Teisingumo ministerija oficialiai įregistravo LLRA-KŠS naują pavadinimą

2016-06-22, 12:48
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Teisingumo ministerija oficialiai įregistravo LLRA-KŠS naują pavadinimą © M. Paliuškevič nuotr.

Apie išplėsto Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos pavadinimo oficialų įregistravimą, liustracijos būtinumą Lietuvoje, partijos į šeimų stiprinimą nukreiptus pasiūlymus ir artėjantį referendumą dėl Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš ES per birželio 20-ąją Seime surengtą spaudos konferenciją kalbėjo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininkas, Europos Parlamento narys Valdemar Tomaševski ir partijos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė.

„Tai yra labai gera naujiena ne tik mūsų partijai, bet ir visiems rinkėjams, kurie palaiko krikščioniškas ir šeimos vertybes“ – taip išplėsto partijos pavadinimo oficialų įregistravimą įvertino jos pirmininkas Valdemar Tomaševski.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) lyderis pabrėžė, kad partijos atstovai Seime įregistravo daug į šeimų stiprinimą nukreiptų pasiūlymų, tarp jų paminėjo negimusių vaikų apsaugos įstatymą, pasiūlymą dėl religijos mokymo mokyklose. „Šie ir kiti teisės aktai rodo, kad šios problemos turi būti sprendžiamos, o ne tik apie jas turi būti kalbama prieš rinkimus“, – pasakė V. Tomaševski.

Partijos pirmininkas priminė, kad neseniai Seime po pateikimo buvo pritarta LLRA-KŠS frakcijos parengtam pasiūlymų paketui, iš kurių svarbiausiu įvardijo pasiūlymą mokėti kas mėnesį iki 18 metų 120 eurų dydžio išmoką gimus antrajam ir kitiems vaikams. V. Tomaševski pareiškė tikintis, kad šis įstatymas bus priimtas. Pabrėžė, kad įstatymo vykdymas pareikalautų 300 mln. eurų, o pusę šios sumos galima būtų surinkti apmokestinus bankų aktyvus. Tokį projektą partija irgi užregistravo Seime.

Rita Tamašunienė akcentavo, kad šeimų, ypač jaunų, materialinė padėtis yra viena aktualiausių nūdienos problemų mūsų šalyje. Parlamentarė pabrėžė, kad, nors valstybė demografiniu požiūriu nyksta, kryptingos Vyriausybės vykdomos šeimos politikos trūksta. Nurodė, kad LLRA-KŠS pasiūlymai paskatino kitas partijas teikti savo pasiūlymus. „Tai buvo savotiškas impulsas kitoms partijoms ir net Vyriausybei pateikti eilę šeimos rėmimo pasiūlymų, tačiau jų siūlomos priemonės jau buvo išbadytos ir neatnešė laukiamo efekto“, – komentavo LLRA-KŠS frakcijos seniūnė.

Seimo narė nurodė, kad iniciatyvą dėl 120 eurų išmokos kas mėnesį palaikė visi Seimo nariai, prieš balsavo vienintelis socialdemokratas Algirdas Sysas. R. Tamašunienės vertinimu, šis pasiūlymas, jei jį palaimins Seimas, išspręs daugybę problemų, visų pirma gerins demografinę padėtį šalyje ir bus realus parodymas, kad valstybė remia šeimas ir vaikus.

Šį mėnesį bendru sutarimu Seimo nariai pritarė taip pat LLRA-KŠS Šeimos kortelės įstatymo projektui. „Kortelės turėtojai – tėvai ir vaikai, tai yra šeima 3+, kurios dabar augina 3 ir daugiau vaikų, gautų nuolaidų ir lengvatų tiek viešajame, tiek privačiame sektoriuose“, – kortelės įvedimo privalumus aiškino R. Tamašunienė.

Po pateikimo parlamentarai taip pat pritarė Lenkų rinkimų akcijos pasiūlymui pagrindinę senatvės pensijos dalį susieti su vidutinio darbo užmokesčio dydžiu. „Tai užtikrintų pensijų augimą taip, kad atitiktų dabartines ekonomines sąlygas ir galimybę žmonėms gyventi oriai. Dabartinės pensijos visai neatitinka šių dienų realijų. Stebimės, kad mūsų pensininkai sugeba išgyventi ir dar maloniai šypsotis“ – komentavo parlamentarė.

Frakcijos seniūnė pranešė, kad praeitą savaitę LLRA-KŠS frakcija pateikė pasiūlymą grąžinti mirusių pensininkų palikuoniams per krizę sumažintą senatvės pensijos dalį. „Deja, parlamentarai nepritarė pateikimui, bet tai nereiškia, kad jis vėl negims. Valstybės skola piliečiams lieka ir ją privalu grąžinti“, – pareiškė politikė.

