LLRA-KŠS teikia pasiūlymus valstybės biudžetui ir siūlo skelbti Vėlines nedarbo diena

2016-11-02, 12:45
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
LLRA-KŠS teikia pasiūlymus valstybės biudžetui ir siūlo skelbti Vėlines nedarbo diena Fot. © L24.lt (V.Jusel)

Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) siūlo lapkričio 2 dieną, Vėlinių dieną, paskelbti nedarbo diena. LLRA-KŠS argumentuoja, kad lapkričio 1 dieną minime Visų Šventųjų dieną, kuomet tikintieji eina į bažnyčią ir dalyvauja procesijose, o kapinės lankomos būtent lapkričio 2 dieną, Vėlinių dieną.

„Užregistravome Darbo kodekso pataisas, kad lapkričio 2 diena būtų nedarbo diena, kad gyventojai galėtų aplankyti mirusiųjų kapus. Tai ne pirmą kartą keliamas klausimas, tikimės, kad mūsų argumentai bus įtikinami ir pataisos bus priimtos“, – per šiandien Seime surengtą spaudos konferenciją pabrėžė Rita Tamašunienė, LLRA-KŠS parlamentinės frakcijos seniūnė.

Parlamentarė taip pat pristatė svarbiausius partijos užregistruotų pataisų projektus dėl valstybės biudžeto.

Svarbiausias partijos pasiūlymas 2017 metų valstybės biudžeto projektui yra kas mėnesį mokamos 120 eurų išmokos kiekvienam vaikui įteisinimas. Šiam projektui po pateikimo  jau pritarė ką tik pasibaigusios kadencijos Seimas.

„Pasiūlymui įgyvendinti reikalinga suma yra didelė, biudžetui tai bus didelė našta, todėl siūlome 2017 metais skirti 60 eurų išmoką, 2018 metais ją didinti iki 90 eurų, o 2019 m. mokėti 120 eurų išmoką, kartu stebint BVP augimo tendenciją. Jau kitų metų valstybės biudžete tam reikės 180 mln. eurų. Tai dideli pinigai, tačiau tai vertiname kaip gerą investiciją o ne kaip išlaidas“, – pabrėžė R. Tamašunienė.

Seimo narė pridūrė, kad partija taip pat nurodo projektui įgyvendinti reikalingų lėšų šaltinius. „Jau užregistravome pasiūlymą papildomai apmokestinti finansų įstaigas, visų pirma bankus. Kita vertus, prognozuojame, kad šie pinigai bus leidžiami vietos rinkoje, todėl didės mokesčių surinkimas“, – komentavo LLRA-KŠS frakcijos seniūnė.

LLRA-KŠS taip pat siekia realaus senatvės pensijų augimo. Politikė priminė, kad ankstesnės kadencijos Seimas po pateikimo pritarė LLRA-KŠS frakcijos pasiūlymui didinti senatvės pensijas. Partija siūlo, kad bendroji pensijos dalis būtų kintanti ir lygi 25 proc. šalies vidutinio darbo užmokesčio, kai asmuo turi būtinąjį stažą, jei jo neturi - bendroji pensijos dalis būtų lygi 20 proc. atlyginimo.

„Dabar vykstantis pensijų didinimas yra mažiau nei nepakankamas, siekia vos kelis eurus. Tai nesprendžia nei skurdo, nei orios senatvės užtikrinimo klausimo, dėl to šią problemą reikia spręsti iš esmės. Visam projektui reikia 300 mln. eurų, todėl pensijas didinti siūlome palaipsniui ir siekiamą rezultatą pasiekti per 3 metus“, – pabrėžė R. Tamašunienė.

Šiuo metu, nuogąstavo politikė, atotrūkis tarp atlyginimų ir pensijų yra šalyje labai didelis, gaudami tokias pajamas senjorai negali gyventi ne tik oriai, bet netgi normaliai. „2017 metais prašysime skirti tam 100 mln. eurų ir bendroji pensijos dalis jau padidėtų 18 eurų, 2018 metais – 36 eurais, o 2019 m. – 54 eurais“, – aiškino Seimo narė.

Kitas LLRA-KŠS pasiūlymas, svarstant valstybės biudžeto projektą, yra grąžinti mokinio krepšelio dydį iki prieškrizinio lygio. Teikdama pasiūlymus kitų metų biudžetui, Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga atkreipia dėmesį į disproporcijas finansuojant lietuvių ir tautinių mažumų mokyklas.

Nuo 2007 metų tautinių mažumų mokykloms buvo skiriamas 21 proc. priedas ugdymo planui įgyvendinti, kadangi jose yra daugiau mokomųjų dalykų. Tas priedas buvo sumažintas iki 15 proc. 2011 m., įteisinus suvienodintą lietuvių kalbos egzaminą, išskirtinai tik lietuvių kalbos mokymui buvo papildomai skirtas 5 proc. priedas. Šis priedas panaudojamas tik lietuvių kalbos mokymui suvienodinus egzaminą, o bendras ugdymas vykdomas už prieškrizinio finansavimo lėšas.

