Dėl politinių perbėgėlių siūlo keisti Konstituciją

2013-05-08, 07:53
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Kovodami su politiniais perbėgėliais daugiau nei trys dešimtys valdančiajai koalicijai priklausančių parlamentarų siūlo keisti Konstituciją.

Seimo posėdžių sekretoriate įregistruotas Konstitucijos pataisos projektas, kuriuo siūloma papildyti pagrindiniame šalies įstatyme numatytus pagrindus, kada nutrūksta parlamentaro įgaliojimai.

Norima į Konstituciją įrašyti, kad Seimo nario įgaliojimai, be kita ko, nutrūksta, kai "daugiamandatėje rinkimų apygardoje išrinktas Seimo narys išstoja arba yra pašalinamas iš jį iškėlusios partijos narių".

Dabar pagrindiniame šalies įstatyme nurodyta, kad parlamentaras netenka įgaliojimų, kai baigiasi jo kadencija, kai jis miršta, atsistatydina, teismas pripažįsta jį neveiksniu, Seimas panaikina jo mandatą apkaltos proceso tvarka, kai rinkimai pripažįstami negaliojančiais arba šiurkščiai pažeidžiamas rinkimų įstatymas, kai Seimo narys pereina dirbti arba neatsisako darbo, nesuderinamo su Seimo nario pareigomis ir netenka Lietuvos pilietybės.

"Šia pataisa mes siekiame užkirsti kelią politinėms išdavystėms. Puikiai prisimename, kiek sumaišties į visuomenės gyvenimą ir broko į Seimo darbą įnešė politiniai perbėgėliai, kurių praėjusios Seimo kadencijos metu buvo net 21. Situacija, kai politikai, į parlamentą patekę po vienos partijos vėliava, po kurio laiko pakeičia politinę stovyklą bei pradeda propaguoti visiškai priešingas vertybes nei deklaruotos rinkimų metu, demokratinėje valstybėje yra visiškai nepriimtina", - savo iniciatyvą grindė Darbo partijos frakcijos narys Valdas Skarbalius.

Projektą pasirašė 36 parlamentarai, tarp jų - Seimo pirmininkas "darbietis" Vydas Gedvilas, Seimo vicepirmininkas "tvarkietis" Kęstas Komskis, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė. Tačiau projekto nepasirašė nė vienas Socialdemokratų partijos frakcijos atstovas.

Konstitucijos pataisų projektai svarstomi ir dėl jų balsuojama Seimo posėdyje du kartus, tarp balsavimų darant ne mažesnę kaip trijų mėnesių pertrauką. Kiekvieno balsavimo metu už projektą turi balsuoti ne mažiau kaip du trečdaliai visų Seimo narių arba 94 parlamentarai iš 141.

www.l24.lt

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24