Baigėsi didžiausios šių metų tarptautinės pratybos Lietuvoje „Gintarinė viltis 2011“

2011-06-24, 11:54
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

ambers Lietuvos karinių jūrų pajėgų Karo laivų flotilėje Klaipėdoje ir Pabradės poligone surengtomis iškilmingomis ceremonijomis oficialiai uždarytos didžiausios šiais metais Lietuvoje surengtos tarptautinės karinės pratybos „Gintarinė viltis 2011“, subūrusios bendriems veiksmams daugiau kaip du tūkstančius karių ir civilių iš devynių valstybių.

Pratybų uždaryme Pabradės poligone dalyvavo krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas, Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius, Lietuvos kariuomenės vyriausiasis kapelionas majoras Rimantas Venckus, Lietuvos kariuomenės, užsienio valstybių kariniai atstovai.

„Dėkoju visiems pratybų dalyviams už tai, kad jūsų visų dėka, didžiausios šiais metais karinės pratybos Lietuvoje „Gintarinė viltis 2011“ buvo tokios sėkmingos. Šios pratybos parodė, kad Lietuva, drauge su partneriais, yra pasirengusi šalies gynybai ir tarptautinėms atsako į krizes operacijoms”, - pratybų uždarymo ceremonijoje sakė krašto apsaugos viceministras V. Umbrasas.

Prieš pratybų uždarymo ceremoniją pirminiame pratybų aptarime Pabradės poligone pratybų vadovybė, štabo ir komponentų atstovai ir pratybose dalyvavusių šalių kontingentų vyresnieji karininkai aptarė pratybų rezultatus. Pratybų vertintojų grupės direktoriaus pulkininko Ramūno Barono pirminiu vertinimu, visi pratybų tikslai pasiekti. Pasak karininko, ne vienas karininkas džiaugėsi aukšta karių morale ir motyvacija, gerai organizuotomis pratybomis.

Pratybos „Gintarinė viltis 2011” vyko dviem etapais. Pirmojo, mokomojo, etapo metu pratybų Sausumos, Oro, Jūrų ir Specialiųjų operacijų komponentai treniravosi vykdyti įvairias atsako į krizes operacijas, kad galėtų jas vienodai, koordinuotai ir tiksliai atlikti per antrąjį etapą, per kurį pratybų padaliniai veikė pagal iš anksto sukurtą, tačiau kariams nežinomą pratybų scenarijų, paremtą šių dienų Lietuvos ir užsienio šalių karių patirtimi vykdant tarptautines operacijas Afganistane, Irake ir prie Somalio krantų. Pagal šį scenarijų kariai veikė kaip Tarptautinės saugumo paramos pajėgos.

Pratybos „Gintarinė viltis 2011” birželio 13-23 d. vienu metu vyko Pabradės kariniame poligone ir Lietuvos teritoriniuose vandenyse Baltijos jūroje. Jose dalyvavo virš 2 tūkst. karių ir civilių iš septynių NATO šalių narių – Estijos, JAV, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos ir Norvegijos bei dviejų Partnerystės taikos labui programoje (angl. Partnership for Peace, PfP) dalyvaujančių šalių NATO partnerių – Gruzijos ir Suomijos. Pratybas stebėjo atstovai iš Armėnijos, Azerbaidžano, Baltarusijos, Kazachstano, Moldovos ir Ukrainos karinių pajėgų ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos. Birželio 21-22 d. į Pabradės poligoną pratybų stebėti buvo atvykusi ir delegacija iš Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos.

Lietuvos kariuomenė pratybas „Gintarinė viltis" rengia nuo 1995 metų. Pastarąjį kartą šios pratybos vyko 2007 metais Klaipėdoje. Šių metų pratybas planavo ir joms vadovo Lietuvos kariuomenės Jungtinis štabas.

KAM inf.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24