JAV - Lietuvos partnerė siekiant energetinės nepriklausomybės

2011-07-01, 12:33
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

2011-07-01_susitikimas_su_hillary_clinton_img_2518Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Vilniuje jos kvietimu viešinčia JAV valstybės sekretore Hillary Clinton ir aptarė energetinio ir regioninio saugumo klausimus, Lietuvos ir JAV bendradarbiavimo prioritetus, demokratijos plėtros kaimyninėse šalyse galimybes.


Nauji, su energetiniu saugumu susiję iššūkiai, pasak Prezidentės diktuoja ir naujas bendradarbiavimo su JAV gaires. Alternatyvių energetikos šaltinių bei jų tiekimo kelių paieška ir saugi atominės energetikos plėtra ES viduje ir už jos ribų - bendras Lietuvos ir JAV interesas.
JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton pasveikino Lietuvą vakar Seime priėmus gamtinių dujų įstatymo pataisas. Šios, Trečiąjį ES energetikos paketą įgyvendinančios pataisos yra Lietuvos ir regiono energetinio saugumo garantija.
„Valstybės sekretorė Hillary Clinton užtikrino, jog JAV gerai supranta ir aktyviai remia Lietuvos pastangas energetinei nepriklausomybei įtvirtinti. Džiaugiuosi, kad bendradarbiaujame ir dėl naujosios Visagino atominės elektrinės projekto, kuriame dalyvauja dvi JAV kompanijos, taip pat dėl galimybės naudoti skalūnų dujas ir suskystintų dujų terminalo statybos", - sakė Prezidentė Dalia Grybauskaitė.
JAV Valstybės sekretorė taip pat išsakė paramą Lietuvos siekiui, kad mūsų šalies kaimynystėje planuojamos statyti atominės elektrinės atitiktų aukščiausius tarptautinius saugumo ir aplinkosaugos reikalavimus, o netoli nuo Vilniaus Baltarusijoje, Astrave planuojama statyti atominė jėgainė būtų patraukta toliau nuo Lietuvos sienos.
Pokalbio metu aptarti ir kaimyninėse Rytų šalyse vykstantys procesai. Prezidentės teigimu, saugią kaiminystę, saugią atominės energetikos plėtrą gali užtikrinti tik nepriklausomos ir demokratiškos šalys, todėl svarbu siekti didesnio atvirumo - palengvinti tų šalių žmonėms sienos kirtimą, atverti universitetus, skatinti verslo konsultacijas.
Prezidentės teigimu, JAV buvo ir yra svarbiausia Lietuvos partnerė ir sąjungininkė užtikrinant regiono saugumą. Šalių bendradarbiavimas NATO, pasak Prezidentės, jau duoda rezultatų - turime realius Baltijos šalių gynybos planus, vyksta pasirengimas kibernetinio ir energetinio saugumo užtikrinimui, Lietuvos energetinio saugumo centras tampa NATO kompetencijos centru, Lietuvos kariai talkina sunkiausiose NATO misijose.
Šalies vadovė su Valstybės sekretore taip pat aptarė JAV gyvenančių lietuvių indėlį į šalių ekonominį, kultūrinį gyvenimą ir dvišalių santykių plėtrą. JAV gyvena nuo 700 tūkstančių iki 1 milijono lietuvių kilmės asmenų, kurių apie 40 600 yra Lietuvos Respublikos piliečiai. Didelė ir stipri lietuvių bendruomenė, pasak Prezidentės, svariai prisideda prie JAV ir Lietuvos ekonominių, kultūrinių ir mokslo ryšių stiprinimo.
Prezidentės teigimu, svarbios ne tik JAV investicijos į Lietuvą, bet ir dvišalis bendradarbiavimas inovacijų srityje, lietuvių verslų vystymas JAV - ypatingai Silicio slėnyje.

Prezidentės spaudos tarnyba

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24