Spausdinti šį puslapį

Gaivinama tiesioginių merų rinkimų idėja

2011-06-30, 09:31
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

0302d2 Šimtas Seimo narių oficialiai teikia Konstitucijos pataisą dėl tiesioginių merų rinkimų. Tokio skaičiaus balsų pakaktų, kad Konstitucijos pataisa būtų priimta.

Apie grupės parlamentarų teikiamas pataisas vakar pranešė Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas Vytautas Kurpuvesas, rašo "Vilniaus diena".

Norint priimti Konstitucijos pataisą, už tai du kartus su trijų mėnesių pertrauka turi balsuoti ne mažiau kaip 94 Seimo nariai.

Remiantis V.Kurpuveso pranešimu, teikiamomis Konstitucijos pataisomis siūloma nustatyti, kad merus, kaip ir savivaldybių tarybų narius, gyventojai rinktų tiesiogiai, remdamiesi visuotine ir lygia rinkimų teise, slaptu balsavimu. "Meras vykdytų vietos valdžią savivaldybėse ir būtų vykdomoji savivaldybės tarybai ir gyventojams atskaitinga institucija, turėtų aiškiai apibrėžtus įgaliojimus ir atsakomybę", - tvirtino politikas.

"Pritarus šiems pakeitimams, savivaldybėse politiniai procesai taptų daug skaidresni", - įsitikinęs Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas.

"Pagaliau baigtųsi turgų primenančių koalicijų formavimas ir performavimas savivaldybių tarybose. Būtų panaikinta įsišaknijusi ydinga praktika orientuotis į siaurus grupinius interesus. Atsivertų kelias efektyviai pasirūpinti kasdieniais savivaldybių gyventojų interesais ir savivaldybių plėtra", - teigė V.Kurpuvesas.

Konstitucijos pakeitimo įstatymo projektas užregistruotas Seimo posėdžių sekretoriate. Numatoma, kad jis Seime bus svarstomas rudens sesijoje.

"Sieksime, kad tiesioginiai merų rinkimai būtų įteisinti dar šioje Seimo kadencijoje, - pabrėžė V.Kurpuvesas. - Tai leistų tinkamai pasirengti siūlomus pakeitimus įgyvendinti per kitus savivaldybių tarybų rinkimus".

Nors absoliuti dauguma politikų pasisako už tiesioginius merų rinkimus, iki šiol daugelį metų ginčytasi, nesutariant, kokius įgaliojimus turėtų taip išrinktas meras, kokie būtų jo santykiai su taip pat tiesiogiai išrinkta taryba.

Komentuoti