„Mokytojai stengiasi, kad mokiniai pasiektų gerų rezultatų. Tautinių mažumų mokyklos yra labai geros, tačiau lėšų trūksta ir mokytojai papildomą darbą atlieka nemokamai. Tą problemą būtina spręsti“, – įsitikinusi R. Tamašunienė.

Politikė išreiškė viltį, kad LLRA-KŠS frakcija ras naujos kadencijos Seime bendraminčių, palaikysiančių partijos pasiūlymus, kurių laukia mūsų šalies piliečiai.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininkas, Europos Parlamento narys Valdemar Tomaševski frakcijos seniūnės pristatytus pasiūlymus įvertino kaip labai aktualius ir reikalingus mūsų gyventojams.

„Būdami opozicijoje, daug padarėme“, - įvertino politikas, primindamas, kad pasiūlymui dėl kas mėnesį mokamos išmokos už kiekvieną vaiką jau pritarta po pateikimo. V. Tomaševski pabrėžė, kad, šalyje pasikeitus valdžiai, yra daug šansų, kad įstatymo priėmimo procesas bus tęsiamas ir šiais metais bus priimtas sprendimas ir bus mokama 60 eurų už kiekvieną antrą ir kitus vaikus, o kitais metais ši suma bus padidinta iki 120 eurų.

„Biudžetas jau paruoštas, revoliucinių sprendimų paprastai nebūna, tačiau 60 eurų išmoka yra realus pasiūlymas“, – nurodė LLRA-KŠS pirmininkas ir pridūrė, kad, apmokestinus 0,4 proc. metiniu tarifu bankų aktyvus, kurie, skaičiuojama, siekia 23 mlrd. eurų, galima surinkti 100 mln. eurų, t.y. daugiau nei pusę sumos, reikalingos pasiūlymui įgyvendinti. Politikas taip pat prognozuoja, kad dėl mokamos kas mėnesį išmokos už vaikus padidės vidaus vartojimas ir pinigai į biudžetą grįš mokesčių pavidalu.

„Siūlome nelaukti Vyriausybės malonės ir didinti senjorų sunkiu darbu uždirbtą pensiją ją indeksuojant“, – aiškino V. Tomaševski ir priminė, kad šį pasiūlymą po pateikimo taip pat palaimino praeitos kadencijos Seimas. LLRA-KŠS lyderis viliasi, kad partijos projektui pritars ir naujoji dauguma.

Politikas įvertino neseniai vykusių Seimo rinkimų rezultatus. 

„Po rinkimų į Seimą pateko 6 partijos. Džiaugiamės, kad mums pavyko patekti į parlamentą ir peržengti 5 proc. barjerą. Buvome vienintelė partija, kuri per paskutinę kadenciją kurį laiką buvo valdančiojoje daugumoje ir neprarado savo rinkėjų. Visada akcentavome, kad mandatų iškovojimas ir buvimas valdžioje, potencialiai koalicijoje, nėra siekiamas tikslas, o tėra priemonė padėti žmonėms. Turime labai gerų pasiūlymų ir itin daug šansų, kad juos įgyvendinsime“, – prognozuoja politikas.

V. Tomaševski pareiškė besidžiaugiąs tuo, kad per rinkimus partijai pavyko sutelkti ne tik tautines mažumas, bet ir daugiau lietuvių. Rinkėjų palankumą partijai jos lyderis aiškina tuo, kad LLRA-KŠS yra išsiskirianti politinė jėga, sąžininga ir vienintelė kelia krikščioniškųjų vertybių ir šeimos vertybių stiprinimo klausimą. „Esame sąžiningos politikos pavyzdys. Taip pat labai akcentuojame krikščioniškąsias vertybes. Gerai, kad mūsų šalies politinėje scenoje yra LLRA-KŠS, kuri dirba ir deda pastangas, kad krikščioniškosios vertybės, šeimos vertybės būtų Lietuvoje stiprinamos“, – sakė.

V. Tomaševski, žurnalistų paklaustas, apie tai, kokiu formatu LLRA-KŠS bendradarbiaus su rinkimus laimėjusiomis partijomis, visų pirma su daugiausia mandatų iškovojusia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, patikino, kad jo vadovaujama LLRA-KŠS bendradarbiaus ir su valdančiąja koalicija, ir su opozicija tam, kad būtų priimti gyventojams svarbūs sprendimai. „Sąjungininkų ieškosime visose frakcijose, o, kalbant apie galimą mūsų dalyvavimą valdančiojoje koalicijoje – kol kas nevedame jokių konsultacijų“, – pareiškė.

Partijos lyderis pareiškė negalvojantis apie bendradarbiavimo formas su parlamentinėmis partijomis. Nurodė, kad tai yra antraeilis klausimas, nes svarbiausia dabar - sutelkti pastangas siekiant pagerinti piliečių gyvenimo sąlygas.

„Netrokštame valdžios bet kokia kaina, mums nesvarbūs postai – mums svarbi mūsų programa. Dar 2014 m. įrodėme, kad nesilaikome kėdžių. Mums svarbus principingumas, sąžininga politika“, – pareiškė partijos lyderis ir pridūrė, kad Lietuva pribrendo pokyčiams ir gyventojai labai jų laukia. 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24