Spausdinti šį puslapį

Graikiją paralyžiavo didelis streikas, atšaukiami skrydžiai

2014-11-27, 13:36
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Dėl oro dispečerių streiko Graikijoje buvo atšaukti visi vidaus ir tarptautiniai skrydžiai, taip pat nekursuoja traukiniai ir keltai. Ligoninės vykdė tik būtiniausias funkcijas, o mokesčių inspekcija bei kitos valstybinės tarnybos nedirbo// Dėl oro dispečerių streiko Graikijoje buvo atšaukti visi vidaus ir tarptautiniai skrydžiai, taip pat nekursuoja traukiniai ir keltai. Ligoninės vykdė tik būtiniausias funkcijas, o mokesčių inspekcija bei kitos valstybinės tarnybos nedirbo// Nuotr. Eric Vernier (flickr.com)

Graikijos profsąjungos ketvirtadienį pradėjo paros trukmės streiką, dėl kurio buvo atšaukta šimtai skrydžių, nedirbo viešosios institucijos ir buvo smarkiai sutrikdytas vietos susisiekimas.

Tai pirmasis per daugelį toks darbuotojų protestas mėnesių šioje griežto taupymo politikos išvargintoje šalyje.

Pagrindinė privačiojo sektoriaus profesinė sąjunga GSEE ir jos atitikmuo viešajame sektoriuje ADEDY paragino surengti šį streiką, surengtą protestuojant prieš planuojamus etatų mažinimus ir pensijų reformą, kurią reikalavo vykdyti Europos Sąjunga (ES) ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF), suteikę Graikijai du finansinio gelbėjimo paketus.

Dėl oro dispečerių streiko Graikijoje buvo atšaukti visi vidaus ir tarptautiniai skrydžiai, taip pat nekursuoja traukiniai ir keltai. Ligoninės vykdė tik būtiniausias funkcijas, o mokesčių inspekcija bei kitos valstybinės tarnybos nedirbo.

„GSEE priešinasi vyriausybės ir (skolintojų) trejeto dogmatiškai manijai vykdyti griežtą taupymą ir didinti mokesčius", - sakoma šią savaitę paskelbtame profsąjungos pranešime.

Ji kaltino vyriausybę siekiant grąžinti darbo rinką į „viduramžius", taip pat vykdant priemones, kurios veda į „humanitarinę krizę".

Tūkstančiai graikų vėliau ketvirtadienį ruošiasi dalyvauti eitynėse prie parlamento rūmų ir kituose protestuose, kurie vyks per šį streiką.

Abi pagrindinės profsąjungos paskutinį visuotinį streiką buvo surengusios balandį. Nuo to laiko didelių protestų smarkiai sumažėjo, kai nusivylimą ir pyktį pakeitė abejingumas ir liūdesys, nedarbui šalyje perkopus 25 proc. ribą ir smarkiai sumažėjus gyventojų pajamoms.

Ketvirtadienį vyksiančios demonstracijos gali labai pasitarnauti opozicijai, nusistačiusiai prieš premjero Antonio Samaro (Antonis Samaras) konservatorių vadovaujamą vyriausybę, kuri yra spaudžiama ES ir TVF dar labiau apkarpyti išlaidas, kad ateinančių metų biudžetas būtų subalansuotas.

A.Samaras kelis kartus skelbė griežto taupymo priemones, siekdamas užtikrinti, kad Graikija gautų tolesnes išmokas pagal pagalbos programą, bet dabar premjeras siekia atsiriboti nuo tos nepopuliarios politikos, kad jo vyriausybė išsilaikytų per ateinančius metus.

Tačiau vyriausybės planus aptemdė nesėkmė, kai Graikijos pareigūnai trečiadienį grįžo tuščiomis rankomis iš Paryžiuje dvi dienas vykusių derybų, surengtų, kai ES ir TVF inspektoriai nesusitarė dėl finansinės pagalbos programos galutinės ataskaitos.

Reuters-BNS

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama

 

Komentuoti