Prezidentė D. Grybauskaitė išvyko į Europos vadovų tarybos posėdį

2013-05-22, 10:01
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį išvyko į Briuselį, kur dalyvaus Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdyje.

ES valstybių ir vyriausybių vadovai aptars, kaip mažinti energetinių išteklių kainas ir kovoti su mokestiniu sukčiavimu ir mokesčių slėpimu. Efektyvios priemonės šių problemų sprendimui būtinos, siekiant padidinti ES konkurencingumą ir užtikrinti spartesnį šalių ekonomikos augimą. Taip pat bus diskutuojama dėl Europos Parlamento ir Europos Komisijos narių skaičiaus nuo 2014 metų.

Norint sumažinti aukštas energetikos išteklių kainas būtina užtikrinti Europos energijos tiekimo šaltinių įvairovę ir geriau išnaudoti ES vidaus išteklius. Todėl iki 2014 metų būtina užbaigti kurti ES vidaus energijos rinką, įgyvendinti ES Trečiąjį energetikos paketą ir iki 2015 metų panaikinti „energetines salas" . Tam, kad šie tikslai būtų pasiekti, visos 27 šalys narės turi vykdyti koordinuotą ES energetikos politiką.

Tai labai svarbu Lietuvai, kuri ir yra „energetinė sala", siekianti energetinės izoliacijos panaikinimo. Didesnis ES energetikos politikos koordinavimas ir vieninga ES pozicija energetikos klausimais, ypač derybose su trečiosiomis šalimis, padėtų užtikrinti saugų ir nenutrūkstamą energijos tiekimą už prieinamas ir konkurencingas kainas.

Lietuvai taip pat labai svarbūs klausimai dėl energetinių jungčių vystymo, investicijų į infrastruktūrą, jos atnaujinimą ir modernizavimą. Mažindama priklausomybę nuo monopolinio tiekėjo Lietuva siekia užsitikrinti energijos tiekimo alternatyvas ir stato elektros ir dujų jungtis su Švedija ir Lenkija.

Šiuo metu ES derinamas prioritetinių energetikos infrastruktūros projektų sąrašas, kurį planuojama paskelbti Lietuvai pirmininkaujant ES Tarybai.

www.l24.lt

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24