„Gėdingu įvykiu ir antausiu profesinėms sąjungoms“ R. Tamašunienė pavadino tai, kad socialinio kodekso svarstymą Seimo valdyba nukėlė tą dieną, kurią prie parlamento piketavo pakeitimams Darbo kodekse besipriešinantys piliečiai. Politikė pareiškė, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcija nesutinka su darbo santykių reglamentavimo pakeitimų „stūmimu“, sukritikavo dialogo tarp dirbančiųjų ir valdžios trūkumą ir faktą, kad Trišalės tarybos balsas yra ignoruojamas. „Dirbančiųjų nuogąstavimai yra teisėti ir esame prieš tai, kad Seimas svarstytų socialinį modelį šią kadenciją“, – frakcijos poziciją aiškino R. Tamašunienė ir pranešė, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcija įregistravo darbuotojams palankius ir jų interesus atitinkančius Darbo kodekso pakeitimo pasiūlymus. „Jau pavyko pasiekti, kad liktų galioti mamadieniai ir tėvadieniai, o sekmadienis būtų išeiginė diena. Rytoj iš ryto bandysime reikšti poziciją, kad Darbo kodekso ir socialinio modelio svarstymas būtų atidėtas“, – informavo parlamentarė.

„Toliau dirbsime, kad mūsų valstybėje būtų daugiau teisingumo. Uždirbtų pinigų civilizuotoje valstybėje niekas negali atimti“, – pareiškė V. Tomaševski, taip komentuodamas pasiūlymą dėl per krizę sumažintos senatvės pensijos dalies grąžinimo palikuoniams.

Komentuodamas birželio 23 dieną vyksiantį referendumą dėl Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš ES, V. Tomaševski pareiškė, kad geriau būtų, kad šalis liktų Europos Sąjungos nare, kadangi, nurodė politikas, jei JK išstos, neproporcingai sustiprės Prancūzijos ir Vokietijos pozicijos ir niekas nesiskaitys su kitų šalių nuomone.

„Tokios biurokratijos, kaip šiandien yra ES, jau seniai nebuvo mūsų kontinente, valdžia atitrūko nuo realijų, negirdi savo piliečių balso. Gal šito referendumo rezultatas bus toks šaltas dušas eurobiurokratams. Bet kokiu atveju, ar bus teigiamas, ar neigiamas sprendimas, pasaulio pabaigos nebus. Manau, jeigu Jungtinė Karalystė išeis iš ES, tai civilizuotai išeis, bet tai yra jau ne geltona, o raudona kortelė Europos Komisijai, visiems Europos biurokratams, kad be reformų žlugs šitas svarbus projektas, koks yra Europos Sąjunga“, – pirmadienį spaudos konferencijoje Seime sakė V. Tomaševski.

JK piliečiai per birželio 23 d. vyksiantį referendumą turės pareikšti savo nuomonę, ar jie nori, kad šalis liktų Europos Sąjungoje, ar iš jos pasitrauktų.

LLRA-KŠS lyderis nurodė manantis, kad mūsų valstybėje būtina nedelsiant įvykdyti liustraciją – tam, kad būtų galima išvengti įvairių šantažų. „Tenka tik apgailestauti, kad prieš kiekvienus rinkimus, pavyzdžiui, Tėvynės sąjunga kalba šia tema, net ruošia įvairias rezoliucijas, o po rinkimų realiai nieko nedaro. Net tris kartus ši partija turėjo absoliučią valdžią – 1990-1992 metais vadovaujant V. Landsbergiui, 1996-2000 metais ir 2008-2012. Vieną kartą reikia pravesti liustraciją, užkirsti kelią įvairiems šantažams ir daugiau nespekuliuoti šia tema“ – pabrėžė.

Per spaudos konferenciją LLRA-KŠS pirmininkas sukritikavo LRT laidos „Savaitė“ autorius. „Melo ir manipuliacijos viršūnė“ – taip naujausią laidą įvertino V. Tomaševski, o iš jos vedėjos Nemiros Pumprickaitės, kaip pabrėžė politikas, galėtų pasimokyti pats Rusijos pagrindiniu propagandistu laikomas Dmitrijus Kiseliovas.

V. Tomaševski taip pat apgailestavo, kad LRT vadovybė nesilaiko Vakarų standartų kuriant laidas. Per paskutinius 4 metus parlamentinė partija LLRA nė karto nebuvo kviečiama į LRT politines ir visuomenines laidas, iš kitos pusės partijos pirmininkas pasidžiaugė, kad tokia partijos diskriminacija gali būti padiktuota kai kurių jėgų baimės dėl augančio palaikymo partijai ne tik Vilniaus krašte, bet ir kituose regionuose, tame tarpe tarp lietuvių. „Mūsų partijos pasiūlymai ir veiksmai – tai realūs darbai kiekvienam rinkėjui ir mūsų šalies žmogui“ – pabrėžė V. Tomaševski.

Dėl parlamentinės partijos skandalingo diskriminavimo skiriant eterio laiką LLRA-KŠS lyderis pranešė laukiantis LRT vadovybės su Audriumi Siaurusevičiumi priešakyje pasiaiškinimo.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24