Už posėdžių nelankymą siūloma Seimo nariui nemokėti viso atlyginimo

2013-05-07, 15:09
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Irena Degutienė ir Valentinas Stundys įregistravo Seimo statuto pataisų projektą, kuriuo siūloma, kad Seimo nariui, be svarbios pateisinamos priežasties nedalyvavusiam visuose Seimo posėdžiuose, nebūtų mokamas to mėnesio atlyginimas ir lėšos su parlamentine veikla susijusioms išlaidoms apmokėti. Tokį sprendimą galėtų priimti Seimo valdyba, remdamasi Seimo Etikos ir procedūrų komisijos išvada.

"Seimas jau ilgą laiką svarsto naujos Seimo statuto redakcijos projektą, kurį priėmus būtų patobulinta daugelis dabar galiojančių Seimo statuto nuostatų. Vis dėlto iki šiol Seime nebuvo susidurta su situacija, kad Seimo narys ilgą laiką be svarbios pateisinamos priežasties apskritai nedalyvautų Seimo darbe. Tokia situacija nėra aptarta dabar galiojančiame Seimo statute, - teigia viena iš Seimo statuto pataisų iniciatorių, Seimo Pirmininko pavaduotoja I. Degutienė.

- Nepaisant ypatingo Tautos atstovo statuso, Seimo narys, kaip ir bet kuris darbuotojas, atlyginimą gauna už atliekamą darbą. Tokia situacija, kai Seimo narys gauna atlyginimą už darbą (taip pat ir lėšas su parlamentine veikla susijusioms išlaidoms), nors realiai jis savo funkcijų nevykdo, neatitinka ne tik Lietuvos Respublikos Konstitucijos, Seimo statuto nuostatų, bet ir pačių pamatinių teisės principų - teisingumo, protingumo ir sąžiningumo. Tokia situacija kelia pagrįstą visuomenės pasipiktinimą".

Siūlomu pakeitimu siekiama tobulinti Seimo statuto 151 straipsnio nuostatas, atsižvelgiant į realią situaciją, kai Seimo kanceliarija neturi galimybių nemokėti atlyginimo ir parlamentinei veiklai skirtų lėšų Seimo nariui, kuris be svarbios pateisinamos priežasties ilgą laiką nedalyvauja Seimo darbe, taigi ir neatlieka savo, kaip Tautos atstovo, funkcijų.

Šiuo metu Seimo statute nėra aiškiai reglamentuoti klausimai, susiję su parlamentarų nedalyvavimu Seimo posėdžiuose, neaptartas Seimo posėdžius praleidinėjančių Seimo narių atsakomybės klausimas. Pagal dabar galiojančias Seimo statuto nuostatas, Seimo nariui, kuris visiškai nedalyvauja Seimo darbe ilgą laiką, iki šiol vienintelė galima sankcija yra atlyginimo sumažinimas trečdaliu kas mėnesį.

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24