Tarnybą Afganistano Goro provincijoje pradėjo paskutinė Lietuvos karių pamaina

2013-05-20, 07:48
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Gegužės 18 dieną Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės stovykloje Čagčarane įvyko oficiali Lietuvos karinių vienetų pasikeitimo ceremonija, per kurią tarnybą Lietuvos vadovaujamoje Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupėje pradėjo paskutinė Lietuvos karių pamaina, užbaigsianti misiją šioje provincijoje. Kartu su PAG-17 kariais tarnybą Goro provincijoje taip pat pradėjo paskutinės Karinių bei Operacijų koordinavimo centro patarėjų grupės, konsultuosiančios Gore veikiančias vietos saugumo pajėgas.

Ceremonijos metu Sausumo pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika kartu su Afganistano Vakarų regiono vado pavaduotoju pulkininku Marku Bertolini perdavė Lietuvos valstybinę ir NATO vėliavas bei PAG vado įgaliojimus iš tarnybą baigusios pamainos vado pulkininko Lino Kubiliaus naujos pamainos vadui pulkininkui Tomui Masaičiui.

Lietuvos karinių vienetų pasikeitimo proga PAG stovykloje lankėsi Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (ISAF) Vakarų regioninės vadavietės, kuriai pavaldi Lietuvos PAG, atstovų delegacija. Karius sveikino bei sėkmės palinkėjo Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos Savanorių pajėgų vadas pulkininkas Romualdas Moldaris, Lietuvos Specialiosios misijos Afganistane vadovas Gintaras Bagdonas, Goro provincijos gubernatorius Sayed Anwar Rahmati, PAG civilinio elemento atstovai, Goro provincijos administracijos vadovai bei vietos saugumo pajėgų vadovybė, kiti garbingi svečiai.

Lietuvos kariuomenės Sausumo pajėgų vadas gen. mjr. Almantas Leika padėkojo PAG-16 pamainos kariams už išskirtinai gerai atliktą tarnybą, o PAG-17 pamainai palinkėjo sėkmingai tęsti pradėtus darbus bei garbingai užbaigti Lietuvos vadovaujamą misiją Goro provincijoje. „Anksčiau Afganistanas mums buvo tik labai tolimas kraštas žemėlapyje, tačiau prabėgus aštuoneriems glaudaus bendradarbiavimo su Goro bendruomene metams bei artimiau pažinus vietos kultūrą ir papročius, šis kraštas tapo mums artimas. Net tada kai baigę misiją mes išvyksime, dalis mūsų širdies liks čia, Goro provincijoje.“- kalbėjo Sausumos pajėgų vadas.

„Lietuvos kariai garbingai ir profesionaliai tarnauja šioje karo nualintoje šalyje ir visokeriopai padeda Goro provincijos piliečiams kurti šviesesnę ateitį. Dirbdami petys į petį su Goro administracija jūs kryptingai perduodate atsakomybę už saugumą provincijoje vietos saugumo pajėgoms ir žingsnis po žingsnio artėjate misijos užbaigimo link,“ – ceremonijos metu sakė ISAF Vakarų regiono vado pavaduotojas plk. Mark Bertolini. Jis teigė, kad karių tarnyba pagrįstai gali didžiuotis karių šeimos, valstybė bei NATO Tarptautinės saugumo paramos pajėgos.

PAG-17 vadas pulkininkas Tomas Masaitis pasveikino svečius atvykusius į pasikeitimo ceremoniją PAG stovykloje ir kreipdamasis į susirinkusius kalbėjo: „Provincijos atkūrimo grupė dirbdama išvien ir toliau išlaikys gerus santykius bei glaudų bendradarbiavimą su Goro provincijos administracija, vietos saugumo pajėgomis ir vietos bendruomene. Tęsime jau pradėtus darbus ir sieksime garbingai užbaigti mums patikėtą misiją“.

Goro provincijos gubernatorius Sayed Anwar Rahmati ceremonijos metu sakydamas kalbą išreiškė padėką tarptautinei bendruomenei, PAG vadovybei bei kariams už visapusišką paramą provincijai. Jis palinkėjo išvykstantiems kariams saugios kelionės namo, kur jų laukia artimieji, o naujai pamainai visokeriopos sėkmės. Gubernatorius pažymėjo jog vietos valdžios atstovus ir Lietuvos vadovaujamą PAG sieja glaudus ir efektyvus bendradarbiavimas įvairiose srityse, ir būtent tai lemia akivaizdžiai teigiamus pokyčius šioje provincijoje.

Goro provincijos atkūrimo grupės misiją Afganistane užbaigsianti Lietuvos karių pamaina yra suformuota Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos bataliono pagrindu. Batalionas kartą jau dalyvavo misijoje Afganistane 2009 metais kartu su devintąja Lietuvos karių pamaina (PAG-9).

Karinių patarėjų grupė (KPG-3) atlieka patariamąją funkciją bei perteikia savo patirtį ir žinias Afganistano nacionalinės armijos kariams tarnaujantiems Goro provincijoje, o Operacijų koordinavimo centro patarėjų grupės (OKCPG-2) užduotis - konsultuoti ir mokyti vietos Operacijų koordinavimo centro pareigūnus, kad šis vienetas savarankiškai gebėtų planuoti, koordinuoti ir valdyti Afganistano Goro provincijos saugumo pajėgų vykdomas operacijas. Šias Lietuvos karių grupes sudaro kariai iš skirtingų šalies kariuomenės vienetų.

Lietuva yra priėmusi sprendimą iki 2013 metų pabaigos iš Afganistano Goro provincijos išvesti savo karius ir užbaigti Goro provincijos atkūrimo grupės misiją.

Afganistano Goro provincijoje veikianti Lietuvos vadovaujama provincijos atkūrimo grupė - bendra civilių ir karių misija, NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų dalis, kuri savo veiklą pradėjo 2005 metų vasarą. Afganistane vykstant atsakomybės perdavimo už saugumą nacionalinėms pajėgoms procesui ir praėjusių metų pabaigoje į jį įtraukus visą Goro provinciją, šiuo metu Gore veikiančios PAG pagrindinė užduotis – stiprinti vietos valdžios gebėjimus, didžiausią dėmesį skiriant patariamajai funkcijai.

www.kam.lt

www.l24.lt

Komentarai  

 
#1 kam 2013-05-20 12:26
reikalingi Lietuvos vyrai Afganistane? Neturime savo sienu? Neturime ka ginti Tevyneje? Geriau zuti niezinia uz ka?
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24