8 vaikus.

Zina Paškevičienė

LTV „Šiandien“

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24