Rugpjūtį į pakartotines kovinio rengimo pratybas bus pakviesta apie 100 atsargos karių

2011-07-07, 12:49
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

rezervas

kam.lt nuotr.

Atnaujinti karinių žinių dviejų savaičių trukmės kovinio rengimo pratybose rugpjūčio 8–21 d. bus kviečiama apie 100 aktyviojo rezervo karių.
„Pirmą kartą po beveik po dešimties metų pertraukos asmenys anksčiau atlikę privalomąją pradinę karo tarnybą ir įrašyti į aktyvųjį rezervą, galės atnaujinti savo įgūdžius kovinio rengimo pratybose“, – liepos 7 d. Krašto apsaugos ministerijoje vykusioje spaudos konferencijoje sakė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.
„Taikos metu nėra tikslinga išlaikyti didelių karinių pajėgumų, pakanka ir nedidelės profesinių pagrindu formuojamos kariuomenės, kurią galimos krizės atveju galėtų papildyti gerai paruoštų piliečių rezervas“, – sakė ministrė. Pasak jos, tai numato ir neseniai Valstybės gynybos tarybos patvirtinta Valstybės ginkluotos gynybos koncepcija.

Ministrė taip pat pabrėžė, kad rezervas būtinas ne tik karinėms grėsmėms, bet ir siekiant operatyviai reaguoti į galimas technines, pramonines, gamtos stichijos sukeltas nelaimes.
Siekiant sukviesti reikalingą karių skaičių į pratybas, šaukimai atvykti į vietinę teritorinę karinę įstaigą bus išsiųsti apie 1000 asmenų, 2005–2008 metais atlikusių privalomąją pradinę karo tarnybą Motorizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ padaliniuose.
Teritoriniuose skyriuose patikrinus į šaukimus atsiliepusiųjų atsargos karo prievolininkų duomenis, iš šio skaičiaus apie 200 asmenų, atitinkančių karo prievolės įstatymo reikalavimus, bus nukreipti patikrinti sveikatą Karo medicinos tarnyboje.
Ministrė taip pat pasidžiaugė, kad preliminariais duomenimis iš jau pusšimčio kvietimus gavusių rezervo prievolininkų, beveik pusė pareiškė susidomėjimą pratybomis ir norėtų jose dalyvauti. Pasak ministrės, tai labai teigiamos tendencijos.
Per pirmąją pratybų savaitę kariai Mokomajame pulke Rukloje atnaujins individualius kario įgūdžius. Per antrąją pratybų dalį kariai vykdys kolektyvines skyriaus lygmens užduotis Motorizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotajame pėstininkų batalione. Organizuoto mobilizacinio rezervo formavimo planai numato, kad rezervo kariai žinias turėtų atnaujinti padalinyje, kuriam būtų priskirti galimos krizės atveju.
„Labai svarbu, kad anksčiau privalomąją pradinę karo tarnybą išėję ir karybos pagrindų įgiję kariai galėtų prisiminti ir patobulintų savo įgūdžius, susipažinti su atsinaujinusia ginkluote, technika, koviniu rengimu“, – spaudos konferencijoje sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius.
„Atsargos karių mokymai – gera galimybė susitikti su buvusiais tarnybos draugais, nes sena kariška draugystė lieka ilgam“, – sakė kariuomenės vadas. Pasak jo, šie mokymai – tai taip pat galimybė rimtai pamąstyti apie kario profesiją, nes geriausieji mokymų dalyviai gali kandidatuoti į profesinę karo tarnybą.
Asmenims, pašauktiems į pratybas, už pratybų laikotarpį bus mokamas turimą karinį laipsnį atitinkamas tarnybinis atlyginimas arba asmens gaunamas vidutinis darbo užmokestis, jei jis didesnis nei atlyginimas pagal turimą karinį laipsnį. Šios išlaidos bus dengiamos iš Krašto apsaugos ministerijos biudžeto.
Atvykę į kartotines pratybas atsargos karo prievolininkai bus aprūpinti gyvenamąja vieta, maistu, apranga ir ekipuote.
Galiojantis Karo prievolės įstatymas numatyto šias pateisinamos neatvykimo į vietinę teritorinę karinę įstaigą nurodytu laiku priežastys: šauktinio liga, šeimos nario ar artimo giminaičio mirtis, stichinė nelaimė ar nelaimingas atsitikimas, šauktinio mokymasis užsienyje.
Nuo mokymų bus atleidžiami ūkininkai ir žemės ūkyje dirbantys vyrai, asmenys turintys, tris ir daugiau vaikų, taip pat vyrai, auginantys vaiką iki vienerių metų arba tie, kurie artimiausiu metu planuoja šeimos pagausėjimą.
Kitąmet numatyta pakviesti pratyboms apie 400 asmenų.
Atsargos karo prievolininkų karinės pratybos yra organizuojamos vadovaujantis Lietuvos Respublikos Konstitucija, Lietuvos Respublikos mobilizacijos ir mobilizacinio rezervo rengimo ir karo prievolės įstatymo nuostatomis. Privalomąją karo tarnybą atlikę kariai atnaujinti karinių įgūdžių nebuvo šaukiami nuo 2002 metų.

kam.lt inf.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24