LLRA - dviženklis rinkėjų palaikymas

2016-02-16, 10:15
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
LLRA - dviženklis rinkėjų palaikymas © M.Paliuškevič nuotr.

Savaitės pradžioje Lietuvoje paskelbti naujausi rinkėjų politinių preferencijų tyrimai.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai" naujienų portalo DELFI užsakymu atliktos visuomenės nuomonės apklausos rezultatai rodo, kad už Lietuvos lenkų rinkimų akciją (LLRA) balsuotų 4 proc. apklaustųjų. Tokie šių tyrimų rezultatai iš tikrųjų reiškia, kad realus šios politinės partijos palaikymas yra dviženklis.

Apklausas atliekančios bendrovės Lietuvoje dažniausiai beveik du-tris kartus sumažina LLRA rezultatus. Taip atsitinka dėl ypatumų atliekant tyrimus regionuose bei tam tikro asmenų ir įstaigų, užsakančių tyrimus, nusistatymo.

Visuomenės nuomonės tyrimus atliekančios bendrovės ne vieną kartą neadekvačiai prognozavo LLRA ir jos lyderio Valdemaro Tomaševskio rezultatus rinkimuose.

Pavyzdžiui, prieš paskutinius prezidento rinkimus 2014 metais apklausas atliekančios bendrovės skelbė apie 1,1 proc rinkėjų palaikymą Valdemarui Tomaševskiui, tuo tarpu LLRA lyderis džiaugėsi 8,4 proc. palaikymu.

2014 metais LLRA buvo prognozuojamas vos 2 proc. palaikymas, tačiau rinkimų rezultatai parodė, kad ši politinė partija šalies mastu sulaukė 8 proc. palaikymo, t.y. keturis kartus didesnio nei skelbė visuomenės nuomonės tyrimus atliekančios bendrovės.

Milžiniška praraja skiria visuomenės apklausų skelbiamą paramą Lietuvos lenkų rinkimų akcijai nuo realaus rinkėjų palaikymo ir savivaldos rinkimuose.

Jei būtų taikomi kitose šalyse naudojami partijų populiarumo nustatymo metodai, kaip pavyzdžiui, Lenkijoje, kai neatsižvelgiama į neketinančių dalyvauti rinkimuose ir neapsisprendusių respondentų nuošimtį, tada parama LLRA būtų keliais procentiniais punktais didesnė, nors ir taip sumažinta, nes iš tiesų Lietuvos lenkų rinkimų akcija turi dviejų skaitmenų lygio paramą 10-12 proc. ribose.

Bendrovės „Spinter tyrimai" apklausos standartizuoto interviu metodu vyko š.m. sausio 20-27 dienomis visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 65 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrime dalyvavo 1004 respondentai nuo 18 iki 75 metų. Neketinantys dalyvauti rinkimuose ir neapsisprendusieji sudarė 25,4 respondentų nuošimtį. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose. Tyrimo rezultatų paklaida - 3,1 proc.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24